Çubuk'ta vişne hasadı buruk başladı

Çubuk'ta vişne hasadı buruk başladı

Çubuk'ta vişne hasadı, düşük rekolte ve ucuz fiyat nedeniyle buruk başladı.

 

Çubuk ve çevresinde, bu yıl rekolte ve fiyatlardaki düşüş nedeniyle üretici zor bir sezon geçiriyor. İlçede geçen yıl 1,75 TL'den başlayıp 2,50 TL'ye kadar yükselen vişne fiyatı, bu yıl 1,20 TL'den işlem görüyor.

Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle, bu yıl vişne rekoltesinde geçen seneye göre yüzde 40 oranında bir düşüş olduğunu belirterek, "İlçemizde 550 bin vişne ağacı var. Geçen yıl yaklaşık 9 bin ton vişne üretilirken, bu yıl ise bu rakamın 3 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Vişne, kalitesine göre 1,20 ile 1,50 lira arasında alıcı bulmaktadır. Vişnede fiyat politikası böyle devam ederse vişne dalında çürür. Vişnede tüccarın uyguladığı fiyat politikaları ilçemiz ve ülke ekonomisine zarar verir" diye konuştu.

Üretici Ahmet Gündoğmuş, yaklaşık 10 yıldır vişne üreticiliği yaptığını kaydederek, bu yıl dolu nedeniyle vişne rekoltesinde büyük düşüş olduğunu ifade etti.

Toplanan ürünün işçi parasını karşılamadığını savunan Gündoğmuş, "Bu sene, vişnede çalıştırdığımız işçinin parasını karşılayamıyoruz. Geçtiğimiz yıl 2,50 TL'den sattığımız vişne bu yıl 1,20 TL ancak ediyor. Geçtiğimiz yıl elde ettiğimiz ürünün üçte birini ancak alacağız. Geçtiğimiz yıl toplam 35 ton çıkan vişneyi bu yıl 6 ton civarında alacağımızı tahmin ediyoruz" dedi.

Vişne taşeronluğu yaptığını anlatan Remzi Çemen de "Bu sene işçiye çalışıyoruz. Böyle giderse çok zarar ederiz. Geçen sene 80-90 ton vişneyi dalında toplarken, bu sene 20 ila 25 tona düştük. Vişneler dalında seyrek ve verim de az" diye konuştu.

Toptancı Ertan Eser de vişne fiyatlarının 1,20 TL'den başladığını aktararak, sezonun başlamasına rağmen ilçeden günde 3 kamyon vişneyi ancak fabrikalara gönderebildikleri ifade etti. Eser, "Doludan dolayı kaliteli bir meyve yok, fiyatlar da düşük. Bundan dolayı çiftçide mahsulü toplamak istemiyor. Şu anda günlük 40 ton ürün toplanıyor. Kalitesi düşükler bize geliyor. Kaliteli olanlar ise Ankara ve İstanbul'a reçellik olarak gidiyor. Geçen yıl sadece biz şahsımıza ait bin 600 ton toplarken, bu sene 500 ton ancak vişne toplayabileceğiz" ifadesini kullandı.

-Çubuk

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum