KARAGÖL ÖZEL EĞİTİM’DEN “DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ...

KARAGÖL ÖZEL EĞİTİM’DEN “DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ...

“Dünya Engelliler Günü” münasebetiyle, Karagöl Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından “farkındalık yaratmak” amacıyla düzenlenen etkinlikler öğrencilerin sahne gösterileri ile kutlandı.

Şuayip YAMAN

 

Dünya Engelliler Günü, 1992 yılından bu yana 3 Aralık gününde Birleşmiş Milletler tarafından uluslar arası bir gün olarak kabul edilmiştir.

Etkinliğe, Çubuk Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karakuş, CHP Çubuk İlçe Başkan Yardımcıları Alaaddin Cinalioğlu, Kamil Kahyaoğlu ile Kadın Kolları Başkanı Sevgi Mercanoğlu, Çubuk Özel Eğitim Uygulama Merkezi I. Kademe Okul Müdürü Satılmış Pürlü, engelli aileleri ve diğer davetliler katıldı.

 

Sunuculuğunu Fatma Över ile Seda Şahin yaptığı, Çubuk Halk Eğitim Merkezi Salonu’ndaki etkinlikler; Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başladı.

Okul Müdürü Büşra Kadak yaptığı açılış konuşmasında, “Etkinliğimize teşrifleri ile bizleri onurlandıran misafirlerimiz, kıymetli velilerimiz, sevgili çocuklarımız hepiniz hoş geldiniz.

2,5 yıldır sizinleyim. Sizlerin dünyasındayım. Sizlerle bu yolda yürümekten, bu fedakâr şahane anne-babaları tanımaktan, çok ama çok mutluyum. Bana ve mesai arkadaşlarıma çok şey kattınız. Sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü, sabrı, emeği, koşulsuz kabulü sizlerde gördüm.

 Bizim öğrencilerimiz sadece farklılar. Onlar o kadar özel, o kadar güzel ve o kadar değerliler ki, gerçekten her şeyi en iyi haliyle (şekilde) hak ediyorlar. 

Bugün tüm dünya ile birlikte sizin gibi özel ve farklı olan milyonlarca insanla el eleyiz. Birbirimizi ne kadar sımsıkı tutarsak, ellerimiz adeta gül kokar. Yüreğimiz umut dolar,

Çocuklarımıza güzel bir dünya düşleyelim, isteyelim ve alalım. Çünkü bu sadece onların dünyası değil, hepimizin dünyası...

Bu duygu ve düşüncelerle çocuklarımızın ve ailelerinin, kararlılıklarını yitirmeden, sabırla ve inançla amaçlarına ulaşmak için daha çok çalışmaya, hayata bağlılıkları azimleriyle herkese örnek olmaya çağırıyorum.

Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bizleri bu mutlu günde yalnız bırakmadığınız için teşekkürlerimi sunuyorum.

Ayrıca öğrencilerimizi bu günkü etkinliklere hazırlayan ve emek harcayan tüm öğretmenlerimize, fizyoterapistlerimize, onların taşımalarını üstlenen şoförlerimize, kıyafetlerinin dikimine yardımcı olan kurumdaki annelerine, yine elbiselerini yapan servis annelerimize ve tüm çalışanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Hepsine kocaman ve çok çok alkış istiyorum.” Dedi. 

Kurum çalışmalarını konu bir slayt izlendi.

Öğrencilerin “Ramzam” rondu (dansı) ilgiyle izlendi.

Öğrenci İlknur Tutum günü anlam ve önemini belirten konuşmasında, “ Saygıdeğer büyüklerimi, sevgili arkadaşlarım bugün “Dünya Engelliler Günü. Engeller sevgiyle aşılır. Sevgiyle başlar hayat. Dünyamızı sevgiyle ısıtın, sabırla izleyin bizi.

Ben annemde gördüm sevginin parıltısını gözlerimin içine bakarken...

Sözlere dökmese de hissedebiliyorum sevgisini..

Ancak “seni seviyorum” sözünü kulaklarımda duyunca daha bir başka mutlu oluyorum.. Daha bir başka değerli hissediyorum kendimi...

Güvende hissediyorum kendimi, babamın sıcak kucağında.. Şefkatli bakışlar umut veriyor bana. Ellerinden tutup gezerken dünyalara değişmem yaşadığım mutluluğu.

Ablamda gördüm arkadaşlığın güzelliğini. Tüm oyuncaklarını paylaşıyor benimle. Kıskanmıyor hiçbir eşyasını.

Ağabeyim olsun isterdim. Ama olmamış işte.

Erkek kardeşim olur belki... Ben de ona ablalık ederim.

Her birinizi çok seviyorum. İyi ki varsınız.

Saygıdeğer büyüklerim bize güvenin. Sevgiyle sabırla yaklaştığınızda ve bizi anlayıp fırsatlar verdiğinizde, kendi engellerimizi tek tek aşarız. Mutlu oluruz hep birlikte.

Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. “

Günün anlam ve önemiyle ilgili şiiri, Okul öğrencisi Fatma Nur Bozdoğan tarafından seslendirildi.

 “Ali babanın çiftliği” rondu (dansı) izlendi.

Yarışmalara geçildi. ‘Balon patlatma’ yarışması yapıldı.

Harun Çoşkun ve Hasan Eren ‘rep’ gösterisini başarıyla sundular..

Kazak giyme yarışması düzenlendi.

Öğrenciler tarafından kusursuz hazırlanan ‘Kına Gecesi’ izleyicilerden büyük bir beğeni kazandı.

Öğrenciler tarafından yöresel halk oyunları oynandı.

Velilerin katıldığı ‘Mumya ‘ yarışması yapıldı.

Yarışmalara katılanlara çeşitli hediyeler verildi.

Program sonrası; öğrenciler, öğretmenler ve veliler hep birlikte oyun havaları eşliğinde hep birlikte oynadılar. 

Engelli öğrenciler kendilerinden beklenenin üstünde, sağlıklı bireylerin bile yapamayacağı muhteşem bir programa imza atmışlar. Onları ve emeği geçenleri kutluyor, engelsiz bir yaşam diliyorum.

                                               Dünya Engeliler Günü

Dünya Engelliler Günü, 1992 yılından bu yana 3 Aralık gününde Birleşmiş Milletler tarafından uluslar arası bir gün olarak kabul edilmiştir.

Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında “Dünya Engelliler Günü” olarak kabul edilen 3 Aralık günü, engelli olarak tanımlanan bireylerimizin haklarına dikkat çekmesi açısından oldukça önem arz etmektedir.

Bu günde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir. Bu aktiviteler genellikle ücretsiz olup, gönüllülüğe dayanmaktadır. Hükümet desteği ve sivil toplum organizasyonlarıyla birlikte bu günün kutlanması çeşitlilik göstermektedir. Her yıl bu gün için değişik bir tema edinilmektedir.

Nüfusun yüzde 12.29 unu engelliler oluşturuyor...

 

Doğuştan veya sonradan  engelli  olan çok vatandaşımız bulunmaktadır. Türkiye engelliler araştırması sonuçlarına göre ülkemiz nüfusunun %12.29 unu engelliler oluşturmaktadır.Aileleriyle düşünüldüğünde yaklaşık 30 milyon vatandaşımız özürlülük olgusundan etkilenmektedir.

Nüfusumuzun önemli bir oranını oluşturan  engelli  vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlara çözüm bulmak , kendine yetebilen ve üretken bireyler olarak hayatlarını sürdürebilmelerini sağlayan , eğitim , sağlık rehabilitasyon , istihdam , ulaşabilirlik , bakım ve diğer hizmetleri oluşturmak için projeler yapmak , başta devlet olmak üzere , yönlendirme gücünü elinde bulunduran medyaya , sivil toplum kuruluşlarına ve toplumun tüm kesimlerine önemli görevler düşmektedir.

Özellikle gençler olmak üzere biz vatandaşlar bu olgu doğrultusunda üstümüze düşen görevleri canla başla yerine getirmek için çalışmalıyız.

Engelli vatandaşlarımızın kendilerine tüketici konumdan, üretici konumuna geçirmeleri için toplum içinde kendi öz güvenlerini artırmaları,  sağlıklı  tüm insanlar gibi hayata gülümseyerek bakabilmeleri ve mutlulukları için devlet katında üst düzey çalışmalar yapılmalı, onların yaşamlarını kolaylaştırmak için ‘ivedi’ önlemler alınmalıdır.


Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur insanların özürlü olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, özürlülerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür.
 

Bu anlamda, özürlü vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır bu nedenle özürlülere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir Başta insan hakları evrensel beyannamesi olmak üzere birçok belge özürlülük sorununu temelde bir insan hakları sorunu olarak ele almaktadır.

Bizim anayasamız ve yasalarımız da özürlülere ilişkin olarak evrensel değerlerle paralel düzenlemeleri ön görmüş, devleti özürlülerin sorununa yönelik yükümlü kılmıştır devletimizin evrensel ölçülerde özürlülerini sahiplenme çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteği ile anlamlı ve gerçek bir boyuta ulaşacaktır.
 

Sağlıklı  olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz, ama unutmayın ki siz de bir gün  engelli  olabilirsiniz!


Dünya engelliler günü mesajları:

Engelli olmak suç değildir.

Hiç bir engel Allah'a kul olmamıza engel değildir.

En büyük engel, engellenmektir.

Engelliler yardıma değil, şefkate muhtaçtır.

Engellilere saygı göstermez ve onları küçük görürsen yarın sen de aynı duruma düşünce saygı ve sevgi bekleyemezsin.

Engeller hayatın ritmini yakalamaya engel olamaz.

Engelli olmak üretime engel değildir, yeter ki fırsat verilsin.

Engellilere saygı, onlara yaşama sevinci verir.

Özel eğitim olmadan çağdaş eğitim olmaz.

Adımlarınızın biçiminin ne önemi var mühim olan yürüyüşümüzle sevgi ve dostluk köprüsünü geçmektir.

Engellerimiz ya da işlerimiz olabilir. Bunlar sevgiye asla engel olamaz.

