Hırsızlar artık gündüz çalıyor

Hırsızlar artık gündüz çalıyor

Polisiye tedbirlerin artması ile ev ve işyeri sahiplerinin aldıkları fiziki tedbirler, hırsızları yeni yollara sevk etti.

Ev ahalisinin iyi niyetinden yararlanan hırsızlar, gündüzleri çalışmaya başladı. Adres sorma, isim sorma, sipariş getirme, çöp sorma gibi bahanelerle evlerin kapılarını çalan hırsızlar, evde kimsenin olmadığını anlayınca eve giriyorlar ve evde ne var ne yok götürüyorlar. Alınan polisiye tedbirler, ev ve işyerlerinde sağlanan güvenlik önlemleri yüzünden hırsızlık olaylarında düşüş meydana geldi. Örneğin Ankara'da günde 100 dolayında hırsızlık olayı yaşanırken, son zamanlarda bu sayı 50-60'lara düştü. Güvenlik açığını bulamayan hırsızlar bu kez insanların iyi niyetini suistimal ederek hırsızlık yapmaya başladılar.

HIRSIZLAR GÜNDÜZ ÇALIYOR

Gece hırsızlık yapamayan kişi ve gruplar, gündüz gözüyle hırsızlık yapmaya başladı. Zira emniyetin tespitlerine göre, meydana gelen hırsızlıkların ciddi bir kısmı gündüz meydana gelmeye başladı. Kimi kendisini satış temsilcisi, belediye görevlisi veya anket çalışanı olarak gösterip gündüz evlerin kapısını çalarken, kimi de adres sorma, sipariş getirme veya isim sorma bahanesiyle gündüzleri apartman dairelerinin kapı zillerine çalıyor. Evden birileri çıkınca, hırsız, kendisini satış temsilcisi, belediye görevlisi, anket çalışanı veya eşya satıcısı olarak tanıtıyor. Kimse çıkmayınca da evlerin kapılarını uygun tekniklerle açıp içeri giriyor. Evde kimsenin olmamasından yararlanan hırsız, ne var ne yok alıp kayıplara karışıyor. Örneğin bir hafta önce Ankara'da gündüz meydana gelen hırsızlık olayında, çevredeki insanlar bile hırsızlara bilmeden yardım etti. Eve giren hırsız, evdeki küçük para kasasını alıp dışarı çıkarken, aynı apartmanda oturan şahıslardan, "Kasanın şifresini unuttum. Çilingirciye götüreceğim. Biraz ağır. Bana yardımcı olur musunuz" diyerek yardım istedi. Gündüz hırsızlık olabileceğini algılayamayan 2 genç de, kasayı taşımada hırsıza yardımcı oldu. Ev sahibi akşam eve gelince hırsızlığın farkına varabildi. Hırsızların bu yeni çalışma konsepti karşısında halkın duyarlı olmasını isteyen polis, hal ve hareketleriyle güven vermeyen, kılık ve kıyafetiyle dikkat çekici, bir şeyler sorma bahanesiyle kapı zillerini çalan ve eşya satma bahanesiyle ikili ve üçlü olarak dolaşan bayanlar hakkında 155'in aranması istendi. Hatta şüpheli kişilerin yaş, boy, saç rengi, yüz şekli, kıyafetinin not alınıp polise haber verilmesi, şüphelinin yakalanması konusunda önem taşıyor. Polis, özellikle ev hanımlarının bu kanıda dikkat etmesi ve gerekirse eşgal bilgileri alınarak polise haber verilmesi istendi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.