Çubuk agat taşı, "Sanat Eseri"ne dönüşüyor

Çubuk agat taşı, "Sanat Eseri"ne dönüşüyor

Çubuk'ta yaşayan polis memuru, doğada bulduğu agat taşıyla bir taraftan stres atarken diğer taraftan da taşları yüzük, kolye, gece lambası başta olmak üzere çeşitli sanat eserlerine dönüştürüyor

ANKARA (AA) - HÜSEYİN YİĞİNER - Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaşayan polis memuru, doğada bulduğu Çubuk agat taşı ile bir taraftan stres atarken diğer taraftan taşları da gece lambası başta olmak üzere çeşitli sanat eserlerine dönüştürüyor.

İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli Ümit Şenay (40), boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla doğada bulduğu Çubuk agat taşı ile bir taraftan stres atarken, diğer taraftan da taşları gece lambası başta olmak üzere çeşitli sanat eserlerine dönüştürdüğünü söyledi. Çubuk agat taşıyla ilgilenmeye yaklaşık 6 yıl önce başladığını kaydeden Şenay, agat taşından eserler yapmayı, evinde sürdürdüğünü ifade etti.

Boş zamanlarında doğada gezdiğini ve bulduğu güzel taşlardan koleksiyon oluşturduğunu anlatan Şenay, topladığı bazı taşları ise ilçedeki atölyelerde keserek işlediğini ve özellikle çerçeve, gümüş gibi unsurları kullanarak çok çeşitli gece lambası ve takı ürettiğini bildirdi.

Hobisinin nasıl başladığını da anlatan Şenay, şöyle konuştu:

"Çubuk’a tayinim çıktıktan sonra yerel halktan bu taş ile ilgili bilgi aldım. Bu taşın stres giderici, rahatlatıcı bir özelliğe sahip olduğunu öğrendim. Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar da var. Bunun üzerine kendimce amatör olarak dağlara çıkıp, taşlardan toplamaya başladım. Yapmış olduğum ürünleri yüzük, kolye, gece lambası yapmaya başladım. İlçeye geldiğim günden bu yana bunlarla uğraşıyorum. Yapmış olduğum bu ürünlerden arkadaşlarıma, dostlarıma, çevremdekilere hediye etmeye çalışıyorum."

Çevresinde taş gördüğü zaman dayanamadığını anlatan Şenay, onları işlemenin ve değerlendirmenin hoşuna gittiğini ve mutluluk verdiğini ifade etti. Şenay, malzeme bulma konusunda sıkıntı yaşamadığını, özellikle hafta sonları çocuklarıyla köy köy dolaştığını bildirdi.

Taş işlemeye başladıktan sonra eşi ve yakın çevresiyle daha uyumlu yaşamaya başladığını ifade eden Şenay, "Bazen iş ve çevre ortamı insan psikolojisini bozabiliyor. Yalnız bu taşlarla ilgilenmeye başladıktan sonra büyük ölçüde bu stresimi aştım. Stresli işlerde çalışan herkesin bu taşlarla uğraşması gerektiğine inanıyorum. Gerçekten büyük ölçüde insanı rahatlatıyor. Bir meşguliyetimiz oluyor. Ev ortamında ailenizle de de bu işi yapabiliyorsunuz. Bir eser yaptığınızda onları arkadaşlarınıza, akrabalarınıza hediye etmek ayrıca bir mutluluk yaşatıyor. Çok çeşitli şekil ve figürlü taşlar bulunuyor. Örneğin bu taşa dikkatli bakılırsa Arapça olarak Allah yazıyor. Dikkat ederseniz bu taşın üzerinde de deve figürünü görürsünüz" diye konuştu.

Maddi imkanlar nedeniyle kendi atölyesini açamadığını söyleyen Şenay, şimdilik kesim için arkadaşlarının atölyesini kullandığını belirterek, "İnşallah emekli olunca aldığım ikramiye ile kendi atölyemi açacağım. Orada hem kesim yapacağım hem de gümüş işlemeciliği yapacağım" dedi.  

Şenay, eserlerden kişisel sergi açmayı da planladığını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.