RECEP TAŞ’DAN ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ BAŞKANLIĞINA TURİZM RAPORU...

RECEP TAŞ’DAN ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ BAŞKANLIĞINA TURİZM RAPORU...

RECEP TAŞ’DAN ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ BAŞKANLIĞINA TURİZM RAPORU...

Şuayip YAMAN

Çubuk Belediyesi Meclis üyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Turizm Komisyonu Başkanı ve Çubuk Dernekler Federasyonu (ÇUDEF) eski Genel Başkanı Recep Taş, Ankara ilçelerindeki kültür, sanat, tarihi değerlerinin korunması ve geliştirilmesi ile değerlerinin tanıtılması, gelecek nesillere taşınması adına komisyonlarınca hazırlanan bir raporu Büyükşehir Belediye Başkanlığına sunarak, Başkan Mansur Yavaş’tan destek istedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Turizm Komisyonu Başkanı Recep Taş, Büyükşehir Belediyesi Genel Kurulu’nda sunduğu Turizm Raporu’nda, Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerimizden Sn. Ali Turgut tarafından verilen bir önerge ile “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak kentimizin kültür, sanat, tarihi değerlerinin korunması ve geliştirilmesi ile değerlerinin tanıtılması, gelecek nesillere taşınması adına ilçelerimizden;

  • Polatlı Belediyesi ve Haymana’daki şifalı su kaynakları,
  • Kalecik bölgesindeki dünyaca meşhur üzüm yetiştiriciliği,  
  • Mansur YAVAŞ’ın Beypazarı Belediye Başkanı iken başlattığı tarihi evlerin restorasyonu gibi hususlarda çalışma yapılması için bir alt komisyon oluşturulmasına ilişkin Büyükşehir Belediyesinin 13/05/2019 tarih ve… sayılı Gündem maddesi olarak komisyonumuza havale edilen dosya incelendi.

Esas itibariyle birbirinden farklı konuları ihtiva eden öneride “Kalecik Karası” olarak literatürlere giren Kalecik yöresine ait endemik türlerden üzüm yetiştiriciliği hususu komisyonumuz kapsam alanı dışında kalmakta olup konu tarım komisyonunun hizmet kapsam alanında olduğu mütalaa edilmektedir.

Diğer hususlara gelince, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2018 yılı verilerine göre; Termal Turizm başlığı altında bakıldığında, Ankara tüm ilçelerinde 12 adet İşletme Belgeli, 24 adet Belediye Belgeli olmak üzere toplam 36 tesis bulunmakta, bu tesislerde 3.676 oda, 8.292 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Söz konusu tesislerin tamamında yıl boyunca doluluk oranı % 41,23 olarak gerçekleşmektedir.

Bunun yanında Kültür ve Turizm Bakanlığınca;

  • Kızılcahamam Sey Hamamı Termal Turizm Merkezi (07.12.1985),
  • Haymana Termal Turizm Merkezi (16.12.2006),
  • Hirfanlı Baraj Gölü Turizm Merkezi 31.12.2004),
  • Evren İlçesinin de içinde bulunduğu Kırşehir Terme Karakurt Termal Turizm Merkezi 30.06.2007 yılında Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilmişlerdir.

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2018 Yılı verilerine göre Ankara İlimizde 9 Askeri, 7 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 42 Adet te özel olmak üzere toplam 58 Müze bulunmakta,  bu müzelerden 5 adedi Etnografya Müzesi Müdürlüğü Denetiminde Beypazarı’nda hizmet vermektedir. 

Kültür ve Turizm Bakanlığınca tescilli 30 adet ‘Somut Olmayan Kültürel Miras Envanteri’nden 4 adedinin de Beypazarı’nda olduğunu hatırladığınızda İlçemizin turizm potansiyelinin;

  • Hamam önü,
  •  Kale (Ankara Kalesi),
  • Ve Hacı Bayram ve Çevresi gibi zenginlikleri bünyesinde taşıyan Ankara Altındağ ile birlikte müstesna bir yer işgal ettiğini belirtmek gerekir.

Yakın zamanda ulusal basında yer aldığı üzere “İstanbul’da 5 günde 5,5 milyon turistin geldiği” haberlerini hafızamızda tutarak, 2018 yılında resmi rakamlarla Ankara’ya gelen yabancı pasaportlu kişi sayısının 581,871 olduğu, bu kişilerin büyük ekseriyetinin yabancı misyon yetkilileri olduğu da dikkate alındığında Ankara’mızın ne denli turizm fakiri olduğu ortaya çıkacaktır. 

Hal böyle iken Ankara’da turizmin potansiyelini artırmak, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmak bağlamında kurulacak bir alt komisyonun zaman kaybı dışında hiç bir fayda getirmeyeceğini takdir edersiniz.

Saygıdeğer Başkan, kıymetli Meclis üyeleri,  Ankara’mızda bulunup,  kamuya ait olan;

  • Anadolu Medeniyetleri Müzesi,
  •  Etnografya Müzesi,
  •  Cumhuriyet Müzesi ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nin (1. Meclis) envanterlerinde bulunup yer yokluğundan teşhir edilemeyen ve depolarda çürümeye terk edilmiş 218.639 adet eserin (Toplam eserlerin % 96’sı) sergilenebilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın öncülüğünde Ankara Valiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iletişime geçilerek Hükümetimizin de katkısını alarak durumun acilen değerlendirilmesini,  farklı bir konsepte çağdaş örneklerden de istifade edilerek yeni bir müze kurulması ve tüm potansiyelin değerlendirilmesi hususunda makro düzeyde çalışma yapılmasının zarureti komisyonumuzca uygun mütalaa edilmektedir. Saygıdeğer meclisimize arz ederiz diyerek konuyla ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan destek istedi.

 

 

 

                                                                                                                       

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.