MUHTARLAR DERNEĞİ İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI

MUHTARLAR DERNEĞİ İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI

“Çubuk İlçesi Muhtarlar Derneği İstişare Toplantısı” Dernek binasında yapıldı.

                                                                           Şuayip YAMAN

 

 

“Çubuk İlçesi Muhtarlar Derneği İstişare Toplantısı” Dernek binasında yapıldı. Derneğin bu haftaki konukları; İlçe Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karakuş, AK Parti Çubuk İlçe Teşkilatı Yönetim Kurulu üyesi Hasan Hüseyin Benli, İlçe Müftüsü Bilal Kara, Toplum Sağlığı Merkezi’nden Sosyal Hizmet Uzmanı Nurhan Bostan, Sosyal Hizmet Merkezi’nden Sosyal Hizmet Uzmanı Cevat Üstün idi.

muhtar2-001.jpg

Çubuk İlçesi Muhtarlar Derneği yönetimi, her ayın son haftasında mahallelerin sorunları ile ilgili olarak o kurumların temsilcilerini davet ediyor ve konuyla ilgili ‘İstişare Toplantıları’ düzenliyor.

 

Toplantının ilk konusu ilçe mahallerindeki camilerle ilgili sorunlar, konuğu ise İlçe Müftüsü Bilal Kara idi.

 

İlçe Müftüsü Bilal Kara mahallelerdeki imam eksikliği ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Boş imam kadroları için Ankara İl Müftülüğü’nde toplantı yapılır. Hangi ilçede boş kadro varsa yapılan müracaatlardan değerlendirme yapılarak, talep eden olursa dikkate alınırlar ve istihdam edilirler.  

 

İlçemiz mahallelerine de naklen gidenler oldu. Burada köylerde lojman olması çok önemli tercih nedeni oluyor.

 

İlçe köylerine tayini çıkan imamların, bulundukları yerde lojman varsa atandıkları yerlere gitmek istemiyorlar ve yeni tayin yerini beğenmiyor.

 

Köylerimize lojman yaparsak boş imam kadroları dolar.

 

Örneğin Haymana’da 12 köyün imam kadrosu boş ve doldurulamıyor. Çünkü bu köylerde lojman yok.  Çubuk bu yönden şanslı..

 

Köyde vatandaş, “Müftü köye gitmiyor, kaymakam köye gitmiyor”  diye şikâyet ediyor. Bu sıkıntıları biliyorum. Köylerdeki imam sayılarını takip ediyorum.

 

Esas merci Diyanet’in temsilcisi müftülüktür. İl’e de girseniz, kaymakamlığı da gitseniz merci müftülüktür.

 

Çubuk Dernekler Federasyonu’nun girişimiyle, Çubuk İlçesi ile Estonya “Kardeş Şehir” olmuştur. Bu konuda sizlerden yardım talep ediyorum.”

 

Susuz Mahallesi Muhtarı Hüseyin Biçer, “Biz kardeş ülkeden bahsediyoruz. Ama bizim sorunlarımız var. Öncelikle köyde imam yok.”

 

İlçe Müftüsü Bilal Kara, “Sizin köyde ezan, ‘Merkezi Sistem’le okunuyordu. İl Müftüsü konuyla ilgili dosyayı aldı ve çözeceğini ifade etti.”

 

Aşağı Çavundur Mahallesi Muhtarı Abdullah Esre, “Mahallemize 2 ay önce hoca geldi. Ama hoca ayda bir rapor alıyor. Bunu için ayağını kırıyor, kolunu kırıyor. Bu durumun takip edilmesini istiyorum. Çünkü camii boş kalıyor.”

 

İlçe Müftüsü Bilal Kara, “benim gitmediğim köy yok.”

 

Sığırlıhacı Mahallesi Muhtarı Şükrü Balbaşı, “Lojman yapalım. Hocaları kontrol edelim. Ama bizim bütçemiz kaldırıldı. Lojmanı nasıl yapacağız.”

 

İlçe Müftüsü Bilal Kara, “Camilerin tadilat ve tamiratları belediyelere verildi.

 

Önceleri köy dernekleri olanlar bir komite kurarak bu tadilatı ve tamiratı yapıyorlardı.”

 

İmam Hüseyin Mahalle Muhtarı Erbakan Sivri, “Camiye hoca atanalı 5-6 ay oldu. hoca gelmiyor. Sadece Cumaları geliyor.”

 

İlçe Müftüsü Bilal Kara o hocayı çağırdım ve “hoca sen köye gidip görevini yapacaksın” dedim.  

 

-Hoca, “Ben emekli olacağım” dedi.

 

-Bende, “Hiç değilse Cumaları kıldır” dedim.

