Çubuk'ta 'Ankara Divan Gecesi' Düzenlendi

Çubuk'ta 'Ankara Divan Gecesi' Düzenlendi

Çubuk'ta Seğmen geleneğini yaşatmak ve geleceknesillere öğretmek amacıyla 'Ankara Divan Gecesi' düzenlendi.

 


Çubuk Belediyesi, Çubuk Dernekler Federasyonu ve Ankara Kültürünü Yaşatma Derneği işbirliğiyle Çubuk Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde düzenlenen ‘Ankara Divan Gecesi’’ne vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Seğmen geleneği ile Ankara’nın tarihi, kültürel, ekonomik ve doğal güzelliklerin anlatıldığı geceye Çubuk Belediyesi Başkan Yardımcısı Hacı Çelebi, Mehmet Kuzal, Ankara Kültürünü Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve eski Sağlık Bakanlarından Halil Şıvgın, Çubuk Dernekler Federasyonu Başkanı Recep Taş, Ankara Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Necmettin Palacı, Belediye Meclis Üyeleri, okul müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ile genciyle yaşlısı ile Çubuk halkı divan gecesinde buluştu.

Gecede eski Ankara'ya dair düşünceler paylaşılırken Ankara'nın Başkent ilan edilişinden önce ve sonrası yaşanan değişim anlatıldı.

Ankaralıların seğmen geleneğine sahip çıktığını belirten Ankara Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Necmettin Palacı, Türk Oğuz töresi olan seğmenliğin 4 bin yıl öncesine kadar dayandığına dikkat çekti. Günümüzde kültürel yozlaşmaya karşı değerlerin korunması gerektiğine dikkat çeken Palacı, seğmenliğin sadece çalıp oynamak olmadığını söyledi. Palacı, kendilerine desteklerinden dolayı Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden’e teşekkür etti.

Ankara Kültürünü Yaşatma Derneği aracılığı ile Ankara kültürünü yaşatmaya devam ettiklerini anlatan eski Sağlık Bakanlarından Halil Şıvgın, düzenlemeye başladıkları divan gecelerinin bu anlamda hizmet edeceğini kaydetti.

Gittikçe seğmen geleneğinin, oyunlarının, oyun havalarının yozlaştırıldığını vurgulayan Şıvgın, ’’Ankara’mızın kültürel değerlerini geleneksel özelliklerini yeniden yeni kuşaklara hem tanıtmak, orta kuşakları da yeniden heyecanlandırmak amacıyla Ankara’nın meşhur Divan geceleri vardır. Bu devrede bu geceleri yeniden başlattık. Bu projenin en büyük ustası Necmettin Palacı kardeşime çok teşekkür ediyorum. Ankara’daki devlet üniversiteleriyle hemen hemen hepsiyle görüştük, onlarla işbirliği protokolleri imzaladık ve Ankara kültürünün, Ankara müziğinin Ankara geleceği açısından ciddi kararlar alıyoruz. Bu nedenle de bu Ankara Divan gecelerini her yıl bir defa Ankara’nın tüm ilçelerinde gerçekleştirebilirsek kültürümüze sahip çıkabiliriz. Bu gördüğünüz seğmenlerin sayısı en az bin olmalıdır. Gittikçe seğmen geleneğimiz, oyunlarımız, oyun havalarımız yozlaştırılmaktadır. Türkümüz yozlaştırılmaktadır. Şuanda Ankara türküleri adı altında müstehcen yayınlar yapılmaktadır. Bu yayınları durdurmanın yolu gerçek kültürü sahneye koymaktan geçiyor’’ dedi. 

Seğmen geleneğinin yaşatılması için gösterilen çabaların önemli olduğunu vurgulayan Başkan Yardımcısı Çelebi, Belediye Başkanı Lokman Özden’in kültürel değerleri korumaya çok fazla önem verdiğini söyledi.

Seğmenlerin Ankara havaları eşliğinde gösteriler yaptığı gecede Kültür Bakanlığı Sanatçısı Yıldız Şan’da Ankara türkülerini seslendirdi. Çubuk Belediye Başkanı Özden’e ve Halil Şıvgın’a çeşitlitezahüratların yapıldığı gecede misafirler Çubuk Baklavası ikram edilirken, gece boyunca katılımcılar Ankara oyun havalarıyla adeta coştu.

Gece sonunda Başkan Yardımcısı Çelebi ve ÇUDEF Başkanı Taş tarafından Ankara Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Necmettin Palacı’ya, eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın’a ve Sanatçı Yıldız Şan’a çeşitli hediye taktim edildi.

Daha sonra seğmenler misafirlerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum