İnsan sağlığı atık yağların tehdidi altında

İnsan sağlığı atık yağların tehdidi altında

KANSER vakaları gün geçtikçe artmaktadır. Bu sebeple, TBMM’de kanseri araştırmak ve gerekli önlemleri almak için bir araştırma komisyonu kurulmuştur.

KANSER vakaları gün geçtikçe artmaktadır. Bu sebeple, TBMM’de kanseri araştırmak ve gerekli önlemleri almak için bir araştırma komisyonu kurulmuştur.

Yiyecekleri kızartmakta kullanılan yağı tekrar kullanmanın kansere neden olduğu bilinmesine rağmen, lokantalar ve oteller yağları ‘katran’a dönüşene kadar kullanmaktadır. Ticari kaygılarla insan sağlığını hiçe sayanları uyarmak için devlet kurumlarının görevini yerine getirmesi gerekmektedir.

CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Tan bu hususu vurguladıktan sonra Meclis’e önemli bir soru önergesi verdi. Tarım Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlanmasını istediği önergedeki sorular şöyle:

“Lokanta ve restoranlardaki atık yağların ‘asit sayısı’ kontrol edilmekte midir? Yaz aylarında oteller ve lokantalardaki tüketim arttığına göre daha sık denetim yapılması gerekmektedir. Denetlemeler yapılmakta mıdır? Bugüne kadar kaç kurum ‘asit sayısı’ limitini aştığı için ceza almıştır? Asit sayısı limitini aşarak insan sağlığını tehlikeye atan işletmelere verilen uyarı ve para cezalarının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? ‘Katran’ halindeki yağların kullanılmasının Bakanlığınızın görevini yerine getirmemesinden kaynaklandığını düşünüyor musunuz? Denetleme yapmanıza engel sebepler nelerdir? Denetlemeler ve önlemler konusunda belediyeler ile işbirliği yapılıyor mu? Kansere karşı toplumu bilinçlendirmek için kampanyalar yapılmasına rağmen, işletmelerin insan sağlığını hiçe saymasını neye bağlıyorsunuz? İşletmelerin sorumsuz davranışlarının denetim ve cezaların yetersizliğinden kaynaklandığı fikrini paylaşıyor musunuz?”

GÜNÜN SÖZÜ

“BU iş (YAŞ) inşallah ‘karakol’da çözülmez. Karakoldan üç-dört defa geçen birisi olarak böyle karanlık bir durum yaşanmaması için elimizden sadece dua etmek geliyor. Yapay bir gerilim... 87 yıllık Cumhuriyet tarihinde, ben hükümetim, istediğimi yaparım diyen bir hükümet görülmedi. Bu tamamen Orgeneral Hasan Iğsız’ın terfiinin önlenmesi açısından başka bir anlam taşımıyor.” (Eski Milli Savunma Bakanlarından İsmet Sezgin)

İkizdere’de hem zirve hem şenlik

DOĞU Karadeniz’de bir yandan göç olgusu öne çıkarken, bir yandan da yatırım ve etkinliklerle kendi çelişkisi yaşanıyor. Ama bir yanda şenlikler, bir yanda HES’e dönük tepkiler. Önce sevinç... Trabzon’da 2011’de Olimpiyat Oyunları yapılacak. Trabzon markasına ‘Olimpiyat kenti’ sıfatı eklenecek. Trabzonspor’a dünkü kurada Liverpool çıktı. Trabzonspor, 1976’da Liverpol’u 1-0 yenmiş, ismini dünyaya duyurmuştu. 15. Ovit Yaylası şenlikleri başladı. Ekşioğlu Vakfı’nın düzenlediği şenlikler, bu tür etkinliklerin en büyüğü ve en kalabalığı. Yarınki şenlikleri 50 bin kişinin izlemesi bekleniyor. Tarkan ilk kez bu kadar büyük bir hemşeri topluluğuna söyleyecek; Nil Karaibrahimgil ve İsmail YK da... Yayla sevdalıları iki günden beri çadırlarını kurmuşlar eşsiz doğada...

