“ÇUBUK KENT KONSEYİ GENEL KURULU” YAPILDI

“ÇUBUK KENT KONSEYİ GENEL KURULU” YAPILDI

Çubuk Kent Konseyi Genel Kurulu yapıldı. İsmail Tekaüt ikinci kez başkan seçildi.

                                                             

Şuayip YAMAN

Çubuk Kent Konseyi Genel Kurul Toplantısı, Çubuk Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılımla gerçekleşirken, iki adayın yarıştığı seçimde oy çokluğu ile İsmail Tekaüt başkan adayı gösterildi. İsmail Tekaüt’ün Divan başkanlığına sunduğu yürütme kurulu listesi ise oy birliği ile seçildi.

 

Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan’ın ev sahipliği ile toplanan ‘Çubuk Kent Konseyi Genel Kurul’unda yapılan seçimde açık oy yöntemi kullanılarak Kent Konseyi’nin yeni yönetimi belirlendi.

 

Divan Başkanlığına Ankara Kent Konseyi Başkanı Seyfi Saltoğlu, divan üyeliklerine ise Yıldırım Ahalisi Dernek Başkanı Ercan Arslan ve Muhtarlar Derneği Başkanı Burhan Şan seçildiler.

 

Kent Konseyi toplantısı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

 

Gündem gereği Kent Konseyi seçimlerine geçildi. Eski Başkan İsmail Tekaüt, başkanlığındaki yürütme kurulu listesini Divan Başkanlığına sundu. 

 

ÇUDEF Başkanı Recep Taş, Kent Konseyi’nin geçmiş dönemdeki icraatlarını eleştirerek, İsmail Tekaüt’ün başkanlığa tekrar aday olmasına itiraz etti ve “2009 yılından bu tarafa Kent Konseyi’ni gören var mı? Böyle bir Kent Konseyi’nin oluşumunda bizimde fikirlerimizin alınması gerekirdi.

kent-konseyi07.jpg

Yapılan işin bir yararı olmalı.. Bu Kent Konseyi bir hizmete dönüşecekse olmalı..

 

Birileri yanlışlara devam et, doğruları da kabul et, zihniyetiyle mi devam edecek?  Sivil toplumun, Kent Konseyi’nin de güçlü olması gerekir.

 

Bu nedenle ben de Kent Konseyi Başkanlığına adayım” dedi.

 

Elif Gazetesi Sahibi, İşadamı ve eski Kent Konseyi Başkanı Ahmet Yalçın, “İsmail Tekaüt arkadaşım başarısız olmuştur. Aday olmaması gerekirdi. Recep Başkan eleştirilerinde haklı..” dedi.

kent-konseyi09.jpg

Divan Başkanı Seyfi Saltoğlu, Kent Konseyi’nin yaptırım yetkisi yok. Tavsiye kararı alma yetkisi var. Ben de Büyükşehir Kent Konseyi Başkanıyım. Biz Konsey olarak Büyükşehir’in üzerinde değiliz.

kent-konseyi03.jpg

Arkadaşımız, “Kent Konseyi’nin bir bütçesi yoktur” diyor. Kanun, yönetmelik bunu mecbur kılıyor. Kent Konseyi talepte bulunacak, Belediye de bir kuruş da olsa ödenek ayıracaktır.

 

Kent Konseyi eski Başkanı İsmail Tekaüt, ÇUDEF Başkanı Recep Taş’ın eleştirileri karşısında kendisini savundu ve eleştirilere karşı “siyaset yapacaksanız, derneklerinizde, siyasi partilerde siyaset yapın. Benim başkanlık dönemimde bir sandalyem bile yoktu. Şimdi bile Kent Konseyi gündeme geldi hemen bir araya geldiniz, toplandınız. Bu bile bir faaliyettir. Amaç her partiden, her fikirden insanları bir araya getirmektir” dedi.

kent-konseyi08.jpg

Geçtiğimiz dönem tavsiye üzerine Kent Konseyi başkanı oldum ve herhangi bir imkân verilmediği için elle tutulur bir faaliyet yürütemedik.

 

Ben başarısız olabilirim. Ama bunda ölçü ne? Benim başkan olmamda bir sıkıntı varsa, olmayabilirim. Beni istemiyorsanız, ben de yoğum.

 

Ben bir eğitimciyim. Herkese eşit mesafedeyim. Beni sığıntılara çekmeyin. Ben yeşil sahalardan geldim. (İsmail Tekaüt, Çubukspor’un eski profesyonel bir futbolcusudur.)

 

Doğa harikası Kara Göl’ümüz, yaylalarımız var dedik. Oralara insanların dikkatini çekelim dedik.

 

İlçemizin çevresini otoyollarla donatalım dedik.

 

İlçemizi Kuzey’e bağlayalım dedik. İlçemiz için hep iyi şeyler tavsiye ettik.

 

En büyük problem bir araya gelemememizdir. Ayrıca birbirimize tahammül edemiyoruz. Kent Konseylerine belediyeler sahip çıkmazsa, onlar hiçbir şeydir.

 

Eleştirmesi kolay, benim başkanlık dönemimde bir sandalyem bile yoktu. Ayrı bir odamız olmadığı için nikâh odasında nikâh kıyılırken toplantı yapmak mecburiyetinde kalıyorduk. O zaman neden demediniz bu kent konseyine bir oda verin diye. Biz ilçenin seçilmiş belediye başkanından, seçilmiş meclis üyelerinden daha büyük yetkiye sahip ve üstün değiliz. Burası herkesin görüş ve düşüncelerini söyleyebileceği ve bunları belediye meclisine ulaştırılabilecekleri bir yerdir.

 

Burası siyaset yapma yeri değildir. Ben kendim için bir şey istemiyorum.

 

Belediye Başkanımız Sayın Tuncay Acehan, problemleri biliyor ve kendisi bundan sonra her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söyledi. Ben bundan dolayı kendisine teşekkür ederim.

 

Birlikten kuvvet doğar, birlikte olalım güçlü ve kuvvetli olalım. İnşallah bundan sonra imkân verildiği sürece ilçemiz için birlikte hizmetler yapacağız.

 

Çubuk kazanacaksa küskünlükleri, dargınlıkları bırakarak, kazanacaktır. Bana bu görevde yardımcı olun. Özellikle beni eleştiren Recep Taş Başkanımdan çok proje bekliyorum.  

 

Memleketimizde kim nerede ise destek verelim. Oturacağı yer olmayanın başkanlığı olur mu? Toplanacak yer bulamıyorum. Belediye’yi arıyorum, memurdan fırça yiyorum.

 

İyisiyle, kötüsüyle bir araya gelelim. Benim siyasi bir beklentim yok. Bunun için insanları yanıma çağırdığımda yanıma geliyorlar.

 

Kent Konseyi Yönetim Kurulu üyeleri kararları görüşür. Belediye meclisine götürür. Belediyeyi yönlendirici tavsiye kararları alabilen bir kuruluştur” dedi.

 

Divan Başkanı Seyfi Saltoğlu, her iki adayın başkanlık başvurusunu Genel Kurul’un oylarına sundu. Yapılan açık oylamada İsmail Tekaüt oy çokluğu ile Genel Kurulca başkan seçildi.

 

Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan yaptığı açılış konuşmasında, “Çok heyecanlıyım. Hatta 30 Mart Yerel Seçimlerinden bile heyecanlıyım. Gelecek yönetimlerin en büyük özelliği katılımcılık olmalı..

kent-konseyi06.jpg

Memnuniyetimi, duygulandığımı dile getirmemek mümkün değil..

 

Çubuğumuzun, Büyükşehir de, bakanlıklarda ve diğer kurumlarda ki işlerinin yürümesi için elbirliği ile hareket etmeliyiz.

 

Seçim süreci boyunca katılımcı, ortak akıl ve istişareyi hep ön planda tuttum.

 

Çubuk için her şeyi birlikte çözeceğiz. Bürokratlarımızın desteklerini bekleyeceğiz. Çubuk’un yol haritasını birlikte çizeceğiz. İlçemiz nüfusu ve konumu ile Ankara’nın ortalarında yer almaktadır.

 

Kent Konseyinin kanunda belirlenen kurullarının yanında ‘Onur Kurulu’ da oluşturmak istiyoruz. Onur Kurulu zaman zaman toplanacak ve ilçe ile ilgili konularda fikir alış verişinde bulunulacaktır.

 

Demokrasi sadece 4-5 yılda bir kere sandığa giderek oy kullanmak ve sayısal bir üstünlük elde edebilmek değildir. Yaşayan katılımcı bir demokrasi bütün süreç boyunca halkı, aydın insanları yönetim mekanizmasının içerisinde tutmayı gerektirmektedir.

 

Ben Kent Konseyi’ni birazda bu yönüyle önemsediğim için kanun gereği genel kurul listesine, Gençlik ve Kadın Meclisi’nden oluşan kurulların yanında bir de  ‘Onur Kurulu’ oluşmasını istiyorum.

 

Ortak paydamız; Çubuk için burada doğmuş, büyümüş, havasını teneffüs etmiş, suyunu içmiş ilçemizin dışında önemli mevkilerde bulunan birçok ağabeyimiz, arkadaşımız ve kardeşimizden oluşan bir onur kurulu oluşturmaktır. Kendilerine ulaşabildiklerimizden bir kısmını buraya davet ettik, ulaşamadıklarımızı da burada görmek istiyoruz. Bundan sonraki süreçte inşallah istişare toplantılarında, ortak akıl belirlemelerinde gerçek değer olacaklardır.

 

İşadamlarının, sanatkârların ve bürokratların ilçenin önünü açmak ve yol haritalarının belirlenmesinde faydalanmak istiyoruz.

 

 Çubuk için hepimiz taşın altına elimizi koyacağız. Bizim amacımız Çubuk güzelleşsin, kalkınsın, sağlıklı büyüsün, doğasını ve tabiatını korusun ve Çubuk hepimizin olsun. Katiyen Çubuk küçük olsun, benim olsun felsefesine sahip olmadığımı buradan açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum. Biz katılımcılığı, ortak akılı ve istişareyi devreye koyacağız ve yola böyle devam edeceğiz.

 

Genel Kurul da kim seçilirse seçilsin, o benim çalışma arkadaşımdır. Bu konuda tarafsızım. Buraya herkes aday olabilir.

 

Kent Konseyi Yürütme Kurulu, Gençlik Kurulu, Kadın Kurulu ve Onur Kurulu ile uyum içerisinde çalışacağım. İmkânlarımız doğrultusunda destek vereceğim” dedi.

 

İsmail Tekaüt’ün başkanlığındaki Çubuk Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeliğine ise;

 

 Çubuk Otomobil ve Şoförler Odası Başkanı Zekeriya Erdoğmuş,

 

 Aşağı Çavundur Mahallesi Muhtarı Abdullah Esre,

 

Yıldırım Ahalisi Derneği Başkanı Ercan Arslan,

 

Çubuk Platformu Başkanı Şuayip Yaman,

 

Muhtarlar Dernek Başkanı Burhan Şan,

 

Çubuk Terör Mağdurları Dernek Başkanı Zeki Avan seçildiler.  

 

Ayrıca, Genel Kurul tarafından Kent Konseyi Yürütme Kuruluna yetki verilerek; Çalışma grupları ve komisyonların Yürütme Kurulu tarafından Yapılmasına (oluşturulmasına) karar verildi.

 

Genel Kurulda Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan’ın yazılı önerisiyle 100 kişilik bir ‘Onur Kurulu’ oluşturulmasına ve her 2 veya 3 ayda bir toplanmasına oy birliği ile karar verildi.  

 

Toplantının dilek, görüş ve temennileri bölümüne geçildi.

 

Çubuk CHP İlçe Örgütü eski Başkanı Ali Naci Yeşiltepe, “Toplanmadan dağılan Kent Konseyi’nin başkan yardımcısı idim.

kent-konseyi10.jpg

Ahmet Yalçın dönemi başarılı idi. O dönemde ilçede çok önemli bir ortam yakaladık.