 

İmam Hüseyin Mahallesi Muhtarı Erbakan Sivri, hoca bu defa da, “ Önceki yıllara ait izinlerimi kullanıyorum” diyor. Bunun için bize cihaz verin en azından, yeni hoca gelene kadar biz de ezanı cihazdan okuyalım.”

 

Melikşah Mahallesi Muhtarı Mahmut Özdemir, “Biz de aynı dertten muzdaripiz. Ezan okunmayan yerlerde ezan okunmasını sağlayalım.”

 

Mahallelerdeki imam eksikliğinin en kısa zamanda giderileceğini ifade eden İlçe Müftüsü Bilal Kara bir başka toplantıya katılmak üzere muhtarlardan izin isteyerek toplantıdan ayrıldı.

 

Çubuk İlçesi Muhtarlar Derneği Başkanı Burhan Önal, “Arkadaşlar geçtiğimiz Salı günü, Yıldırım Beyazıt Mahallesi Muhtarı Zeki Avan ile birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızı, Saray’ da ziyaret ettik. Cumhurbaşkanımızın sizlere selamı var. Önümüzdeki günlerde tüm muhtarlarımızı misafir edecek.

 

Sayın Cumhurbaşkanımızdan muhtarlarımız için;

 

  • Muhtarlarımızın yetki ve sorumluluklarının yeniden tapılmasını,
  • Mahalle muhtarlarımızın hizmet yönünden belediyeler ile ilişkisinin düzenlenmesini,
  • Posta Tebligat Kanunu’nun yeniden ele alınarak nüfusu çok olan mahalle muhtarlarımızın durumlarının gözden geçirilmesini,
  • Muhtarlık bürosu olmayan mahalle muhtarlarımıza büro tahsis edilmesini ve giderleri olan elektrik, internet, yakıt ve kırtasiye masraflarının devlet veya yerel yönetimler tarafından karşılanması ile ilgili taleplerimizi, takdirlerine arz ettik.

 

Ziyarette İçişleri ve Ulaştırma Bakanı da vardı. 

 

Önümüzdeki günlerde İçişleri Bakanlığı tarafından sizlere doldurmanız için bir form gönderilecek. Formun içeriğini bilmiyorum.

 

Arkadaşlar, İlçe Belediyesi yetkilileri burada, Toplum Sağlığı Merkezi yetkilisi burada, Sosyal Hizmet Merkezi yetkilisi burada..

 

Zamanla ASKİ ve Temizlik İşleri temsilcileri de sorunlarınız için burada olacak.

 

Cumhurbaşkanımızı ziyarete hep birlikte gideceğiz.

 

Sayın Cumhurbaşkanımız, belediyeler ile ilgili bir kanun çıktığını, bunun takipçisi olduklarını söylediler.

 

Daha önceleri her muhtarlığın ikişer isteği alınmıştı. Bunun sonucu ne oldu? Bunun sonucunu bekliyoruz.”

 

Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karakuş, “Amacımız Çubuk’a hizmet etmek. Bu hizmette sizlerle istişare ile olacak. Sizler bize, bizler de sizlere yardımcı olacağız. 84 mahallemiz var. Lakin  imkanlarımız kısıtlı..

 

Mahallelerde kanalla ilgili hizmetler var. Problemli olanlar öncelikli olacak. Kapılarımız sizlere sonuna kadar açık. Aranızda bulunmaktan son derece memnunum.”

 

Muhsin Yazıcıoğlu Mahallesi Muhtarı Ayhan Şahan, “Bizim TEDAŞ ile bir sıkıntımız var. Benim muhtarlık binam değişti. TEDAŞ görevlisi taşındığım yerle ilgili formaliteleri tamamlayamadığım için binanın elektriğini kesmeye gelmiş. Formaliteleri hazırlıyorum, elektriği şimdi kesmeyin, parayı yarın yatırayım dedim. Görevli dinlemedi. Ve biz muhtarı da, Belediye’yi de tanımayız, elektriği keseriz dediler ve de kestiler.

 

Ertesi gün evrakları tamamlayıp parayı yatırmak için TEDAŞ’a gittim. Sıraya girdim. 35. sırada idim. Sıra çok yavaş yürüyordu. Çünkü bir memur ve bir de veznedar vardı.

 

Onlara, “sizler Güneydoğu’da hizmet yapmak ister misiniz?” dedim.

 

“Yapmayız” dediler.

 

Daha önce yatırdığım 230 lirayı vermediler.

 

“Burada 10 lira paran var” dediler.

 

Sonra da, “208 lira paran var” dediler.

 

Bende, Bu paralar nereye gidiyorsa? bunun hesabını verin dedim.