RİDOS’DA ZİRVE

İkizdere Vadisi’nde trafik ne halde kim bilir? Sadece yayla şenlikleri mi, 6 bakan, 7 ilin vali ve belediye başkanları ile bu illerin 35 milletvekili, ‘Doğu Karadeniz Turizm Master Planı’nı görüşmek üzere İkizdere’deki Ridos Termal Otel’de bir araya geliyorlar. Gürül gürül akan suların arasında cennet bir tesis; 22 milyon dolara yapılmış. Ev sahibi Devlet Bakanı Faruk Özak... İkizdere Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu “Yöremiz turizm açısından gelecekte ülkemizin en önemli bölgelerinden biri olacaktır” diyor. Ama HES’lerin ekolojik dengeye ve turizme zarar vermeyecek şekilde planlanmasını da istiyor. Enerji, Çevre ve Turizm bakanlıkları ile EPDK’nın bir master planı var mı? Yok... Lisanslar verildi ama bir master planı yapılmadı. Dileriz bu toplantının bu bakımdan bir yararı olur. Lisans ticareti yapanların peşine de takılınır. Doğaya etkisi şimdiden görülen HES’lerin çevreye yaptığı tahribatı biliyoruz.

BAYKAL’A TEŞEKKÜR

SANKO’nun HES’i önümüzdeki günlerde Başbakan tarafından açılacak. Akenenerji’nin Araklı’daki HES’ini açan Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın, Deniz Baykal’ın “HES düşmanlığına kendinizi kaptırmayın” açıklamasına teşekkür etmesi dikkat çekti.
15 Ağustos’ta Maçka’daki Sümela Manastarı’nda ayin var. Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, “Godot’yu bekler gibi manastırı beklemenin hiçbir anlamı yok” diyor. Düşmanlık artık yok. Yunanlı konukları bekliyorlar. Başkan, evini şimdiden pansiyon olarak hazırlamış.

AKP-CHP işbirliği

AVCILAR’da E5 yan yol üzerindeki 21 dönümlük arsa okul yeri olarak ayrılmış; 1982 planlarından beri. 2003 revizyon planlarında, 2006 planlarında durum aynı. Ancak bu yer 31.12.2002’de tapuda el değiştirmiş. Aşkın Turizm AŞ adına kayıtlı olan bu yer için 8 yıl sonra ‘altın vuruş’ yapılmış. 8 dönümü 40 derslik meslek lisesi olarak ayrılmış; geri kalan kısım 13 dönüm yer ise emsal 1.20’den 2.5 emsale çıkarılarak ticaret+hizmet alanına dönüştürülmüş. Avcılar Belediyesi’nden geçen plan Büyükşehir’de oy çokluğuyla onaylandı. Dosya, Avcılar’a gelince, plan değişikliğine itiraz edildi. Ancak itiraz hemen reddedilmiş ve ilgili plan değişikliği Avcılar’dan oybirliği ile geçti. Hem de AKP ve CHP’nin ittifakıyla... Araları açık olan Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci ile İlçe Başkanı Bayram Acar’ın aralarını bulan CHP’li meclis üyesi Ali Ütebay büyük bir iş kotarmış...

(Dün akşam Avcılar’da bazı açılışlar yapan, Volkan Konak konserini izleyen Kılıçdaroğlu’nun bu gelişmeden haberi olmuş mudur?)

Biliyor musunuz?

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları’nın (İSMEK) temmuz-ekim dönemine ait iptal edilen hizmet alım ihalesinin yine Almanya’daki Deniz Feneri soruşturması şüphelilerinden Zekeriya Karaman’ın şirketine davet usulüyle verildiğini...

* CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Çeşme Devlet Hastanesi’nde Prof. Cengiz Kuday’ın yaşadığı hastane ve sağlık sorununu Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a bir soru önergesiyle Meclis’e taşıdığını...

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.