KIRKKONAKLAR POLİKLİNİĞİ’NDEN  ANAOKUL ÖĞRENCİLERİNE “AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TARAMASI”

KIRKKONAKLAR POLİKLİNİĞİ’NDEN ANAOKUL ÖĞRENCİLERİNE “AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TARAMASI”

Emre Eczanesi koordinatörlüğünde, Özel Kırkkonaklar Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Çubuk Şubesi ve Johnson and Johnson Şirketi işbirliği ile Nezahat Onbaşı Anaokulu öğrencilerine “Ağız ve Diş Sağlığı Taraması” yapıldı.

 Şuayip YAMAN

 

Emre Eczanesi koordinatörlüğünde, Özel Kırkkonaklar Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Çubuk Şubesi ve Johnson and Johnson Şirketi işbirliği ile Nezahat Onbaşı Anaokulu öğrencilerine “Ağız ve Diş Sağlığı Taraması” yapıldı.

 

Özel Kırkkonaklar Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Çubuk Şubesi doktorlarından Dr. Sinan Çengel ve Dr. Menekşe Nur Kurnaz tarafından yapılan “Ağız ve Diş Taraması’nda Nezahat Onbaşı Anaokulu’ndan 155 öğrenci ‘Ağız ve Diş Sağlığı Taraması’ndan geçirildi.

 

Doktorlar öğrencilere ücretsiz ağız ve diş taraması yaparken,onları “Ağız ve Diş Sağlığı” konusunda da bilgilendirdiler.

 

Doktorlar tarafından öğrencilere, ilk etapta diş tedavisinde kullanılan;

 

  • Hava su spreyi,şırıngası, tabancası,
  • Ayna ve sont,
  • Ağız içi kamera (Röntgen cihazı)
  • El aletleri ve işlevleri tanıtıldı.

 

Tarama sonrası öğrenciler ‘Çocuk Oyun Parkı’nda doyasıya oynadılar.

 

Sabah seansında Dr. Sinan Çengel, Öğleden sonraki seansta ise Dr. Menekşe Nur Kurnaz, Ağız ve Diş Sağlığı taramasında öğrencilerle buluştu. Sabah 75 öğleden sonra ise 80 anaokulu öğrencisi Ağız ve Diş taramasından geçirildi.

 

Poliklinik o gün mesaisini çocuklara ayırarak acil müdahaleler dışında hasta kabul etmedi.

 

5-6 yaş grubunun diş taramasını yapan Dr. Sinan Çengel, “Aileler nasıl olsa düşecek ve yerine yenileri gelecek diye önemsemiyorlar. İhmalkârlık sonradan daha büyük sorunlara neden oluyor.

 

Ama unutmayalım ki, süt dişleri çok önemli..

 

Zamanında gerekli bakım ve tedavi yapılmazsa dişler eğri çıkıyor. Çok ufak müdahaleler ailelerin ihmalkârlığı yüzünden zaman içerisinde çocukların ağızlarında büyük sorunlar ortaya çıkıyor.

 

Erken kaybedilen dişler tedavi edilmezse zaman içerisinde tel tedavisine geçiliyor. Bu da büyük maliyet istiyor.

 

Tarama yaptığımız 5-6 yaş grubu anaokulu öğrencilerinin maalesef dişlerinin yarısı çürük.

 

Diş çürüklerinin tedavisi için verilen antibiyotiklerin tamamının kullanılması gerekiyor. Tedavi sonrası ağızda meydana gelen enfeksiyonların temizlenmesi gerekiyor.

 

Çiğnemeye odaklı yiyeceklerde dişler daha kuvvetli çıkıyor.”

 

3-4 yaş grubunun ağız ve diş taramasını yapan Dr. Menekşe Nur Kurnaz, “Çocuklar jelibon, şeker, çikolata ve gofret gibi tatlıları yedikten sonra kesinlikle dişlerini fırçalamalıdır.

 

Ya da tatlı yiyen çocuklara bir parça peynir yedirmelidir.

 

Yatmadan önce anne - baba çocukları ile birlikte dişlerini fırçalarsa, çocuk bunu alışkanlık haline getirir. Çünkü çocuklar aileden ne görürse onu yapar.

 

Çocuklara özellikle sabah kahvaltısında peynir yedirmeli, sonraki öğünlerde ise

 süt içirmeli, yoğurt yedirmelidir.

