İSTİKLAL MARŞI’NIN KABUL EDİLİŞİNİN 95 YILDÖNÜMÜ KUTLANDI...

İSTİKLAL MARŞI’NIN KABUL EDİLİŞİNİN 95 YILDÖNÜMÜ KUTLANDI...

Kurtuluş Savaşı’nın amacını ve ruhunu, milletin bağımsızlık, istek ve azmini dile getiren İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ de kabul edilişinin ‘95 Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’ ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de etkinl

Şuayip YAMAN

 

Kurtuluş Savaşı’nın amacını ve ruhunu, milletin bağımsızlık, istek ve azmini dile getiren İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ de kabul edilişinin ‘95 Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’ ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de etkinliklerle kutlandı.

 

İstiklal Marşı’nın Kabulü’nün 95. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” törenine; Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, İlçe Garnizon Komutanı ve İlçe Jandarma Komutanı J. Yzb. Durmuş Kıran, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yıldırım, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Aslan, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.

 

İstiklal Marşı'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilişinin 95.yıldönümü ilçemizde düzenlenen anlamlı bir programla kutlandı.

 

Çubuk Muammer Kandemir İmam Hatip Ortaokulu tarafından hazırlanan ve sunuculuğunu aynı Okul’un Türkçe öğretmenlerinden Melahat Erimez ve Ahmet Kocabaş’ın yaptığı etkinlikler Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programa geçildi.

 

Muammer Kandemir İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinden Muaz Müsellam ve Ahmet Enes Karakoç, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimiz ile bugün de ülkemizin birlik, beraberlik ve bütünlüğü için mücadele ederken şehit olan kahramanlarımız ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un anısına Kuran’ı Kerim Tilaveti ve mealini okudular.

 

Okunan Kuran’ı Kerim’in mealinin açıklanması izleyicilerden tam not alırken aynı zamanda da büyük bir takdir topladı...

 

Okul Müdürü Ayhan Gökmen günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, “’ İstiklal Marşı, Milli Mücadelenin bütün heybetini ve canlılığını başarıyla yansıtır. Onun bu başarısındaki en önemli unsur Mehmet Akif’in şahsiyeti ve Milli Mücadele yıllarındaki duruşudur. Mehmet Akif, şiir ve yazıları, Anadolu’yu dolaşarak yaptığı konuşmalarıyla halkı yüreklendirmiş ve onları Milli Mücadeleye destek vermeye çağırmıştır.

 

Ulusların ve ülkelerin kahramanlıklarını, egemenliklerini ve özgürlüklerini ifade eden şey ulusal marşlarıdır. Bizim İstiklal Marşımız ise 12 Mart 1921 tarihinde onaylanmış ve Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınmıştır. Bu eser devletimizin özgürlük için yaptığı mücadeleleri ve çabaları efsanevi bir şekilde anlatan bir eserdir.

 

İstiklal Marşı'nın yazılma öyküsü ise ordunun kurulma zamanlarında başlar. Bu marş askerlerimize hırs ve cesaret aşılamak için kaleme alınmıştır.

 

Kurtuluş Savaşı esnasında Türk milleti zorlu bir mücadeleye girişmişken Milli Eğitim Bakanlığı milli bir marş ihtiyacı duymuş ve bunun için 1921 yılında bir şiir yarışması düzenlemiştir. Bu yarışmaya 724 şair eser göndermiş ve eserlerinin milli marş olarak kabul edilmesini istemişlerdir.

 

O yıllarda Burdur milletvekilliği yapan Mehmet Akif Ersoy bu yarışmayı kazanan kişiye para ödülü verileceğinden başlangıçta yarışmaya katılmak istememiştir. Fakat o dönemde Milli Eğitim Bakanı olan Hamdullah Suphi Tanrıöver'in ısrarı üzerine ödülü almamak şartıyla şiirini yarışmaya göndermiştir.

 

Başvuran adayların şiirleri arasında 6 tanesi ön elemeyi geçmiştir ancak çok sevilmemiştir.

 

Başlangıçta seçilen 6 şiir ve Ersoy'un şiiri ordunun komutanlarına yollanır ve bir sıralama yapmaları rica edilir. Komutanların hepsinin yaptığı listede birinci sırada hep Mehmet Akif Ersoy vardır.

 

Mehmet Akif'in “Kahraman Ordumuza” başlıklı şiiri yapılan bu yarışmada birincilik kazanır.

12 Mart 1921 tarihinde TBMM'de yapılan seçim sonucunda İstiklal Marşı onaylanır.

 

Sıra marşın bestelenmesine gelmiştir. Bunun için tekrar bir yarışma yapılır. 1924 senesinde Ali Rıfat Çağatay'ın yazdığı beste beğenilir. O yıl düzenlenen beste yarışmasında da  Ali Rıfat Çağatay’ın bestesi kabul görmüş ve İstiklal Marşı 1924'ten 1930'a kadar bu beste ile söylenmiştir.

 

Ancak 1930’dan sonra Zeki Üngör’ün bestesi kullanılmaya başlamıştır.

 

Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını sembolize eden ve milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış, 1930 senesinde Cumhurbaşkanlığı Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör yeni bir beste yapar ve günümüzde kullanılan da bu bestedir.

 

Mehmet Akif, yarışma için kendisine takdim edilen 500 lira mükâfatı almayarak, fakir Müslüman kadın ve çocuklarına iş öğreterek sefaletlerine son vermek amacıyla kurulan Darülmesai’ye hediye etmiştir.”

 

İstiklal Marşı’nın önemine de dikkat çeken Okul Müdürü Gökmen, “Geriye dönüp baktığımızda İstiklal Marşı’nın sadece bir marştan ibaret olmadığını, Türk milletinin bir bağımsızlık destanı, bir kurtuluş destanı olduğunu görüyoruz, bunu her zaman hatırlamalıyız.

 

Ve bunu da ancak bu milletin bağrından çıkan kendi evladı Mehmet Akif Ersoy şu muhteşem ifade ile anlatabilirdi; “Allah inşallah bu milleti bir daha İstiklal Marşı yazmak durumunda bırakmaz.” 

 

Mehmet Akif’in o duasının sebebi o dönem yaşananlardır. Siz öğrencilerimiz o şartları iyi inceleyip iyi anlayacaksınız...

 

‘Korkma Sönmez Bu Şafaklarda Yüzen Alsancak’ diye başlayan ve ‘Hakkıdır, Hakka Tapan, Milletimin İstiklal’ dizeleriyle biten bu muhteşem eser, koca bir tarih, şeref, haysiyet ve dünyaya mal olmuş bir istiklal mücadelesi ancak bu şekilde dile getirilebilirdi.

 

Mehmet Akif Ersoy’un ruhu şad, mekânı cennet olsun...”

 

***

Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan sunum yapıldı.

 

Mehmet Akif Ersoy’un “Küfe” adlı eserinin sahnelendiği oyunda; Türkçe Öğretmeni Osman Savcı ile birlikte öğrenciler Semanur Söylemez, Muhammed Atıf Arslan, Ahmet Enis Karakoç rol aldılar.

 

Mehmet Akif Ersoy’un “Zülmü Anlayamam “ adlı şiirini öğrencilerden Ebru Söğüt ve Şevval Bezci seslendirdi.

 

Mehmet Akif Ersoy’un “Atiyi Karanlık Görerek Azmi Bırakmak” adlı şiirini öğrenci Zehra Yılmaz seslendirdi.

 

“Akif ve İstiklal Marşı” oratoryosunu Okul öğrencileri seslendirdi. Oratoryonun sonunda seyircilerin arasında oturan öğrencilerce İstiklal Marşı’nın okunması izleyicilerden büyük alkış aldı.

 

İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin “95. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” Çubuk Muammer Kandemir İmam Hatip Ortaokulu tarafından düzenlenen renkli ve zengin içerikli bir programla kutlandı.

 

Programdaki etkinlikler özellikle şiir dinletisi, mini tiyatro ve oratoryo gösterisi izleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı ve takdir topladı. 

 

Mükemmel bir program olmuş. Uzun uğraşlarla hazırlanmış olduğu her halükarda belli oluyor.

 

Böylesine güzel ve anlamlı bir programın hazırlanmasında ve yapımında emeği geçen, katkı ve destek veren başta okul yönetimi olmak üzere, öğretmen ve öğrencilere teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum...

istiklal-marsi-vert.jpgistiklal-marsi-2-vert.jpgistiklal-marsi1-vert.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.