Engelli insanlara saygı, insanlığa saygıdır.

Engelli olmak bir kusur değildir.

Bir tedbir bin sakatlığı önler.

Her engelli kendisine imkân verilirse topluma sağlamlar kadar yararlı olabilir.

Siz hiç gözlerinizi bağlayıp annenizi görmeyi denediniz mi?

Siz hiç kollarınızı bağlayıp birinin size yemek yedirmesini, su içirmesini beklediniz mi?

Siz hiç konuşmayıp şarkılar söylemek istediniz mi?

Siz hiç duymayıp kordon da martıların sesini dinlemek istediniz mi?

Engelsiz bir dünya için hep birlikte elele.

Siz hiç küçük bir çocuğu tekerlikli sandalyesinden kucaklayarak alıp belediye otobüsüne bindiniz mi?

Siz hiç tekerlikli sandalyede oturup koşmayı denediniz mi?

Siz zihinsel engelli yerine geri zekâlı ya da deli demeyi mi tercih ediyorsunuz?

Siz hiç engelli bir yakınınıza, arkadaşınıza baktınız, ilgilendiniz, ona yardımcı oldunuz mu?

Engelliler için yaptıklarınızı aslında kendiniz için yaptığınızı unutmayın.

En büyük engel sevgisizliktir. Engelli olmak, engel değildir.

Asıl engelliler, karşılarına çıkan engeli geçemeyenlerdir.

Engelli insanlara saygı, insanlığa saygıdır.

Engellilere saygı göstermez ve onları küçük görürsen yarın sen de aynı duruma düşünce saygı ve sevgi bekleyemezsin.

Hiçbir engel Allah'a kul olmaya engel değildir.

Engelliler bir toplumun aynasıdır.

Engelliye acıyarak değil; hayranlıkla bakmalıyız. Çünkü bizim onun gibi engellimiz olmamasına karşın daha engelli gibi davranıyoruz.

Engellilerin sabrına ve azmine hayran olmamak elde değildir.

Engelli olmak bir kusur değildir.

Engelliler yardıma değil, şefkate muhtaçtır.

Engellilere saygı, onlara yaşama sevinci verir.

Engellilerle alaya etmeyin, bir gün siz de onlar gibi olabilirsiniz.

Özel eğitim olmadan çağdaş eğitim olmaz.

Engellinin silahı sabırdır.

Yapacaklarım sınırlı, ama ufkum geniş.

Engelli olmak sorun değil, engelliye engel olmak sorundur.

Tohum toprağa, engelli topluma emanettir.

Engelliye avuç açtırmayalım.

Ne oldum değil, ne olacağım demeli.

Engellilikten kurtulmanın yolu engelleri aşacağına inanmakla başlar.

Özürlüye değil; özgürlüğe yol verelim.

Asıl körlük cehalettir.

Engellilere verilen sevgi onlara yaşama sevinci verir.

Engelli olmak suç değildir.

Sadece bugünlerde değil her zaman yanınızdayız.

Engelliler fark edilmeyi bekler.

Bir tedbir bin sakatlığı önler.

Engeller hayatın ritmini yakalamaya engel olmaz.

Her Engelli kendisine imkan verilirse topluma sağlamlar kadar yararlı olabilir.

Onlar da Bizlerden Biri, Yarının Size Ne Getireceğini Bilebilir misiniz?

Engelli olmak, hayatı yaşamak için engel değildir.

Engelliyi eğitimsiz, işsiz, güçsüz (bilgi yelpazesi.net) bırakmayın.

Engelliler sadaka değil, ilgi ve iş beklemektedirler.

Biz özürlü değil engelliyiz.

Engelli olmak ayıp değildir. Bize engel olanlar insan değildir.
 

Aşamadığımız engellimiz, engelimizi aşmaktır.

Engelli olmak üretime engel değildir, yeter ki fırsat verilsin.

Engelliye acımak, ona yardım etmek suç değil; ama toplumların onları bünyesinden ayırması, kenara itmesi suçtur.

Asıl Engelliler Onları Görmeyenlerdir.

Engelliyi eğitip iş sahibi yaparak onu tüketici olmaktan kurtarmalı, üretici yaparak mutlu ve yararlı duruma getirmeliyiz.

Karanlığa bürüneceğine bir ışık da sen yak!...

Kaldırımları Engel Olmaktan Çıkarın! Bize Yeter.

Bir birini seven insanlar için engeller bir tatlı tebessümden ibarettir.

Kendini engelli olarak hayattan atma. Unutma engeller savaşılarak aşılır.

Engelliler sevgi ve şefkat ister, sevginizi ve şefkatinizi onlardan esirgemeyin.

Engelli olmak kusur değildir.

Adımlarınızın biçiminin ne önemi var mühim olan yürüyüşümüzle sevgi ve dostluk köprüsünü geçmektir.

Biz bu engeli ucuz bulup da satın almadık!...

Engellerimiz ve işlerimiz, sevgiye asla engel olamaz.
engelliler1-vert.jpgengelliler2-vert.jpgengelliler3-vert.jpgengelliler4-vert.jpgengelliler5-vert.jpg
 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.