ÇUDEF’DEN  “14. GELENEKSEL AŞURE VE BİRLİK GÜNÜ”...

ÇUDEF’DEN “14. GELENEKSEL AŞURE VE BİRLİK GÜNÜ”...

Çubuk Dernekler Federasyonu (ÇUDEF), Çubuk Belediye Başkanlığı’nın katkı ve destekleriyle Atatürk Parkı’nda “14. Geleneksel Aşure ve Birlik Günü” programı gerçekleştirdi.

Şuayip YAMAN 

Çubuk Dernekler Federasyonu (ÇUDEF), Çubuk Belediye Başkanlığı’nın katkı ve destekleriyle Atatürk Parkı’nda “14. Geleneksel Aşure ve Birlik Günü” programı gerçekleştirdi.

 

Çubuk ve çevresindeki 57 derneğin bir araya gelerek oluşturduğu Çubuk Dernekler Federasyonu (ÇUDEF) Kültürel Faaliyetler çerçevesinde;  Çubuk Belediye Başkanlığı’nın katkılarıyla Atatürk Parkı’nda “14. Aşure ve Birlik Günü” düzenledi.

 

Aşure ve Birlik Günü’nde 2 bin kişiye bolluk ve bereketin ifadesi,  paylaşım ve şükrün simgesi olan aşure dağıtıldı. 

 

Programa; AK Parti Ankara 2. Bölge Milletvekili Zeynep Yıldız, İlçe Kaymakamı Adem Keleş, İlçe Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, Belediye Başkan Yardımcıları Harun Olmuş ve Lokman Kılıç, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri, İlçe Belediyesi Meclis üyeleri, İlçede faaliyet gösteren; Kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, muhtarlar ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Sunuculuğunu Kreş Öğretmeni Nermin Erdoğdu Erkan’ın yaptığı program; Emekli Din Görevlisi  Lokman Öztürk tarafından Kuran’ı Kerim tilaveti ve Meali Şerifi’nin okunmasıyla başladı. Protokol konuşmaları ve semah gösterileriyle devam etti. Aşure dağıtımı ile sona erdi.

Çubuk Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Fuat Tuyan yaptığı açılış konuşmasında, “Saygıdeğer Milletvekillerim,  Çok Değerli Kaymakamım, Kıymetli

Belediye Başkanım, Belediye başkan yardımcılarım, siyasi partilerimizin ilçe başkanları, mesleki oda başkanları, Muhtarlar Derneği Başkanı, Çubuk Terör Mağdurları Derneği Başkanı, Kızılay Derneği Başkanı, Federasyon başkanları, Çok kıymetli dernek başkanları, Saygıdeğer  misafirler, Hanımefendiler, Beyefendiler, Kıymetli canlar;

 

14. Aşure ve Birlik Günümüze hoş geldiniz, şerefler verdiniz. Federasyonumuz Yönetim Kurulu adına hepinize Sevgi ve Saygılarımı Sunuyorum.

 

Çubuk Belediye Başkanlığının destekleri ile organize ettiğimiz Aşure ve Birlik Günümüz münasebetiyle Belediye Başkanımız Sayın Av. Baki Demirbaş’a hassaten teşekkür ediyor ve destek veren diğer sivil toplum kuruluşları ile emeği geçen tüm kardeşlerime de minnetlerimi sunuyorum.

 

Kıymetli Dostlar,

 

 Muharrem ayının 18. günündeyiz. 

 

Bundan 1343 yıl önce meydana gelen ve o günden sonra tüm İslam âleminde bitmeyen acı ve dinmeyen gözyaşına sebep olan Kerbela şehitlerini rahmetle yâd ediyorum. Onların sevgisi ile yüreklerini besleyen tüm kardeşlerimin tuttukları oruçların yaptıkları niyazların Yüce Allah katında makbul olmasını diliyorum. 

 

Biz biliyoruz ki, Tarihin bizlere emanet ettiği acılar da kıvançlarda hepimizin duygu dünyasında aynı tepkiye sebep olur.

 

 O nedenle 1343 yıl önce yaşananlar da ortak acımızdır. Bu itibarla yaklaşık 14 asırdan beri tüm Anadolu Müslümanları olarak Hasan olmuşuz, Hüseyin olmuşuz, Ali olmuşuz ve daima lisanı halle tarafımızı belli etmişiz. Onunla da yetinmeyip Kerbela benzeri tüm zulümleri ve soy kırımları nefretle kınamışız.

 

 Ancak şunu da iyi biliyoruz ki; Hz. Âdem’den kıyamete kadar iyi ile kötünün, Hak ile Batılın temsilcileri, yar ve yarenleri mutlaka olacaktır. Bir başka ifade ile Dünya durdukça “Hüseyni Duruş” sahipleri de olacak, kendini dünya menfaatine satan alçaklar da(!). 

 

Bize düşen Kerbela’dan ders çıkartarak şehit kanlarıyla sulanan kutsal vatan topraklarımızı ve yüce dinimizin izzet ve şerefini “Hüseyni bir duruşla” korumak, milli birliğimizi ve kardeşliğimizi her hâlükârda ihya etmek olmalıdır.

 

Bu itibarla bizler, Hazreti Mevlana’dan ilhamla, Küsmek ve darılmak için bahaneler arayanlara inat, sevmek ve sevilmek için çareler aramanın gayreti içinde bu programları yapmaktayız. 

 

Bu itibarla bu meydanda bulunan veya bulunmayan tüm canlarımızı Allah için sevdiğimizi belirterek her şeye kadir yaratandan birliğimizi ve dirliğimizi bozmamasını, bozmak isteyenlere de izin vermemesini diliyorum. 

 

Ayrıca son günlerde Dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleştirilen Kutsal kitabımız Kuranı Kerime yönelik saldırıları nefretle kınıyor, hepinize saygılar sunuyorum.” İfadelerini kullandı.

 

PROTOKOL KONUŞMALARI...

Protokol Konuşmalarıyla Birlik ve Beraberlik mesajları verildi

Gelenekselleşen etkinliğin birlikteliğe büyük katkı sağladığını hep birlikte gözlemlediklerini ifade eden ve birlik ve beraberliği vurgulayan İlçe Belediye Başkanı Av.Baki Demirbaş, “ Bugün On Dördüncüsünü düzenlemiş olduğumuz Çubuk Dernekler Federasyonumuzla birlikte Aşure ve Birlik programımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

 

Artık ilçemizde gelenekselleşen ve her sene Muharrem ayı içerisinde yapmış olduğumuz bu programın birliğimize, beraberliğimize çok büyük bir katkı sağladığını hep birlikte gözlemliyoruz. Bu anlamda da emeği geçen tüm arkadaşlarımıza, tüm başkanlarımıza buradan tekrar teşekkür ediyorum. 

 

İktidar ve hırs uğruna Hazreti Hüseyin Efendimizin şehit edilmesi ve yüzyıllardır unutulmayan ve unutulmayacak olan bu acı olayın inşallah birliğimizi daha çok güçlendirmesini temenni ediyorum.

 

Dünya coğrafyasındaki Müslümanların yaşamış olduğu acı olayları hep birlikte görüyoruz ve üzülüyoruz. Bu vesileyle inşallah kenetlenme ve birliğimizi arttıracağız. Avrupa'da yaşanan Yüce Kitabımız Kuran’ı Kerimin yakılması olayı son derece yanlış, buradan şiddetle kınıyoruz.

Kerbela şehitlerimiz ve cennet gençlerinin efendisi Hazreti Hüseyin Efendimizi ve Ehlibeyti rahmetle anıyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.’’ Dedi. 

Müslüman coğrafyasının beraberliğini vurgulayan AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, “ Bugün, Sayın Belediye Başkanımızın ve Dernek Başkanımızın da ifade ettiği gibi esas itibariyle insanlık tarihi açısından bizim inancımıza göre pek çok kritik olayın vuku bulduğu günler silsilesi. 

 

Bizler Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in ciğerparesi Hazreti Hüseyin'in çok adaletsiz bir şekilde bu dünyadan koparılışının esası itibariyle bir sembolü olarak bu süreci takip ediyoruz. Aşure Günü’nü tabiri caizse adalet arayışının bir sembolü olarak kabul ediyoruz. 

 

Bu acı verici olaydan sonra birilerinin soyu, nesli tükenirken bizler bugün burada Hazreti Hüseyin'in ismini ve Kerbela şehitlerini hala anıyoruz. Aşure belki bir yiyecek gibi gözüküyor ama aşurenin içerisinde on iki farklı yemişin kendi içinde rayihasını bırakarak bir bütün halinde aşureyi meydana getirdiğini görüyoruz. 

 

Açıkçası bu güçlü sembolizmin de bize söyleyecek bir sözü olduğunu düşünüyorum. Her biri kendisi için bir şeyler bırakan yemişlere ve bunların birleşimiyle oluşan aşureye teşekkür ediyorum.

 

Gerçekten bizim toplumumuz da kendi bir şeyler bırakarak aslında hep birlikte Türk toplumunu inşa ediyor. Son olarak Muharreminiz mübarek olsun diyorum 

 

Rabbim inşallah Peygamber Efendimizin aziz hatırasına, Hazreti Ali Efendimizin evlatlarının, Hazreti Hüseyin'in bizim belleğimize nakşettiği Kerbela hadisesinin tekrar etmemesi adına bıraktıkları örnekle güçlü bir şekilde sahip çıkabilmeyi Rabbimden niyaz ediyorum.” Diyerek konuşmasına son verdi.

 

Muharrem ayının hüznü ve matemini hep birlikte yaşadıklarını ifade eden İlçe Kaymakamı Adem Keleş,  “Ben öncelikle konuşmama başlarken onları Ehlibeyti ve şehitlerimizi minnetle yad etmek istiyorum. 

 

Aşure; farklılıkların ve ayrılıkların bir tarafa bırakılarak farklı unsurların bir kazanda eriyerek çok daha lezzetli bir ürün haline gelmesidir.

 

Bizim tabii ki bundan ders çıkartmamız lazım. Topluluklar, farklı insanlardan, farklı inançlardan meydana geliyor. Bizler böyle bir toplum olursak mutlu müreffeh bir toplum haline gelebiliriz. 

 

Böyle güzel bir programı hazırlayarak geçmişimizi unutturmayan Dernek Federasyonumuza ve bu konuda destek veren siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerimize de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Mahallelerimizin, derneklerimizin de birliğine vesile olmasını temenni ediyorum. 

 

Aşuremiz kabul olsun inşallah.’’ Dedi. 

 

KONFERANS

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Güngör verdiği “ Ehlibeyt Sevgisi ve Kerbela’yı Anlamak” konulu bir konferans verdi.

Prof. Dr. Özcan Güngör.”Aşure aslında Türk milletinin acısı olan Kerbela hadisesinin acıyı bala dönüştürme sembolüdür. Bu milletin Alevisi, Şafisi, Çerkezi, hepimiz aşure pişiririz. 

 

Farklılıklarımızı bir bütün halinde anlamlı şekilde birleştiriyoruz. Matemimizi birlikle aşıyoruz. 

 

Birlik ve beraberliğimizle menfaat yerine hakkın yanında durup zalimlere karşı dimdik duracağız.’’ Dedi.

 

Sultan Secaeddin Ocağı Dedesi Mehmet Demirtaş, “Kerbala’nın Günümüze Yansılamaları” konulu sunumda, ““Bu olayda acı ile tatlı aynı anda yaşanmıştır. 

İmam Zeynel Abidin kurtuldu herkes sevindi. 

İmam Hüseyin şehit oldu herkes üzüldü. 

Aşureye hem tuz hem şeker bu yüzden koyulur. Birliğimiz bu anlamda daim olsun biz bir oldukça güzeliz diriyiz iyiyiz.” Dedi.

Son olarak Aşure ve Birlik Günü’nün Önemini anlatan Dede Ali Yahya Kalender, “Nuh’un gemisinde açlıktan kurtulmak adına elinde olan her şeyi karıştırıp ortaya çıkardığı aşure ile gemidekileri kurtarıyor. 

 

Bu dönemde de Çubuk Belediyesi’ne bu gemiyi kurduğu için teşekkürlerimi sunuyorum.” Dedi.

 

Sunum sonrası Dede Ali Yahya Kalender tarafından “Gülbank “ okundu.

 

SEMAH GÖSTERİSİ...

Protokol konuşmalarının ardından “Alevi İnanç Birliği Vakfı” tarafından hazırlanan Semah Gösterisi gerçekleşti. 

 

PLAKET TÖRENİ...

Program sonunda katılımcılara plaket verildi. 

Prof. Dr. Özcan Güngör’e katılımından dolayı İlçe Kaymakamı Adem Keleş tarafından,

Dede Mehmet Demirtaş’a, İlçe Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş tarafından,

Alevi İnanç Birliği Vakfı Ekibi adına Özcan Bakın’a ÇUDEF Genel Başkanı Fuat Tuyan  tarafından, katılımlarından dolayı  birer “Teşekkür Plaketi” verildi.

AŞURE DAĞITIMI...

“Semah Gösteri” sonrası birlik ve beraberlik içinde aynı kazandan pişen Aşure aşı yenerek kardeşlik ve barış için dualar edildi.

İlçe Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş ve ÇUDEF Genel Başkanı Fuat Tuyan tarafından davetlilere aşure dağıtıldı 

Aşure ikramının ardından etkinlik sona erdi.

img-20230807-wa00001-vert.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.