 

Çubuk’a katkı yapacak bir Kent Konseyi’ne ihtiyaç var. Divan başkanlığında bir Çubuklunun olmasını isterdim.

 

Çubuk’un sorunları çok. Çözüm ise, başlamak, bitirmektir.

 

Sorunların plan ve programını yapar çözümünü de halkla birlikte çözeriz.

 

Çubuk’un güzelliklerini tanıtmak zorundayız. Bir toplum iyi ise, iyi yönetilir. Tüm dernek, siyasi parti başkanları ve ilçe eşrafının birlikte Kent Konseyi’ne destek olmaları gerekir. Seçilen arkadaşlara başarılar dilerim” dedi.

 

Emekli Öğretmen Mehmet Saat, “Üzgünüm. Burada bir topluluk oluşturulmuş. Ama bir öz eleştiriyi bile kabul edemiyoruz. Katılımcılara bir daha Çubuk’a gelmemeleri için fırsat verdik.

kent-konseyi11.jpg

Biz kötü şartlarda okuduk. Bugün gençlerimizin okuması için her türlü fırsat ve imkân var. Bugün güzel şeyler konuşmamız gerekirdi.

 

Belediyeler Kanunu’nun 16. maddesinde, “Belediyeler Kent Konseyi’ne, ayni ve nakdi yardımlar yapar” diyor.

 

Ankara’da ve ülkemizde başarılı olan Kent Konseylerimiz var. Onları örnek almalıyız. Kapıdan çıkarken dargınlıkları, kırgınlıkları ortadan kaldırmış olarak çıkalım.

 

Başkan (İsmail Tekaüt) takıntısız, özverili ve iyi niyetli bir insan... Geçtiğimiz dönem bir şeyler yapılmaya çalışıldı. Ne olur, kırgınlık, dargınlık yapmayalım.

 

Biz milletvekili çıkartmaya çalışalım. Elmanın kırmızı tarafı Çubuk, yeşil tarafı Akyurt... Akyurt ile bu konuda işbirliği yapalım. Birlikten güç ve kuvvet doğar” dedi.

 

CHP Çubuk İlçe Örgütü Başkanı Vural Çokcan, “ İsmail (Tekaüt) Beyin samimiyetine inanıyorum. Çalışmış olabilir, çalışmamış olabilir. Çalışma ihtiyacı içinde olduğunu görüyorum.

kent-konseyi12.jpg

Belediyeler Kanunu’nun 16 / A maddesinde “Belediyeler kent konseylerine, bütçelerinde ödenek ayırmak suretiyle ayni ve nakdi yardım yapar ve destek sağlar”  hükmünü içermektedir.

 

Sayın Belediye Başkanı bu konuda bir bütçe ayırdı mı?

 

Kent Konseyleri kalkınmanın, istihdamın giderileceği bir kuruluştur. Bu nedenle Çubuk Kent Konseyi’nin Çubuk için güzel şeyler yapacağına inanıyorum. Seçilen arkadaşlara başarılar dilerim” dedi.

 

Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, “Kent Konseyi talepte bulunursa, biz o ödeneği veririz” dedi.

 

İsmail Tekaüt teşekkür konuşmasında, “kavga olan yerde hiçbir şey olmaz, hiçbir şey yapılmaz. Çubuk kazanacaksa, bana yardımcı olun, birlikte başaralım. Her şeye rağmen ben elimden geleni yapacağım” dedi.

 

 Konuşmaların ve oylamaların ardından resepsiyon verilirken, resepsiyonun ardından Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri, Genel Kurul üyeleri ile Onur Kurulu üyeleri birlikte 5 Ocak 2015 tarihinde açılışı yapılacak tarihi Bekir Ağalar Konağı’ndaki , ‘Geçmişten Günümüze Çubuk’un Değerleri Sergisi’ni gezdiler. Burada misafirlere ilçenin yöresel tatlılarından olan tereyağlı höşmerim ikram edildi. Program hatıra fotoğraflarının çekilmesi ile son buldu.

kent-konseyi13.jpgkent-konseyi14.jpgkent-konseyi15.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.