 

Bu arada sıradaki bir vatandaş görevliye, “benim borcum yok. Eşim ‘sezaryen’ olacak. Acele gitmem lazım. Yinede elektriğimi kesecek misiniz? dedi.

 

Onlarda telaşlı vatandaşa, “keseceğiz” dediler.

 

Aldığım bilgilere göre köylere 6 aydır elektrik sayacını okumaya gitmiyorlarmış..Ama kesmeye gelince hemen kesiyorlar...

 

Merkez mahalle olarak da sıkıntılarımız var. Şöyle ki;

 

  • Mahallemde bir metre asfalt yok.
  • Kanallarımız yok. Bunlara en kısa zamanda çözüm bulunmasını istiyoruz.”

 

Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karakuş, “Çubuk’a, ASKİ’den bu yıl için 30-40 milyon lira ayrıldı. Mart-Nisan aylarında yatırımlara başlanacak.”

 

Aşağı Emirler Mahallesi Muhtarı Orhan Bartan, “Çubuk’un alt yapı çalışmaları bitmeden bizim köylerimize alt yapı gelecek mi? Bu durumda devletin bizden asfalt parası alması doğru mu?”

 

Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karakuş, “ASKİ Genel Müdürlüğü Fen İşleri Daire Başkanı Vedat Üçpınar’a yolları gösterdik.

 

Vedat beyi, Osmanlı Sokağa, Beyazıt Sokağa, Oğuz Sokağa, Ahmet Aydoğan Sokağa götürdük. Buraların asfaltını 3 günde attıralım. Ama bu işlemi asfalt sezonu açıldığında yapalım.

 

Yazın 10 araba asfalt aldık. Kısa yollara serdik ve yamalarda kullandık. Yukarıda adı geçen sokaklarda geniş bir çalışma yapılacak.

 

Bizim şuraya asfalt atılacak, buraya asfalt atılacak diye bir yetkimiz yok. Yalnız bu konuda sizlerin asfalt ve alt yapı ile ilgili sorunlarınızı Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığını bilgilendirebiliriz.”

 

Kızılca Mahalle Muhtarı Orhan Gülle, “biz kapanan köy okullarını 10 bin lira harcayarak tamir ettirdik. Burayı muhtarlık binası olarak kullanabilir miyiz?

 

Birtakım yetkililer, “kapanan köy okullarını kullanabilirsiniz” diyorlar. Ama birtakım yetkililer de başta Milli Emlak olmak üzere, “kullanırsanız kira ödersiniz” diyorlar. Biz kime inanacağız. Kapanan köy okulları, köy derneklerine devredilmeli.

 

Milli Emlak Müdürlüğü yetkilileri, kapanan köy okulları belediyelere geçecek diyor, ama yinede kira ödersiniz” diyorlar.

 

Eskiçöte Mahallesi Muhtarı Bilal Kök, “kapanan köy okulunun tamiri için 15 bin lira harcadık. İlçe Milli Eğitim’den ve kaymakamlıktan izin aldık. Kira öder miyiz?”

 

Yine bir mahalle muhtarı, “Çubuk’tan bir milletvekili çıkartalım.”

 

Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karakuş, “Bu konuda Ayhan Yılmaz’ın adı geçiyor. Kendisi 20 yıldır siyasetin içinde ANAP, Refah ve AK Parti dönemlerinde ilçeye sayısız hizmetleri oldu.”

 

Bir mahalle Muhtarı, Belediye Başkan Yardımcısı, “Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı çok iyi çalıştı” diyor. Çok iyi hizmetler verdi de, yollar hala neden kazılıyor?”

 

İstişare Toplantısı’nın ikinci konusu ise, “Madde Kullanımı” ile ilgili idi.

 

Toplum Sağlığı Merkezi’nden Sosyal Hizmet Uzmanı Nurhan Bostan ile Sosyal Hizmet Merkezi’nden Sosyal Hizmet Uzmanı Cevat Üstün muhtarlara, “Madde Kullanımı” ile ilgili bir sunum yaptılar.

 

Madde Bağımlılığı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Sosyal Hizmet Uzmanı Nurhan Bostan, “Başbakan Davutoğlu, ‘Madde Bağımlılığı’ ile ilgili olarak bir Şura topladı.

 

Bu Şura da uyuşturucu ile ilgili olarak bir komisyon kuruldu. Bu komisyonda her meslekten insan var.  Her kurum üzerine düşen görevi yapacak. İlçe Jandarma, İlçe Emniyet, İlçe Milli Eğitim, sivil toplum örgütleri, muhtarlar gibi... “   

muhtar4.jpgmuhtar3.jpgmuhtar2-001.jpg              

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.