 

Gece yatmadan önce çocuklara süt içirmeli, sonra da dişlerini fırçalamaları sağlanmalıdır.

 

En önemlisi de çocuklarda ilk dişler çıkmadan veya çıktığında damak ve dişler temiz bir tülbentle silinmelidir.

 

Ağız ve diş bakımında; Fırçalama, beslenme, diş çürümelerine dikkat etme, anne ve babanın çocuk üzerindeki etkisi çok önemlidir.

 

Çocuklar dişlerini daha yumuşak diş fırçası kullanmalı, diş macunu olarak da Oral B kullanmalılar...

 

Ağız ve Diş bakımı konusunda ailelere seminer ve konferanslar verilirse çocukların diş bakımları daha da mükemmeliyet kazanır.

 

Ağız gargaraları soruna yönelik olarak kullanılmalı..Küçük yaşlarda farklı şekilde ağız gargaraları yapılabilir.”

 

                                   “Lütfen Diş Deyip Geçmeyin”

 

Ağız ve diş taramaları sonucu ağız çürüklerini ve yapılması gerekenleri Poliklinik olarak bir çizelge ile tespit ettiklerini ve ailelere ilettiklerini ifade eden Dr. Kurnaz, “Bu yaş grubunun motor gelişimi diş fırçalamak için çok yeterli olmayabilir gerekirse çocukların dişlerini sizin fırçalamanız gereklidir. Ayrıca kendi dişlerinizi düzenli olarak fırçalayarak onlara örnek olmanız lazım.

 

 “Lütfen diş deyip geçmeyin” diyerek ailelere önemli şu tavsiyelerde bulundu;

 

  • Dişlerin çürümesini engellemek için düzenli aralıklarla flor tedavisinin uygulanması gereklidir.

 

  • Süt dişleri ne kadar sağlıklı olursa alttan gelecek dişler o kadar sağlıklı olur.

 

  • Süt dişinin altındaki herhangi bir enfeksiyon daimi diş germine zarar verebilir.

 

  • Zamanından önce süt dişi kaybı alttaki daimi dişin gömülü kalmasına sebep olabilir.

 

  • Gömülü kalan dişlerin ağız içinde normal pozisyona gelebilmesi için cerrahi veya ortodontik tedavi gerekir. Bu hem maddi hem manevi daha çok yorar.
  • Bu yaş grubunun 6 yaş daimi azı dişleri çıkacaktır. Bu dişlerde olası çürüğü engellemek için çiğneme yüzeylerinin fissür örtücü koruyucu dolgularla kapatılması gerekir.”

 

Kurum Müdürü Berna Saraç,” Küçük yaştaki çocukların ağız ve diş bakımı bizim için çok önemli..

 

Bu bir “Bir Sosyal Sorumluluk” projesidir.

 

Geçtiğimiz yıl ve bu yılbaşından sonra da Başak Pınar Anaokulu öğrencilerine ağız ve diş bakımı taraması yaptık.

 

Bugünde Nezahat Onbaşı Anaokulu öğrencilerine bu çalışmayı yaptık.

 

Bu taramanın faydalı olduğuna inanıyorum.

 

Diğer anaokullarından da böyle bir talep gelirse bu taramayı seve seve yerine getiririz.

 

2016 yılı başında ilçe halkının hizmetine giren polikliniğimizde, büyük hastanelerde verilen tüm hizmetler sunulmaktadır.

 

Polikliniğimizde;

 

*  9 adet diş ünitesiyle birlikte 6 Diş Hekimi,

*  1 röntgen teknisyeni,

*  2 ağız ve diş klinik yardımcısı,

*  2 diş protez teknisyeni,

*  2 bilgi işlem personeli,

* 2 temizlik personeli ile birlikte Çubuklu vatandaşlarımıza sağlık hizmeti verilmektedir.

 

Ayrıca Poliklinik içerisinde sistem ve sterilizasyon odası, çocuk üniteleri, diş protez odası, ameliyathane, çocuk oyun parkı, engelli tuvaleti, yemekhane, personel dinlenme ve soyunma odaları ve bebekli hastalarımız için bebek emzirme odası bulunmaktadır.

 

Kendimizle ilgili sağlık sorunları ihmal etsek de çocuklarımız hastalandığında hepimiz çok endişeleniriz. Çocuk dostu olan Polikliniğimiz uzman hekim kadrosu ile sabah 9.00, akşam 10.00’a kadar.. Pazar günleri ise 13.00-18.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.”

