Hz. İbrahim’in Armağanı

 

Kurban Bayramı atamız İbrahim"in bize armağınıdır. Sevgili Peygamberimiz atası Hz. İbrahim"den sık sık behseder, O"nun hatırasını yadederdi. “Ben iki kurbanlık atanın oğluyum” buyurmuşlar,  Kur"an"daki İbrahim-İsmail kıssasına ve bir tarihi vakıaya işaret etmişlerdir.

Biz de bu kıssayı ve tarihi olayı anlatarak atamız Hz. İbrahim"in bize armağanı olan bayramı kutlamış olalım.

Kıssa şudur: Hz. İbarhim bir pir-i fanidir, hayatı mücadelelerle geçmiş, putlara, şeytanlara karşı kutlu bir cihad yapmıştır. Yaşlıdır, Allah"tan bir erkek çocuk istmektedir ve bir erkek çocuğu olursa O"nun yolunda kurban etmeyi adamıştır. Kıssanın devamını Kur"an"dan takip edelim:

(Dedi ki): “Rabbim bana salihlerden bir (erkek) çocuk ihsan eyle.” “Biz onu halim-selim bir oğlan çocuğuyla müjdeledik.” “Babasıyla beraber yürüyüp gezecek çağa eirişince; Yavrucuğum! Rüyamda seni bağazladığımı görüyorum bir düşün; ne dersin?” Dedi. O da cevaben: “Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşaallah beni sabredenlerden bulursun.” Dedi.

“Her ikisi de teslim olup, onu alnı üzerine yatırınca “Ey İbrahim! Rüyayı doğruladın. Biz muhsinleri böyle mükafatlandırırız. Çünkü o, bizim mümin kullarımızdandı.” diye nida ettik.” (Saffat 100-111)

Kurban Bayramı, Hz. İbrahim ile oğlu Hz. İsmail"in Allah"a teslim olarak imtihanı kazanmalarının bir mükafatı olarak onlara armağan edilmiş, onlar da bize bu bayramı hediye etmişlerdir.

Hz. İbrahim"in kıssasına benzer bir olay onun torunu alemlerin Efendisi Peygamberimizin başından geçmiştir.

Sevgili peygamberimizin dedesi Abdülmuttalip de benzer bir adakta bulunmuş, çekilen kur"a her seferinde peygamberimizin babası Abdullah"a isabet edince fidye olarak deve sayısı artırılarak 100 deve karşılığında Abdullah kurban olmaktan kurtulmuştu. Bundan dolayı peygamberimiz hem kendi babası Abdullah"ı hem de Hz. İsmail"i kastederek “Ben iki kurbanlık babanın oğluyum” buyurmuştur.

Hz. İbrahim hem Hz. Musa"dan hem Hz. İsa"dan önce geldiği için Yahudi ve hıristiyanların da ortak atası ve peygamberi hüviyetindedir.

Yahudi ve Hıristiyanların Hz. İbrahim"i kendi dinlerine nisbet etmelerini Kur"an reddederek: “İbrahim ne Yahudi idi ne de Hırsitiyan… Fakat o Hanif idi, müslüman idi ve O müşriklerden değildi.” (Al-i İmran 67) demektedir.

Bu ayet bizim için Yahudi ve Hıristiyanları babaları İbrahim"in dinine davet etmemiz için bir mesaj niteliğindedir.

Ey Yahudi ve Hıristiyanlar, geliniz babanız İbrahim"in Dini Hanifliğe giriniz. Onun armağan ettiği bayramı hep birlikte kutlayalım.

Bayramınız mübarek olsun.

Bu yazı toplam 743 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar