Çubuklu Manav, Marketlere Karşı Direniyor

Çubuklu Manav, Marketlere Karşı Direniyor

Çubuk'ta son yıllarda market sayısının hızla artmasıyla manavlar da tek tek kapandı.

Bir zamanlar 60'ın üzerinde manavın olduğu ilçede, bugün sadece bir manav faaliyetini sürdürüyor.

Çubuklu manav, marketlere karşı direniyor - ANKARA

Büyük alışveriş merkezleri ve marketlerin yaygınlaşmasıyla manavlar alışveriş yapılan yerler listesinden çıkarken, manavcılık da yok olan meslekler kervanına katıldı. Bundan 10 yıl evveline kadar sebze ve meyveleri almak için özel olarak gidilen ve 60'ın üzerinde manavın bulunduğu ilçe merkezinde manavlar tek tek kapandı.

Çubuk'un son manavı Selim Gökçe, her şeye rağmen baba mesleğini sürdürmek için direndiğini söyledi. İlçede herkes tarafından manav Selim lakabıyla tanındığını aktaran Gökçe, manavcılık mesleğinin de yok olan meslekler kervanına katıldığını belirtti.

Çubuk'ta yarım asra yakın zamandır manavlık yaparak geçimini sağlayan 52 yaşındaki Selim Gökçe, bu işi yapan tek ustanın kendisinin kaldığını ifade etti.

Dede ve baba mesleğini devam ettirdiğini aktaran Gökçe, "Biz babamın yanına gelmeye okula giderken başladık. Ondan beridir severek devam ettiriyorum. Hatta bir zamanlar memur oldum ve bir yıl çalıştıktan sonra istifa ederek tekrar baba mesleğime döndüm. Eskiden manavcılık sektörü daha hareketli ve daha kazançlıydı. Marketler azdı ve iş çoktu. Marketler çoğaldıkça satışlar düştü ve manavlar tek tek kapandı. Çubuk'ta 2000 yılına kadar en iyi mesleklerden biriydi manavcılık. O zamanlar 60'dan fazla manav vardı. Şimdi tek manav benim" diye konuştu.

Market fiyatlarının manavdan biraz daha uygun olduğunu kaydeden Gökçe, "Kalite olarak onlar bizden daha düşük mal satıyorlar. Biz halden mal alırken marketlerden biraz daha fazla verip malın en iyisini alıyoruz. Eskiden insanlar sebze alırken kalitesine bakıyordu. Şimdi ise malın fiyatına bakıyorlar. Sebze ve meyve alırken öncelikle kalitesine önem vermek gerekir. Bir şey alırken yöresine göre ve mevsimine göre alınmalıdır. Bu meslek bittiği için artık kimse çırak da olmak istemiyor, yeni bir manav da açmak istemiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.