• BIST 93.616
  • Altın 209,603
  • Dolar 5,3413
  • Euro 6,0898
  • Ankara : -1 °C
  • İstanbul : 9 °C
  • İzmir : 11 °C
  • Trabzon : 10 °C
  • Antlaya : 0 °C

FIKHİ SORULAR VE CEVABLAR

13.02.2012 12:05
Emekli Müftü Abdurrahim Somuncu

Emekli Müftü Abdurrahim Somuncu

 

                                                                                              

         1. Soru: Diş doldurtmak caizmidir. Dini bakımdan dişin doldurulmasında bir sakıncası varmıdır? Cevap: Hasta olan dişin doldurulmasında dini bakımdan bir sakınca yoktur.                              

          2. Dişin üzerine kaplama yapmak caizmidir, dişin üzerine kaplama yapınca cünüplük çıkarmı? Cevap: Dişin üzerine yapılan kaplama dişin sağlığı için degilde, süs, çin yapılıyorsa caiz değildir ve cünüplükte Hanefi mezhebine göre çıkmaz. Diş üzerine yapılan kaplama dişin sağlık ve yaşaması için ise, üzerine yapılan kaplama caizdir ve sakıncası da yoktur.                                        

         3. Helâya girerken besmele veya herhangi bir duayı okumak caizmidir? Cevap: Helâya(WC)’e girmezden önce temiz olan helânın yakınında dua okumak ve ya besmele çekmekte sakınca yoktur. Helânın içerisine girince dua okunmaz ve besmelede çekilmez.                                                   

           4. Cenaze namazının ilk tekbirine yetişemeyen kimse, kalan kısmını nasıl kılar.  Cevap: İmam selam verdikten hemen sonra cemaat dağılmadan, dualarını terk eder, yalnız tekbirlerini alır selam vererek, cenaze namazını kılmış sayılır.                                                                                                        

            5. Bir kimse, hazır olan cenaze namazını kılmak için gelmiş, fakat abdesti yok ve abdest almaya da zaman müsait değilse, cenaze namazını kaçırmamak için teyemmüm yaparak, cenaze namazını kılabilirmi? Cevab: Abdest alıp cenaze namazına yetişemiyeceğine kanaat getiyorsa, cenaze namazını, kaçırmamak için teyemmüm eder ve cenaze namazını kılar.  

           6.  Bir kimse vakit namazını kılmamış, cenaze namazı da hazır ise, bu kimse vakit namazınımı kılacak yoksa cenaze namazını mı kılacak? Cevap: Vakit namazını kılmaya zaman müsaitse, önce cenaze namazını kılar, sonrada vakit namazını kılar.                                                                        

          7. Bir mahalle halkı beş vakit namazı cemaatle kılması için, kendi mahallesinde bulunan camide mi kılması uygun olanıdır. Yoksa değişik camilerde mi kılması uygun olur. Cevap: Meşhur fetavayı Abdurrahim kitabının kırkıncı sayfasında yer aldığına göre, kendi mahalle camiinde kılması daha uygun (efdal) olanıdır.                                                                                      

           8.Cünüp olan bir kadın, ağlayan çocuğunu emzire bilirmi? Cevap: Cünüp olan bir kadın cünüp olduğu halde ağlayan çocuğunu emzirebilir. Memesini yıkayıpta emzirmesi daha uygun olanıdır.                                                                                                                                                  

           9. Namaz kılarken şu kadar rekât namaza niyet ettim demek doğrumudur. Cevap: Namaz kılarken, kılacağı namazın şu kadar rekât diye söylenmesi gerekmez. Örnek; Niyet ettim sabah namazının sünnetini kılmaya “Allahu Ekber”  diyerek tekbir alır ve namaza niyet etmiş olur. Şayet rekât sayısını söylerse de namazı bozulmaz ve namaza niyeti sahihtir.                                                              

           10.   Bir Müslüman diğer bir müslimanın dinine, imanına (Hâşâ) küfür etse, küfreden kimseye ne lazım olur? Cevap: Tecdidi iman ve evli ise nikâh tazelemesi gerekir. Ayrıca yapmış olduğu bu hatadan dolayı da günahına tövbe ve istiğfarda bulunması gerekir.(Fetavayı Abdurrahim cilt 1 sahife 90).                                                                                                           

Bu yazı toplam 1397 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2007 Çubuk Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0312 9110397 / cubukhaber06@hotmail.com | Haber Yazılımı: CM Bilişim