FESTİVAL’DE BİR İLK; KÜLTÜR MEYDANI KURULACAK

FESTİVAL’DE BİR İLK; KÜLTÜR MEYDANI KURULACAK

Bu yıl 7. Si düzenlenecek olan “Uluslar arası Turşu ve Kültür Festivali”nde bir ilk yaşanacak. İlçemizin eski yaşantısını yansıtacak bir “Kültür Meydanı” kurulacak.

     Şuayip YAMAN

 Meydan'ın ortasına (Doğu girişi olan DuruSokak) protokolün ağırlanacağı bir “Otağ Çadırı” kurulacak.

 

Belediye Plan ve Proje Müdürü Ahmet Karakuş, konu ile ilgili olarak ilçede faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerine yönelik  “Bilgilendirme Toplantısı” yaptı ve onlardan katkı ve destek istedi. 

 

Ahmet Karakuş toplantıda yaptığı konuşmada, “Başkanlık Binası (Taş Bina) ile Halk Eğitim Merkezi arası boş duruyordu. Bu yıl bir ilki başlatmaya karar verdik. Buraya bir “Kültür Meydanı” kuralım dedik. Amacımız Çubuk’un tarihi ve kültürel zenginliklerini, kısaca yaşam şekillerini halkın dikkatine sunmak, tarih ve kültür bilincini geliştirmek olacak.

 

Çubuk Kültür Meydanı’nda yapılacak faaliyetler ile ilgili Çalışmalar Belediye ve ÇUDEF işbirliği ile koordine edilecek.

 

 Otağ Çadırı’nda görevli bayanlara üç etek, şalvar, kuşak kıyafeti giydirilecek, erkeklere ise şalvar, yelek ve kuşak giydirilecek. Misafirlere nostalji yaşatılacak.

 

Kültür Meydanı’nda sergilenecek faaliyetlere gelince; Faaliyetlere ÇUDEF ev sahipliği yapacak. Höşmerim yapımı ve ikramı, Malak Hamuru yapımı ve ikramı. Haside Tatlısı hazırlanması ve ikramı, Hamursuz, hazırlanışı ve ikramı yapılacak. 

 

Buğday (Hedik) kaynatılacak ve dağıtımı yapılacak. Yarma Değirmeni ile yarma çekilecek. Turan ile Yoğurt çalkanacak. Yün Eğrilecek Kaneviçe işlenecek. Kına Gecesi, Turşu Kuran Kadın figürü konulacak. Bu etkinlikler Festival boyunca rutin olarak yapılacak.

 

Yine bu meydanda Derici Zade, 70 adet Şövalye ile Ankara Tarihi Fotoğraflarını sergileyecek.

 

ÇUDEF ve YILDER işbirliği ile “Ankara Savaşı” Yıldırım Ahalisi Görsel Sergisi düzenlecek. 

 

Kuruçay Derneği (ÇUDEF) Kuruçay müzesini sergileyecek.

 

ÇUDEF; bu meydanda eski Mutfak Eşyaları, Giysiler, Ev Eşyaları vb eşyaları sergileyecek, Dibek konulacak ve gösteri yapılacak. At Arabası ve koşum malzemeleri, Kağnı Arabası ve koşum malzemeleri,  Kaş Yuvağı, Tarım Aletleri (Yaba, Tırmık, Anadut, Düven) sergilenecek.

 

Belediye tarafından; Yöresel Ürünlerin Tanıtımı ve satışı yapılacak (Domates, Domates Salçası Kavun, Karpuz, Vişne gibi) Stant tahsisi yapılacak.  Meydanda Halk Oyunları

gösterisi yaptırılacak. Otağ Çadırının içerisi ve çevresi Sarkaç Çiçek ve Süs bitkileri ile süslenecek. 

 

Ayrıca; Çubuk Avcılar Derneği tarafından bölgenin av hayvanlarının maket, bilgi ve  fotoğrafları sergilenecek.

 

Halk Eğitim Merkezi önünde oluşturulacak Halk Oyunları Gösteri alanında ise; Halk Oyunları Ekipleri ve Seğmenler yöremizle ilgili oyunları sergileyecekler.

 

Festivalin ikinci günü ise, Aşık Kul Nuri ile Aşık Zeki Erdali saat 17.00’den sonra atışacaklar. Konu ile ilgili olarak halkın ilgisini ve desteğini bekliyoruz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.