Çubuk'ta Doğalgaz Sorunu

Çubuk'ta Doğalgaz Sorunu

Prof.Dr.İbrahim Ağah Çubukçu'nun yazısı...

                        

 

                                                                                                                  Prof.Dr. İbrahim Ağah ÇUBUKÇU

            Geçen yıl Çubuk’ta doğalgaz çalışmaları başladı. İlçenin bir bölümüne doğalgaz getirildi. Bu yıl ilçe konutlarının % 75’ine doğalgaz borularının döşeneceği söyleniyor. Eğer bu doğruysa halkın % 25’i bu yılda doğalgazdan mahrum bırakılacak. Ayrıca doğalgaz çalışmaları haziran ayı itibariyle hala başlamadı.

 

            Deniyor ki: İlçenin ilçenin bir bölümüne doğalgaz verildi amma herkes evine almadı. Hemen belirtelim ki teknoloji kendini kabul ettirir. Yeter ki doğalgazın yararları halka iyi anlatılsın. Yetmişli yıllarda pahalı diye birçok aile televizyon almadı. İlginç programlar çoğaldıkça televizyon satışları da arttı. Şimdi bazı evlerde iki televizyon vardır. Bilgisayar ve cep teknolojisi fiyatına karşın yaygınlaştı. Şimdi her kuşaktan birçok yurttaşın cep telefonu vardır.

 

            Kısacası doğalgazın yararlarının bilincine varılırsa herkes bundan faydalanmak ister. Üstelik doğalgaz keseye daha uygundur. Bunun ekonomik olduğu deneyimle bilinmektedir.

 

Doğalgaz kışın hava kirliliğini önleyen bir yakıttır. Soba ve kalorifer dumanları kalp hastalarını, astımlıları ve solunum yolu hastalarını derinden etkilemektedir.

 

            Ayrıca hava kirliliği insanları karamsar yapmakta ve can sıkıntısına neden olmaktadır. Stres birçok hastalığı tetiklemektedir.

 

            Çevre temizliğinde havanın dumanlardan korunması ve yeşil alanlar ne kadar önemlidir. Dinimizde de temizliğe önem verilmiş ve sevgili peygamberimiz ,“Temizlik imandandır” buyurmuştur. Ayrıca çevreyi korumak için sit alanları ayırmış ve ağaç dikmenin sevabını vurgulamıştır.

 

            Doğalgaz zehirsiz bir gazdır. Ancak kaçak yerlerden çıkan gazı yoğun olarak teneffüs etmek sakıncalıdır. Bunun için doğalgaza kokulu madde katarak kazaların önceden fark edilmesi düşünülmüştür. Elbette cihazların bakımı ve bacaların yılda bir kez temizlenmesi önemlidir.

 

            Doğalgaz havadan daha hafiftir. Hava içinde yükselme eğilimi gösterir. Havalandırma bacası tarafından dışarı atılır.

 

            Doğalgaz kuru bir gazdır. Yemekleri hava gazından daha çabuk pişirir. Doğalgazın ısı verimi yüksektir.

 

            Sağlığımız için doğalgaz çok önemlidir. Evin her yanını eşit derecede tutma imkânı verir. Çocukların soğuk odalarda yatmaktan kurtulmaları doğalgaz sayesinde olanaklıdır. Atatürk Mahallesi’nin Buzlu denilen çevresinde ve ilçenin yüksek yerlerinde kışın ısınmamış odalarda yatmak yüzünden gribal olaylara sık sık rastlanmaktadır.

 

            Doğalgaz ilçenin estetik görünümü açısından da önemlidir. Kışın kömür dumanı ile kirlenen ilçemiz çirkin görünür.

 

            Çubuk turistik bir ilçedir. Doğalgaz şehrin tamamına geldiği takdirde ticaretin canlanacağı, yatırım imkânlarının doğacağı gerçektir.

 

            Böylece Çubuk, daha çekici, daha parlak bir ilçe haline gelecektir.

 

            Hayatı daha kolay ve pratik hale getiren doğalgaza sahip olmak Çubuk ilçesinin hakkıdır. Halkının olumlu ve barışçı olması hakkının verilmesinin gecikmesini doğurmasın. Yıllar önce verilen sözlerin yerine getirilmesini umuyoruz. Sayın belediye başkanımız Lokman Özden’in bu hususta önemli çalışmalarını ve girişimlerini biliyoruz. Dileriz ki doğalgaz olanağından ilçenin bir bölümü yoksun bırakılmasın. Ankara’nın büyük ilçesi olan Çubuk, uygarlığın imkânlarından yararlansın.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum