Çubuklu Profesör ABD'den ödül aldı

Çubuklu Profesör ABD'den ödül aldı

Çubuk Platformu Danışma Kurulu Başkanlık Divanı Üyesi Prof. Dr. Dilaver TENGİLİMOĞLU’ na ABD‘ de Bilimsel kongrede "En İyi Bildiri" ödülü verildi.

Gazi Üniversitesi  Ticaret Turizm Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Dilaver Tengilimoğlu ve Hacettepe Üniversitesi  İ.İ.B.F. Sağlık İdaresi  Bölümü Arş.Gör. Pınar Yalçın Balçık tarafından hazırlanan “ What Should Turkey"s Marketing Strategy  be in Health Tourism?” “  Sağlık Turizminde  Türkiye"nin Pazarlama Stratejisi Ne olmalı? Konulu çalışma 25-28 Şubat 2009 Tarihleri arasında ABD nin Oklahoma City kentinde yapılan FBD (Federation of Business Disciplines) tarafından düzenlenen kongrede Sağlık Hizmetleri Pazarlaması alanında en iyi bildiri ödülünü aldı. Söz konusu çalışmada Turkiyede medikal turizm konusunda Türk hastanelerinin bir swot (hastanelerin güçlü, zayıf yönleri ile fırsat ve tehditler analizi) değerlendirilmesi yanı sıra toplam 282  hastane yöneticisine gönderilen anket çalışması soncunda bazı bulgulara yer verilmiş ve çeşitli öneriler geliştirilmiştir.

 

Araştırma sonucunda, Türkiye"ye yurt dışından hastaların özellikle yaz aylarında (Haziran-Temmuz-Ağustos) geldiği , çoğunlukla solunum yolları hastalıklarının tedavisi için geldiği bunu ortopedi, göz, kadın hastalıkları ve kardiyolojik vakalar izlediği görülmektedir. Hastanelere müracaat eden hastaların çoğunlukla  Almanya"dan gelen  hastalar oluşturduğu görülmektedir. Yurt dışından gelen hastaların sağlık amaçlı olarak Türkiye"yi seçmesinin nedenleri arasında  fiyat ve iklim koşullarının yanı sıra sağlık hizmetlerinin kalitesinin iyi olması ve bekleme sırasının olmamasının yer aldığı görülmektedir. Ayrıca araştırmada kamu hastanelerinin altyapılarının, özel hastanelere kıyasla sağlık turizmine daha az hazır olduğu görülmektedir. Özellikle yabancı dil bilen personelin sağlık bakanlığı hastanelerinde

düşük olduğu, ancak  üniversite ve özel hastanelerin bu açıdan daha iyi olduğu görülmektedir.

 

Çalışmada, turizm getirisi açısından normal turistten çok daha fazla getiri sağlayan  sağlık turizminde Türkiye"nin bu pazardan istenen payı alabilmesi için hedef Pazar seçiminin iyi yapılması ( Türk-i Cumhuriyetleri, Orta Doğu ülkeleri, AB ülkeleri ve ABD )ve ülkelere göre pazarlama karması ve stratejilerinin belirlenmesi  gerektiği vurgulanmakta. Ayrıca   belirlenen hedef pazara yönelik tanıtım çalışmalarının ( hem halka hem sağlık personeline ve sigorta şirketlerine yönelik) Turizm bakanlığı,  Sağlık Bakanlıkları  ve Turizm Acentalarının işbirliği içerisinde yapılması gerektiği önerilmekte. Bunlara ilave olarak  hastanelerde kalite ve akreditasyon çalışmalarına yeterince önem vermeleri, teknolojik, personel vb alt yapı çalışmalarının desteklenmesi, özel hastanelere bu konuda gerekli teşviklerin yanı sıra kamu hastaneleri içinde Sağlık Kentleri gibi projelerin hayata geçirilmesinin önemi vurgulanmaktadır. Turistlere  sadece sağlık hizmetleri değil paket programlarla  Türkiye"nin tarihi ve turist yerlerinin de tanıtılması ve bu konuda turizm ve otel işletmeleri ile işbirliğine gidilmesi önerilmektedir.

 

Prof.Dr.Dilaver Tengilimoğlunun  2 Mart 2009 tarihli Medimagazin Dergisinde çıkan “ Hastaneler birlik olunca Özelleşecek mi? Konul mülakatına  http://www.medimagazin.com.tr/mm-hastaneler-birlik-olunca-ozellesecek-mi-h-57772.html  adresinden ulaşabilirsiniz.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=822960

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum