Şuayip Yaman       Görünen Köy

Şuayip Yaman Görünen Köy

ÖZEL POLİKLİNİKLERİN KAPATILMASI KİMLERE YARAYACAK?

Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur hak sahibi veya emeklileri ile  (Sosyal Güvenlik Kurumu) SGK"nın 15 Haziran 2009"dan itibaren sözleşme yapmayacak ve mevcut Emekli Sandığı sözleşmelerinin de bitecek olması nedeniyle, özel polikliniklerde şimdilerde kapanma hazırlıkları yapılmaktadır.

 

Feshedilme gerekçesinde; “Sağlık Bakanlığı"na bağlı sağlık hizmet sunucularınca verilecek sağlık hizmetlerinin Kurumumuz (Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı) ile Sağlık Bakanlığı arasında” Götürü Bedel üzerinden Sağlık Hizmeti Alım Sözleşmesi” ile sağlanması uygulamasına geçilmesi neticesinde 1. Basamak sağlık hizmetlerinin bu çerçevede Sağlık Bakanlığı"nca sağlanacak olması, Aile Hekimliği uygulamalarının yaygınlaştırılması ve sevk zinciri uygulamasına geçilecek olması nedeniyle, birinci basamak sağlık hizmet sunucularınca verilen sağlık hizmetlerine ilişkin yeni düzenlemeye gidilmesine karar verildiği, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmeti Sözleşme ve Ödemeleri Daire Başkanlığı"nın 24.04.2009 tarih ve 5239539 sayılı yazılarında belirtilerek özel polikliniklerle imzalanan sözleşmelerin 15.06.2009 tarihi itibariyle feshedilmesi istenilmektedir.

 

Oysa feshedilme gerekçelerinin hiçbiri bugün uygulamada değil..Örneğin, röntgensiz ve labarotuarsız aile hekimliği uygulaması dünyanın neresinde görülmüştür?

 

 Polikliniklerin vatandaşa sağlık hizmeti vermekten başka bir amaçları yok. Aynı zamanda sağlık ocaklarına ve hastanelere de bir zararları yok. Üstelik devlete de vergi vermektedirler. Bilakis faydaları var.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı"nın başarılı bir açılımı olan ve 2003 yılından bu yana çalışan memurlar ve emekliler kamu ve özel ayrımı olmaksızın tüm sağlık kuruluşundan yararlanmakta idi. Bu güne kadar sosyal güvenlik kurumlarının sağlık sisteminde yapmış olduğu olumlu çalışmaların bir devamı olarak özellikle evinin yanındaki özel poliklinikten sağlık hizmeti almanın her insanın doğal hakkı olmalıdır.

 

Özel polikliniklerin kapatılması ile hem milyarlarca yatırım boşa gidecek,  halen Türkiye genelinde 650 poliklinik bulunduğunu ve herbirinde de 10 kişinin çalıştığını düşünürsek 6500 çalışan işsiz kalacak (dolaysıyla 20 bin kişi açlığa mahkûm edilmiş olacak) ve hemde vatandaşın ekonomik (polikliniklerde muayene ücreti 10 lira iken, ikinci basamakta muayene ücreti 22 lira, ayrıca kamu hastanelerinde 3 lira özel tıp merkezlerinde ve hastanelerde 10 lira katılım payı öderken özel polikliniklerden bu katkı payı alınmamaktadır.  Ve yine vatandaşın bir o kadarda kaliteli sağlık hizmeti alması ortadan kalkacaktır.

 

Halkın sağlık hizmeti aldığı özel poliklinikler vatandaşın evinin yanında veya yakınında  (365 gün kesintisiz ve geç saatlere kadar) hizmet vermektedir. Bu insanların çoğunluğu da emekli veya yaşlı..

 

Poliklinikler kapandığı takdirde mesai saatleri dışında iğne, pansuman dahi yapılacak hiçbir yer kalmayacaktır.

 

Devletin hiçbir katkıda bulunmadığı tamamen özel sermaye tarafından yapılan ve milyarlarca liraya mal olan bu poliklinikler kapatıldığında harcanan milyarlar boşa mı gidecek?

 

Çalışanlarının akıbeti ne olacak?

 

Özel polikliniklerden sağlık hizmeti alıpta memnun olmayan bir tek insan gösterebilir misiniz?

 

Yaşadığımız ekonomik kriz ortamında birçok devlet istihdama gerekli desteği vermektedir. Bu güne kadar sosyal güvenlik kurumlarının, sağlık sisteminde ve dolaysıyla işsizlikle mücadelede yapılan olumlu adımlardan geri dönmemesi hem devletin ve hem de vatandaşın lehine olacaktır. Bu nedenle özel poliklinikler kapatılmamalı, aksine desteklenmeli ve teşvik edilmelidir.

 

Ayrıca özel polikliniklerin Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet alımı sözleşmelerine dahil edilmesi, çalışanlarının da işine devam edebilmesi sosyal devlet anlayışının bir gereği olmalıdır.

 

Vekillerimiz ve yakınları yurtiçinde ve yurtdışında en kaliteli sağlık hizmetini en rahat ve en pahalı şekilde alırken ve bu harcamalar devlet bütçesinden ödenirken, vatandaşlara verilen sağlık hizmetlerinde kısıntılar yapmak ve birtakım zorluklar çıkarmak bizi yönetenlerin vicdanını hiç mi rahatsız etmez?

 

Anayasa"mızdaki “sosyal adalet ve eşitlik ilkesi” böyle mi uygulanıyor?

 

Bu yazı toplam 5440 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum