Şuayip Yaman       Görünen Köy

Şuayip Yaman Görünen Köy

KENT MERKEZİ’NDE ÇÖPLÜK...

                                              

Kent Merkezi de artık çöplük olmaya aday..

 

İlçede boş arsaların yanı sıra boş işyerlerinin önlerine de çöp dökmek adeta moda oldu...

 

Çarşı İçi, 2 No’lu Sokak ile 9 No’lu Sokağın kesiştiği yerde, atıl durumda bulunan Tunçel Market’in önü adeta çöplük.

 

Çevredeki duyarsız işyeri ve mesken sahipleri çöplerini gündüzden buraya dökmeye başlıyorlar. Bunu da adeta gelenek haline getirdiler...

 

Bunlara rağmen duyarlı kimi işyeri sahipleri çevreyi temiz tutmaya çalışıyorlar ve “Çevremizi ne kadar temiz tutmaya çalışsak da, pislikten ve kötü kokulardan kurtulamıyoruz. Sadece bir-iki işyeri sahibinin özverisiyle bu işler maalesef olmuyor. Bu işleri birlikte yapmamız gerekir.

 

Biz çevreyi temiz tutmaya çalışıyoruz. Birileri de inadına buraları pisliyor. Aynı şekilde birileri de onların ev ve işyerlerinin bulunduğu yerlere çöp dökse, acaba tepkileri ne olur? Çevre sakinleri şu sıcak Yaz günlerinde balkona bile çıkamıyorlar. Belediye’nin buna köklü bir çözüm bulması gerekir.” Diyorlar.

 

Çevre sakinlerine göre burası akşamları adeta ‘çöp dağı’ oluyor ve pis kokudan geçilmiyormuş.,.

 

Nasıl olsa karışan yok, müdahale eden birim yok.

 

Belediye diğer sorunlarda olduğu gibi çöp konusunda ki sorumluluğunu da maalesef yitirdi. Kontrol ve denetim mekanizması olmayınca duyarsız vatandaşlar artık nerede boş bir yer buldu, biriktirdiği çöplerini zaman mevhumu gözetmeksizin hemen oraya götürüp rahatlıkla atabiliyorlar.

 

Belediye ve görevlileri neden bunlara müdahale etmiyor/edemiyor? Göz yumsalar iyi de bu arada birtakım duyarlı vatandaşları da cezalandırmış olmuyorlar mı?

 

Duyarlı vatandaşların bazıları da,  “demek ki biz de yanlış yapıyoruz, nasıl olsa karışan yok. Bizde atalım” diyerek çevreye ayak uyduruyorlar...

 

Duyarlı çevre sakinleri bundan son derece rahatsız, ama nafile, seslerini duyan yok...

 

Hadi çöplerinizi boş arsalara döküyorsunuz, anladık. Ama kentin aynası olan ‘Kent Merkezi’ne dökmenin âlemi ne?  Birisi ufacık bir çöpü evinizin veya işyerinizin önüne koysa ne tepki verirsiniz? Kıyameti koparırsınız değil mi?

 

Eyyy sorumsuz ve vurdumduymaz yaratıklar bu ilçeye yazık ediyorsunuz?

 

Eyyy Belediye yetkilileri, bu sorumsuz davranışınızla sağduyulu insanları da kaybediyorsunuz...

 

Artık bu sorumsuz ve vurdumduymaz yaratıklara dur demenin vakti gelmedi mi? Bunları ne zamana kadar korumaya ve kollamaya devam edeceksiniz?

 

Zamansız çöp atanlara hani cezai müeyyide uygulayacaktınız?

 

Bu konuda örnekler çok; Ülkemizde yere çöp ve izmarit atanlara, yerlere kuruyemiş kabukları atanlara cezai müeyyide uygulayan Metropoller var.

 

Örneğin;

 

* Eskişehir tarihi Odunpazarı ilçesinde zabıta ekipleri yerlere tükürenlere, izmarit ve çöp atanlara ceza kesmeye başladı. 
 

300 bin nüfuslu ilçeyi gezen 4 kişilik sivil ekip, yerlere tükürenlere, izmarit ve çöp atanları tespit edip 30 lira ceza kesiyor.

***

* Kırıkkale Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından umuma açık olan parklarda oturan vatandaşlara yönelik yerlere çekirdek kabuğu atılmaması yönünde uyarılarda bulunuluyor. 
 

Uyarıları dikkate almayanlar hakkında ise cezai işlem uygulanıyor. Zabıta ekipleri, şehir içinde bulunan parklarda başlattıkları temizlik uygulaması kapsamında bir dizi denetimlerde bulunuyor. Vatandaşların dinlenmek için oturdukları yerlere kabuklu yemiş atıp, tükürmelerinin halkı rahatsız ettiği belirtilerek, gürültü kirliliğine karşı da tedbir alıyor. Ekipler önce uyarılarda bulunuyor, ardından kabahatler kanununa göre 82-180 TL arasında para cezası uyguluyor.

***

Konya'nın Beyşehir İlçe Belediyesi, çevre temizliği konusunda çalışmalarını hızlandırırken, zabıta ekipleri yerlere kabuklu yemiş atanları fotoğraflarını çekerek tespit ettikten sonra cezai işlemi uygulamaya başlayacak.

 

Vatandaşlar bir kilogram çekirdeği yedikten sonra yerlere atıyorlar. Çimlere, çimenlere, yapılan yeşillendirme çalışmalarına zarar veriyorlar. Kabuklu yemişler tuzlu olduğu için, tuz suyu gördüğü zaman ayrışıyor ve toprağa da karışıyor.

 

Toprağın mineral dengesi de bozuluyor. Dolayısıyla çim ve çimenlerin kurumasına yol açılmış oluyor.

 

Çekirdek gibi kabuklu yemişler yiyerek yerlere atanlarla ilgili yaptırım uygulanması kararı aldıklarını belirten Zabıta Müdürü "Bu hususta dikkat göstermeyenler hakkında 143 liralık idari para cezası uygulanacak.” Dedi.

 

***

 

KOCAELİ' nin Gölcük İlçesi'nde zabıta ekipleri, kuru yemişin kabuklarını yere atanlara Kabahatler Kanunu'na göre 82 lira ceza kesiyor. Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, yere kabuk atanları ikaz ettiklerini, buna rağmen tutumlarını sürdürenlere ceza kestiklerini belirterek, halktın çevreye karşı hassas olmalarını istedi. 
 

Gölcük Belediyesi zabıta ekipleri yaz aylarında özellikle çekirdek kabuklarının yere atılması nedeniyle ortaya çıkan kirliliği önlemek için çalışıyor. Sahil bandı ve parklarda kontrollerde bulunan zabıta ekipleri kuru yemiş kabuklarını yere atanları uyarıyor. Zabıta ekibi tüm uyarılara rağmen kuru yemiş kabuklarını yerlere atanlara Kabahatler Kanunu'na göre 82 lira ceza kesiyor.

 

***

Bu tür örnekleri çoğaltmak mümkün..

 

Çubuk Belediyesi Zabıta ekipleri de neden böyle bir uygulama yapmaz / yapamaz? Acaba bir engel, bir müdahale mi var?

 

Görüştüğüm vatandaşlar zabıta ekibinin görevi;

 

  • Kaldırım işgallerinde farklı (adamına göre) işlem yapmak,
  • Sokak ve caddelerdeki zamansız ve rast gele atılan izmarit ve çöpleri görmemek,
  • Kurallara uymayanlara müdahale etmemek,
  • Özel işlerini görmek için kamu aracını kullanmak,
  • Perşembe Pazarı’nda ‘Zabıta Noktası’nda beklemek midir? Diyerek sitem ve şikâyetlerini dile getiriyorlar... (Görevini layıkıyla yapan/yapmaya çalışan zabıta personelini tenzih ederim)

 

Unutmayınız ki;

 

Kanunlara ve kurallara uymayanlara cezai müeyyide uygulamak, kanunlara ve kurallara duyarlı insanlara saygı ve taltif demektir. Yoksa onları da kaybederiz... 

 

Üstelik İlçemiz bir de “Metropol İlçe”..

 

İlçemizin güzelleşmesi adına yapılan çalışmalara duyarsız vatandaşlar gölge düşürüyor. Caddelerin kenarlarındaki çöp yığınları görüntü kirliliği oluşturuyor. Çöpler gece toplanıyor. Çevredeki binalar da çöplerini gündüz yolun ortasına bırakınca ister istemez görüntü kirliliği yaşanıyor. 

 

Güzel bir Çubuk için duyarlı birtakım temizlik işçileri elinden geleni yapıyor ama duyarsız vatandaşlar çöp  bırakma saati kuralına uymayarak görüntü kirliliğine sebep oluyorlar.  Güzel bir ilçe de yaşamak istiyorsak çöplerimizi gündüz değil de gece belediyenin göstermiş olduğu yerlere bırakmamız gerekiyor.  

 

Duyarlı vatandaşlar da bu konuda duydukları  rahatsızlığı   dile getirerek “İlçemiz gerçekten güzel bir konuma sahiptir. Temizlik ve çevre düzeni son derece önemlidir. Vatandaşların gündüz sokaklara çöp dökmemesi gerekiyor. Herkes elinden gelenin en iyisini yapmalıdır.

 

En önemlisi  de kendimize yapılmasını istemediğimiz bir şeyi başkalarına yapmamalıyız...

 

Sonuç olarak kanunlara ve kurallara uymadan bir toplum inşa etmek mümkün değildir. Zira toplumun yükselmesi kurallar ve kanunlar vasıtasıyla cereyan eder. Gerçek bir barış ve daimi bir özgürlük için mevcut kurallara sahip çıkmalı, saygılı bir şekilde kanunlara tam bir bağlılık göstermeliyiz...

 

Toplumsal hayatı düzenleyen din kuralları, örf ve adetler, görgü kuralları, hukuk kuralları ve ahlak kurallarıdır.

 

Bu kuralların biri ya da birkaçı doğru uygulanmadığı zaman hayat insanlar açısından çekilmez hale gelir.

Çünkü toplumu düzenleyen bu kurallar, insanların geçmişten bu güne kadar yaşadıkları sorunlardan dolayı ortaya çıkmış ve zamanla düzenlenerek insanların huzurlu bir ortamda yaşamasını sağlamıştır.

 

Sağlık, mutluluk ve kurallara uymanız dileklerimle...

 

Bu yazı toplam 2791 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.