Çubuk'ta Siyaset Kulisi

Çubuk'ta Siyaset Kulisi

Çubuk’ta partilerden çok bu günlerde AKP’den kimin aday olacağı konuşuluyor...

Kulislerin Dili

 

Tüm Türkiye'yi seçim atmosferi sardı. Ankara'da bu atmosferin en fazla yaşandığı yerlerden birisi de ilçemiz Çubuk. Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Çubuk'ta  partilerden çok bu günlerde AKP'den  kimin aday olacağı konuşuluyor. BBP, CHP, MHP, DSP adaylarını çoktan açıkladı Saadet Partisi'nin ise AKP'nin adayını kolladığı konuşuluyor.

 

Son  seçilmiş başkanın bıraktığı boşluktan dolayı olsa gerek AKP Çubuk'ta her yerde olmayan bir aday bereketi var. Başvuru süresi dolmadan mevcut aday adayı sayısı on biri buldu. Bunlar arasında da kıran kırana bir rekabet var. Bu rekabet çoktan sokaklara taşmış vaziyette. AKP ilçe teşkilatı genel merkezden gelen talimatlar ve  rekabetin  çirkin bir mücadeleye dönüşmemesi için adayların çalışma ilkelerini belirleme gibi bir görevi çoktan üstlenmiş bulunuyor. Parti içi demokrasiyi sonuna kadar işletmeye çalışan teşkilatı özellikle bir  adayın zorladığı söyleniyor. Kolay değil on bir adayın on birini de kontrol etmek.

 

Aday adaylarının sokak çalışmasından her halde en karlı çıkan  AKP olacaktır. 28 Mart'ta %56 ile Belediye Başkanı çıkaran, 22 Temmuz 2007'de  % 73 oy alan AKP'nin bu seçimde alacağı oy merak konusu. Belediye'de yaşanan son hukuki problemlerden dolayı parti genel merkezinin Çubuk'a ayrı bir önem vereceğini söylemek için kahin olmaya gerek yok.

 

AKP aday adaylarının profiline baktığımızda bu seçimde daha dolu adayların olduğu görülüyor. İçlerinde iki fakülte mezunu bile var. Bunun yanında Eski Belediye Başkanı, Başkan Yardımcısı, Meclis Üyesi, Mühendisi, Felsefecisi, Biyologu var. Belediye Başkanlığı tecrübesi açısından baktığınızda üç tane aday adayı var. Hasan Coşkun, Lokman Özden, Süleyman Haksever. Süleyman Haksever aday gösteriliği takdirde Çubuklular  Mustafa Gökmen ile  1999'un rövanş maçına şahit olacaklar. Diğer taraftan genel merkezin bu seçimde adaylık için üniversite kriteri koyacağı da bunu ilçeler için vazgeçilmez bir kriter olacağı parti kulislerinde konuşuluyor.Bu anlamda lise mezunu olan aday adaylarının nasıl bir değerlendirmeye tabi olacağı da merak konusu.

 

Aday adaylarının çokluğu, AKP'de yetkililer neredeyse diğer partilerin toplamı kadar mesai yapmak zorunda bırakıyor. Temayül ile anket çalışmalarına partinin önem verdiği biliniyor. Aday adayları da bunu bildikleri için  listeler genel merkeze gitmeden önce hem teşkilat hem de kamuoyu çalışmalarını hızlandırmış bulunuyor. Teşkilat aday adaylarının her fırsatta kendilerini tanıtması için fırsat veriyor. Bu tanıtımlara bakıldığında Murat Aslan ve Hasan Coşkun'un iki uçta yer aldığına dair genel bir hava var. Olumlu ve olumsuz yönde... Ama asıl  tanıtım 30 Aralık 2008 Salı günü Belediye Düğün salonunda. Burada  adaylar küçük ama önemli bir “Güzellik Yarışması”na çıkacaklar. Temayüle il kurucular kurulu dahil yaklaşık 250 kişinin katılacağı ve üç kişilik bir listenin genel merkeze gönderileceği konuşuluyor. Sonrası ise tam bir kulis savaşı. Genel merkezin yanında adaylarda kendi anketlerini yaptırıyorlar. Geçen hafta  yaptırılan iki ankete bir çok denek şahit oldu. Temayül, anketler ve referanslar…..Bütün mücadele 9 Ocak'ta açıklanacağı söylenen listede olmak.

 

 

 

 Diğer taraftan da, Çubuk'un özel durumundan dolayı da sorunsuz bir dönem yaşamak isteyen partinin geçmişinde zerre kadar şaibesi olmayan, ilkeli bir geçmişi olan aynı anda Çubuk'lunun beklentisini karşılayabilecek yeni bir isimle devam etmek isteyebileceği  değerlendirmeleri yapılıyor.

 

Diğer partilerde ne mi oluyor? Onu da bir sonraki kulise bırakalım ve diğer gelişmelerle birlikte  bir hafta sonraki ”kulislerin dili”nde buluşmak üzere.

 

 

 

 

 

A.Cavit Çalakalem

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum