Emlak Vergileri Keçiörenin İki Katı

Emlak Vergileri Keçiörenin İki Katı

2010 Emlak Vergileri çok yüksek...

Haber: Şuayip Yaman

 

 

            Çubuk Belediyesi de Keçiören Belediyesi gibi Metropol İlçe’dir.

 

            Bir vatandaşın Keçiören Kuyubaşı’ndaki çok katlı, kaloriferli, 3+1 bir dairesinin değeri 120-130 bin lira ve ödediği emlak vergisi ise 66,20 lira iken, aynı şahsın ilçemiz Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan aynı özelliklerdeki dairesinin değeri 60-70 bin lira, ödediği emlak vergisi ise 137,90 liradır.

 

Bu vatandaşımız Keçiören’deki dairesine göre, yarı değerdeki binasına 2 kat daha fazla vergi ödüyor? Bu adaletsizlik değil mi?

 

            Çubuk’ta inşaat maliyetlerinin ve bina değerlerinin çok düşük olmasına rağmen emlak değerlerinin yüksek gösterilmesinin kıstası (ölçüsü) nedir?

 

            Belediye yetkilileri bunları bilmiyor mu ?

 

            Bina sahipleri haklarını neden aramıyor?

 

Vatandaş tabii ki gayrimenkulünün vergisini verecek. Ama verginin de hak, adalet ve eşitlik ilkelerine göre tespit edilmesi gerekmez mi?

 

    Geçici Madde 14 - (Ek madde: 04/12/1985 - 3239/116 md.)

Bakanlar Kurulu, ödenecek Emlak Vergisi miktarını ilgili belediye meclislerinin kararı ve belediye başkanının teklifi üzerine, mahalleler, köyler veya cadde, sokak yahut değer bakımından farklı bölgeler itibariyle birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere 1986 yılı için %40'tan, 1987 yılı için %20'den fazla olmamak üzere indirebilir.

Bakanlar Kurulu, gerekli gördüğü takdirde, belediye meclislerinin kararı ve belediye başkanlarının talebi olmadan ödenecek Emlak Vergisi miktarını Türkiye genelinde 1986 yılı için %40'tan, 1987 yılı için %20'den fazla olmamak üzere indirebilir.

    Geçici Madde 15 - (Ek madde: 04/12/1985 - 3239/116 md.)

01/01/1986 tarihinden önceki dönemlerde meydana gelen vergiyi doğuran olaylar sebebiyle bu tarihe kadar beyan edilmiş bina ve araziye ait Emlak Vergisinin tarh, tahakkuk ve tahsil işlemlerine Maliye ve Gümrük Bakanlığına bağlı vergi dairelerince devam olunur. 01/01/1986 tarihine kadar beyannamesi verilmemiş bina ve araziye ait tarh, tahakkuk ve tahsil işlemleri ilgili belediyeler tarafından yapılır.” Denilmektedir.

 

 

            Yukarıdaki maddelerden de anlaşılacağı üzere yasalarda birtakım indirimler söz konusudur.

 

            Bu konunun Çubuk Belediyesi yetkilileri tarafından ivedi olarak tekrar gözden geçirilip, Emlak Vergilerinin vatandaşın lehine düzeltilmesi bir başka ifade ile indirilmesi önce vergilerdeki adaletsizliği sonra da vatandaşın mağduriyetini giderecektir.

           

            Vatandaşa ‘yolunacak kaz gibi bakmak’ hangi zihniyete yakışır?

 

          

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum