ÇUBUK MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ’NDEN YAYGINLAŞTIRMA TOPLANTISI...

ÇUBUK MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ’NDEN YAYGINLAŞTIRMA TOPLANTISI...

Çubuk Mesleki Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen “Mesleki Eğitim ve Öğretim Yoluyla Rekabetçi Avrupa’ya Entegrasyon Projesi Yaygınlaştırma Toplantısı” İlçemizde Kuzey Yıldızı salonunda 28 Ağustos 2019 tarihinde gerçekleşti.

 Şuayip YAMAN

Çubuk Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından 2017 yılında hazırlanan ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen, 5 ülkeyi ve 6 kurum ve kuruluşu bir araya getiren “Mesleki Eğitim ve Öğretim Yoluyla Rekabetçi Avrupa’ya Entegrasyon” adlı Erasmus + Stratejik Ortaklık Projesi’nin sonuçlarının sektör temsilcileri ve Sivil Toplum Kuruluşlarının  katılımlarıyla paylaşılmasını amaçlayan “2. Yaygınlaştırma Toplantısı” ilçemizde 28 Ağustos 2019 tarihinde gerçekleşti.

Sunuculuğunu Mesleki Eğitim Merkezi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Ümmügül Avcu’nun yaptığı toplantıya; Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Recep Taş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Aslan, Çubuk Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Fatih Raşit Neşeli, Çubuk Muhtelif Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Celalettin Rumi Türkoğlu, Çubuk Ağaç ve Madeni İşleri Esnaf Odası Başkanı Satılmış Koçak, İlçemizde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının ustaları ile sektör temsilcileri katıldı.

Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Üzüm yaptığı açılış konuşmasında, Saygıdeğer katılımcılar, 5 ülkeyi ve 6 kurum ve kuruluşu bir araya getiren “Mesleki Eğitim ve Öğretim Yoluyla Rekabetçi Avrupa’ya Entegrasyon” adlı Erasmus + Stratejik Ortaklık Projesi’nin sonuçlarının sektör temsilcileri ve tarafların katılımlarıyla paylaşılmasını amaçlayan ikinci “Yaygınlaştırma Toplantısı’na hoş geldiniz.

    Çubuk Mesleki Eğitim Merkezinin koordinatörlüğünde İtalyan Ulusal Araştırma Konseyi – Eğitim Teknolojileri Enstitüsü (CNR-ITD)- Palermo / İtalya, 2nd Epal Of Trıkala (Meslek Lisesi)- Trikala / Yunanistan, İspanyol Eğitim Kurumları Konfederasyonu (CECE) – Madrid / İspanya  ve Çubuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında yürütülmüştür.

IceVET projesinin odak noktası, mesleki eğitimde yenilik ve rekabetçiliktir.

    Çubuk Mesleki Eğitim Merkezi olarak üstlendiğimiz misyonu yerine getirmek, daha fazla gayret ve emekle öğrenci ve öğretmenlerimize mesleki eğitim ve öğretim alanında yeni imkânlar sağlamak adına birçok uluslararası proje çalışmasına katılmış ve başarıyla tamamlamış bulunmaktayız.

   Projemizin ilk uluslararası yaygınlaştırma toplantısını 12 Haziran 2019 tarihinde başta eğitim kurumlarında görevli yönetici, öğretmen ve öğrencilere yönelik olarak yapmıştık. Proje çıktılarının diğer hedef kitlesi olan Sektör temsilcilerine ve esnaflarımıza aktarılabilmesi, işletmeler ile mesleki eğitim merkezi arasında daha güçlü bir bağ kurmak için “İstihdam Sizden Eğitim Bizden” isimli yerel bir proje hazırlayarak çalışmalarımıza başladık.

Yapılan saha taraması ile ilçe merkezinde ve sanayi bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerimizi ziyaret ederek çalışmalarımızı anlattık. Gelen talepler üzerine 2. Yaygınlaştırma toplantısını düzenleyerek proje çıktılarımızı sizlerle paylaşmak, mesleki eğitimin Ülkemiz için neden çok önemli olduğunu anlatmak üzere bir araya geldik.  

Değerli katılımcılar, öğrencilerimiz ortaokul seviyesinde teknoloji tasarım dersi görmektedir. Yüksek öğrenimde de yenilikçilik ve rekabetçilik ile ilgili dersler bulunmaktadır. Lise düzeyinde ise yenilikçilik ile ilgili bir ders bulunmamaktadır.

Bu projenin en önemli çıktısı lise düzeyinde okutulmasını istediğimiz “Yenilikçilik ve Rekabetçilik Dersi Müfredat Programı” dır.

Bu çerçevede hazırlamış olduğumuz dünyada inovasyon ve rekabetçilik algısı araştırma çalışması ile inovasyona liderlik eden ve bu sayede rekabetçilik güçlerini zirveye taşıyan ülkelerin bakış açılarını araştırma şansı bulduk.

Bununla birlikte 5 ortak ülkede 500 öğretmen, öğrenci ve işveren ile yaptığımız anket çalışması ile ortak ülkeler arasında mesleki eğitim ve öğretim alanındaki aktörlerin inovasyona ve rekabetçiliğe bakış açılarını tespit etmeye çalıştık.

Elde ettiğimiz sonuçları harmanlayarak hazırladığımız uluslararası makale ile deneyimlerimizi İspanya’da gerçekleştirilecek olan eğitim konferansında paylaşarak akademik camiaya küçük ama değerli bir katkı sağlamayı amaçladık.

Tüm bu çalışmalara ilaveten ülkemizdeki inovasyon ve rekabetçilik algısının eğitim çağının ilk yıllarından itibaren çocuklarımıza kazandırılmasına katkı sağlamak üzere “Yenilikçilik ve Rekabetçilik Dersi Öğretim Müfredatını” oluşturmuş olmaktan ve bugün sizlerle paylaşıyor olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim.

Tüm ortak ülkelerin deneyimlerinden yola çıkarak şekillendirdiğimiz bu müfredat çalışması, proje ortaklarımız aracılığıyla kendi ülkelerdeki eğitim bakanlıklarına ve yetkili mercilere resmi olarak tavsiye edilecektir.

Yoğun ve yorucu geçen iki yılın ardından hazırlamış olduğumuz proje çıktılarımızla geleceğimizi şekillendirecek olan çocuklarımıza ve gençlerimize yenilikçi bakış açısı kazandırmanın ve mesleki eğitim kurumlarımıza bu alanda öncülük etmenin vereceği mutluluk bize yeni ve daha büyük çalışmalar yapmak için ilham verecektir. Bu sürece katkı sağlayan ve ortak çalışmaktan mutlu olduğumuz proje ortaklarımıza göstermiş oldukları gayret ve özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.

2019 TEKLİF DÖNEMİ’NDE SUNMUŞ OLDUĞUMUZ PROJE BEĞENİLDİ...

“Elektromekaniker Teknolojisinde Uzman Eller” isimli projemiz kapsamında toplam 20 öğrenci ve 4 öğretmen İtalya ve Romanya ülkelerinde otomotiv tamir ve bakımı alanında 2 hafta süre ile staj eğitim alacaklar. Öğrencilerimizin bu proje kapsamında yurt dışına çıkması ve orada staj eğitimi alması, yaşamları boyunca unutamayacakları bir tecrübe olacaktır.

İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Murat ASLAN’a ve Proje çalışmalarımızda bizlere her zaman katkı ve destek sağlayan Dr. Taner AŞÇI Beye huzurlarınızda teşekkür eder,  çalışmalarımıza etkin destek sağlayan mesai arkadaşlarıma ve toplantımıza teşrif eden tüm katılımcılarımıza teşekkür eder, saygıyla selamlarım.

Toplantıya Sayın İlçe Kaymakamımız Uğur Sezer de teşrif edeceklerdi. Ama çok önemli bir toplantıya katılacakları için gelemediler. Sizlere sonsuz selamları var.

Sayın Kaymakamımıza yeni görevinde başarılar dileriz.

Mesleki Eğitim merkezi olarak siz esnaflarımızın sorunlarını ve sıkıntılarını yakinen biliyoruz. Hemen hemen her konuda sizlere yardım etmeye hazırız        

İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Aslan, “ Bu toplantı bir “Yaygınlaştırma Toplantısı.”

Arkadaşlarım çok güzel işler yapmışlar. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

AB, Türkiye’ye projelerde katkılar yapıyor. Bunların tabii ki zorlukları da var.

Bizim ilçemizden veya diğer ilçelerden çocukların staj amacıyla değişik ülkeler görmesi çok güzel bir şey.

Daha yakın bir zamanda Eğitim-Öğretime başlayan Ahi Evran mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yurtdışına staj amaçlı öğrenci gönderdi.

Amacımız tüm okullarımızın bu tür projeleri yaygınlaştırması ve artırması...

Mesleki Eğitim Merkezimizin bu yenilikçilik projesi siz esnafları ilgilendiriyor. Sizlerinde çırak ve kalfaları bu proje sayesinde Avrupa’da staj yapabilecek.

Bu projede emeği geçen İlçe AR-Ge ekibinden Özgün Devrim ve Tayfun Öztürk’e, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü ve Proje Koordinatörü Hasan Üzüm ile proje hazırlama ve koordinasyon konularında destek olan Bilim Sanat Merkezi Müdürümüz Dr. Taner Aşçı Beye huzurlarınızda teşekkürü bir borç bilirim.

Sayın Kaymakamımız Uğur Sezer’in sizlere selamları var. Ankara’da çok önemli bir toplantısı olduğu için gelemedi.

Sanayideki esnaflarımızdan birisi Sayın Kaymakamımıza, “sanayi de çırak bulamıyoruz” demiş.

Sayın Kaymakamımız gelseydi bunu konuşacaktık.

Bir ilçede sadece bir kurumun başarılı olması yetmez.

Çubuk’un ekmeğini yiyoruz, havasını teneffüs ediyoruz, suyunu içiyoruz. Bu nedenle de üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapmak zorundayız.

Sonuna kadar bizleri eleştirebilirsiniz, fikir verebilirsiniz. Bunları yaparsak hemen her konuda başarılı oluruz.

Çubuk Ağaç ve Madeni İşler Odası Başkanı Satılmış Koçak, “Bizlere bu güzel ortamı hazırlayan Okul Müdürümüz Hasan Üzüm başta olmak üzere okul personeline teşekkürlerimi sunuyorum.

İlçemizde mesleki eğitimi önemseyen sürekli gelişmesini sağlamak için çaba harcayan bir Mesleki Eğitim Merkezimizin olması beni ve sanayi esnafımızı çok sevindiriyor.

 Geleceğin esnaflarının, iş adamlarının ve ustalarının yetiştiği bu okulumuzun hazırlamış olduğu projeler kapsamında çırak öğrencilerimiz yurt dışına gitmiş, Avrupa ülkelerini görme ve staj yapma imkânı bulmuşlardır. Çırak öğrencilerimiz gelişen teknolojiyi yerinde görme ve öğrenme imkânı bulmaktadırlar. Yurt dışına giden öğrencilerin kendilerine olan güveni artmaktadır.

Günümüzde çırak öğrenci bulmak geçmiş yıllarda olduğu gibi kolay olmamaktadır. Artık anne ve babalar çocukları meslek sahibi olsun, usta olsun diye sanayiye göndermiyorlar. Bu konuda bizlere büyük görev düşmektedir.

Dükkânlarımızı, atölyelerimizi öğrencilerimizin öğrenim görecekleri, mesleklerini daha iyi öğrenecekleri bir ortam haline getirmemiz gerekiyor. Öğrencileri Ahilik Kültürüne uygun, başta güzel ahlaklı, dürüst insanlar olarak yetiştirmeye gayret edeceğiz.

Değerli Arkadaşlar bizleri böyle güzel bir toplantı yaparak bir araya getiren Okul Müdürümüz Hasan Üzüm’e ve diğer yönetici arkadaşlara teşekkür ediyorum.

İlçemizde böyle bir kurumun olması bizleri gururlandırıyor. Bu tür kurumların sayılarını artırmalıyız.

Çırak ve kalfalarımızın Avrupa’ya giderek staj görmeleri meslek açısından çok önemli. 

Sayın Kaymakamımıza bundan sonraki çalışma hayatında başarılar diler, saygılar sunarım.”

Dr. Taner Aşçı projenin tanıtımıyla ilgili olarak yaptığı konuşmada, 2010 yılında Çubuk’a geldim. O dönemde Çubuk’ta bir AB Projesi yoktu. Oysa şimdilerde tüm okullarda bir AB projesi var. Bu son derece sevindirici.

Mesleki Eğitim sektörünün entegrasyonundaki sorunlarla ilgili olarak konu başlıkları ile;

  • Projenin amacı,
  • Proje büyüklükleri,
  • Fikri Çıktılar,
  • Yaygınlaştırma faaliyetleri, araştırma faaliyetleri konusunda geniş açıklamalarda bulundu.

Dünyada rekabetçilik deyince Amerika, Çin, Güney Kore, Japonya, Finlandiya ve Türkiye gibi ülkelerin araştırma çalışmaları aklımıza gelir diyen Dr. Taner Aşçı bu ülkeler arasında ekonomik ve işsizlik göstergelerini kıyasladı. Ayrıca Yıllık Büyüme Oranları, marka sayıları, mühendis sayıları ileri teknoloji ve Nüfus oranlarına göre ihracat verilerini kıyasladı.

Yenilikçilik rekabetçilik algısı tespit etmek için yapılan araştırması çalışması hakkında açıklamalarında bulunan Dr. Taner Aşçı, “Mesleki Eğitim Merkezi’nin projesinin çıktısı olan “Yenilikçilik ve Rekabetçilik Dersi” müfredatı kabul edilirse özellikle mesleki ve teknik eğitim gören öğrenciler için çok faydalı olacaktır.

IceVET-İnovasyon Eğitimi için taslak eğitim programı sonuç ve önerileri için de açıklamalarda bulunan Dr. Taner Aşçı, Mesleki Eğitim ve iş gücü piyasasında sertifikasyon artırılmalı.

Çırak ve kalfaların ara eleman olarak yetiştirilmesinde hizmet ve üründe yenilikçilik usta-kalfa ve çırakların başarılarını artırır ve ürünleri katlar.

Projenin yaygınlaştırılması için Sosyal Medya hesaplarından da faydalanılabilir.

Yine ilçemizdeki AR-GE biriminden ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzden de katkı ve destek alınabilir dedi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Recep Taş, “İlçemizin dört bir köşesinden 60 mahalle derneğimizi bir çatı altında topladık. Çubuk Dernekler Federasyonu’nu (ÇUDEF) kurduk. 

Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeliğine seçilmemiz nedeniyle de bayrağı yeni arkadaşımız Fuat Tuyan’a teslim ettik.

Görev yaptığımız süre zarfında Dernek olarak birkaç AB projesi yaptık. Ne hazindir ki hiçbir projemiz de kabul edilmedi.

Aciz kaldığımız bu konuda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve adı geçen (Çubuk Mesleki Eğitim Merkezi ve Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi) okullarımızın projelerinin AB tarafından kabul edilmesi bize son derece onur ve gurur verdi. Bu kurum ve okullarla ne kadar övünsek azdır.

Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” Dedi.

Son olarak kürsüye gelen Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Üzüm; katılımcılara teşekkür ederek toplantıyı bitirdi.

dsc_2280-tile1.jpgdsc_2347-tile2.jpgdsc_2386-tile3.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.