 

Emre Eczanesi sahibi Eczacı Emre Bezci, “Böyle bir sosyal sorumluluk projesinde bulunmak ve çocuklarımıza faydalı olmak bizim için onur ve gurur kaynağıdır.  Bu tür projelerde her zaman en önde olmayı şiar edindik.”

 

Poliklinikte anaokulunun ağız ve diş bakımının yanı sıra Johnson and Johnson firmasının Ağız ve Diş bakım ürünlerinden Listerine ve diğer diş bakımı ürünlerinin de tanıtımı yapıldı.

 

Johnson and Johnson firma yetkilisi Sercan Sağlam yaptığı açıklamada, “Dişler ağız yüzeyinin sadece yüzde 25’ini kaplar, kalan yüzde 75 ‘lik ağız yüzeyi, diş fırçalama ve diş ipi kullanımından sınırlı fayda sağlar. Bu yüzden komplo ağız bakımını Listerine ile gerçekleştirin.

Listerine ağız bakım ürünü, 120 yıldan fazla süredir 1 milyardan fazla tüketici tarafından kullanılan ve dünyanın 1 numaralı ağız bakım ürünüdür.

 

Neden LISTERINE ağız bakım ürünü?

 

Dişlerimiz ağız yüzeyimizin yaklaşık %25’ine karşılık gelir. Dişlerimizi fırçalayarak ve diş ipi kullanarak ağız yüzeyimizin sadece %25’ine ulaşırız. Ağız yüzeyimizin ulaşılmayan kısımlarında kalan bakteriler hızla çoğalarak tüm ağız boşluğuna yeniden yayılırlar.

 

LISTERINE ağız bakım ürünü 4 esansiyel yağın bileşiminden oluşan özel formülü ile dişler üzerinde, dişler arasında ve dişler ile dişeti sınırının hemen altında bulunan bakterilerle savaşarak dişeti hastalıklarının en önemli sebebi olan plak oluşumunu azaltır ve önler.

LISTERINE ağız bakım ürününün etkinliği birçok klinik çalışma ile kanıtlanmıştır: 

  • Plak oluşumunu sadece fırçalamaya oranla %70'e kadar, fırça ve diş ipi kullanımına oranla %52’ye kadar azaltır.

 

  • Dişeti iltihabını sadece fırçalama ve diş ipi kullanımına oranla % 21’e kadar azaltır.

 

  • Sabah ve akşam önerildiği şekilde kullanıldığında, plak oluşumu ve dişeti iltihabına karşı 24 saat koruma sağlar. 

 

Dünyanın 1 numaralı ağız bakım ürünü olan LISTERINE, 100 yılı aşkın bir süredir diş hekimleri tarafından mekanik temizleme sonrasında kullanılmak üzere tavsiye edilmektedir.”

 

Firma yetkilisi Sağlam, ağız taramasından geçen anaokulu öğrencilerine ağız ve diş bakımı ile ilgili broşürlerin yanı sıra komple ağız sağlığı için birer adet küçük boy Listerine hediye etti. 

 

Teşekkür...

                                    

Emre Eczanesi ilçemizde faaliyet gösteren yaklaşık 30 eczaneden biri. Böyle bir ‘Sosyal Sorumluluk Projesi’ne imza atarak bir “farkındalık” yaratmıştır.

 

Darısı diğer eczanelere...

 

Özel Kırkkonaklar Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Çubuk Şubesi: Açılalı henüz bir yıl oldu. Yaptığı faydalı işler ise yaşından çok çok fazla..

 

Amaçları maddiyattan çok manevi. Kurum personelinin çocuklara yaklaşımları ise bir anne-baba şefkatinden daha fazla. Kesinlikle yapmacık değil...

 

Özel Kırkkonaklar Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Çubuk Şubesi’nin bu davranışı dilerim, ilçede faaliyet gösteren diğer özel poliklinik ve diş hekimlerine de örnek olur. Ve yeni yeni ‘Sosyal Sorumluluk Projeleri’ne imza atarlar. Sonuçta ilçe halkı kazanır...

 

Ayrıca Johnson and Johnson firma yetkilisine de destek ve katkılarından dolayı teşekkür ederim…

kirkkonaklar1-vert-001.jpgkk2-vert-001.jpgkk3-vert-001.jpgkk4-vert-001.jpgkk5-vert-001.jpgkk6-vert-001.jpgkk7-vert-001.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.