Şuayip Yaman       Görünen Köy

Şuayip Yaman Görünen Köy

ÇANKAYA BELEDİYESİ YA BİR DE İKTİDARIN BELEDİYESİ OLSAYDI...

Çankaya Belediyesi tarihinin en büyük yatırım programı “Mazbatadan Bugüne Yüz Güldüren 100 Rekor” bilgilendirme toplantısıyla açıklanmıştı. (1 Aralık 2017)

 

Çankaya Belediye Başkanı Alper TAŞDELEN: “Çankaya’da ilklere ve rekorlara imza atarak, belediyeciliğin sosyal demokratların işi olduğunu kanıtlamaya devam ediyoruz

 

Çankaya Belediye Başkanı Alper TAŞDELEN, mazbatasını aldığı günden bugüne kadar yaptığı hizmetleri, “Mazbatadan Bugüne Yüz Güldüren 100 Rekor” başlığıyla düzenlediği bilgilendirme toplantısında aktardı. Çankaya Belediyesi tarihinin en büyük yatırım programı çalışmalarının anlatıldığı toplantı, TAŞDELEN’in ev sahipliğinde, Ankara’da bir otelde düzenlenmişti.

 

Göreve geldiği günden bu yana Çankaya’da ilklere ve rekorlara imza attıklarını belirten TAŞDELEN, “Türkiye’de belediyeciliğin sosyal demokratların işi olduğunu kanıtlamaya devam ediyoruz” demişti.

 

Kültür sanat etkinlikleriyle her yıl 500 bin kişiye hizmet verdiklerini belirten TAŞDELEN, “Yenilediğimiz Yılmaz Güney Sahnesi’nin yanı sıra, Zülfü Livaneli ve Atatürk Kültür Merkezi ile daha çok Ankaralıyı sanatla buluşturmaya devam edeceğiz. Atatürk Kültür Merkezi’ni, Türkiye’nin sayılı merkezlerinden biri olmak üzere 29 Ekim 2018’de açacağız” demişti.


TAŞDELEN, Çankaya Ankara’nın en eğitimli ilçesi, özellikle dar gelirliler için düzenledikleri kültür gezileri programı ile 20 bin Çankayalıyı Amasra, Kapadokya ve Konya gezilerine götürdüklerini, geziye katılanların yüzde 80’inin kadın olduğunu da belirtmişti.

 

Eğitimde Çankaya Farkı...


TAŞDELEN, her yıl 1500 çocuğa eğitim imkânı sağladıklarını belirterek, eğitime yönelik çalışmalarını şu şekilde özetlemişti; 3,5 yılda 7 kreş açarak Çankaya’da toplam 12 kreşe ulaştık. 3,5 yılda 4 bin 137 mezun verdik. Yarınlarımız olan çocuklarımızın öğrenim gördüğü her noktada hizmet üretmek bizim görevimizdir anlayışıyla, 181 okulumuzu yeniledik, 172 okulumuzu ise periyodik olarak temizliyoruz.

 

Öğrencilerimizin, üniversite dönemleri için;

 

TED Üniversitesi ile birlikte 420 kişilik öğrenci yurdu açtık,

 

‘Çankaya’nın Filizleri’ projesiyle 251 üniversite öğrencisine burs sağladık,

 

3 bin öğrenciye ev eşyası desteği verdik.

 

380 bin adet çocuk kitabını ücretsiz dağıttık.

 

Yine TED Üniversitesi ile birlikte 1200 kişilik öğrenci yurdu projemiz üzerinde de çalışıyoruz.”

 

21. Yüzyılın Halkevleri...

 

Vatandaşlarımızın hobiden meslek edinmeye kadar diledikleri alanda eğitim görme olanağına ve sosyalleşme imkânına sahip olduğu Çankaya Evleri’ni halkevlerinden esinlenerek oluşturduklarını belirten TAŞDELEN, “Sayısı 25’e ulaşan ‘Çankaya Evlerimizde’ şu an 16 bin 500 kursiyerimiz yararlanıyor.”

 

TAŞDELEN, çoğu “Çankaya Evi” içerisinde yer alan Bahar Evleri ile de 65 bin yaşlı vatandaşa ulaşıldığını belirtmişti.

 

Rekorlar Rakamlarla kanıtlandı...


TAŞDELEN, Çankaya Belediyesinin tarihinin en büyük yatırım programı kapsamında;

 

5 yeni pazar yeri,

 

3 yeni yüzme havuzu,

 

75 taksi durağı,

 

70 muhtarlık binası yapımı,

 

89 ibadethanede tadilat,

 

Caddeler Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesinde olduğundan, sokaklara 640 bin ton asfalt 516 bin 242 metrekare renkli kaldırım yapıldığı bilgilerini de paylaşmıştı.


TAŞDELEN, yeşil bir Çankaya yaratmak adına;

 

54 yeni park ve 96 parkta da yenileme çalışması yaptıklarını belirterek, 480 bin metrekare yeşil alanı Çankaya’ya kazandırdıklarını ve bunların içerisinde 5 adet de biyolojik gölet yer aldığını,

 

Çankaya’nın temizlik anlayışına yeni bir boyut kazandırdıklarının altını çizen TAŞDELEN,

1.650 adet çöp konteynırını yeni noktalara yerleştirdiklerini söylemişti.

 

Sağlık Kart Halk Kart
 

Belediyenin ücretsiz sağlık hizmetleri vermesinin yanı sıra, Sağlık Kart uygulaması ile 50 bin Çankayalının anlaşmalı özel hastanelerden indirimli yararlanmasını sağladıklarını belirten TAŞDELEN, 300 TL nakdi destek sağlayan Halk Kart uygulamasını başlattıklarını, 2 bin haneyle, 10 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirtmişti.

 

TAŞDELEN, 300 TL yüklü olan kartların alışveriş için kullanılabileceği gibi nakit olarak da çekilebildiğini ifade etmişti.
 

Ramazan döneminde 585 bin vatandaşın orucunu Çankaya Belediyesi iftar çadırlarında açtığını hatırlatan TAŞDELEN, “Muharrem Ayında da 100 bin vatandaşımızla aşuremizi paylaştık” bilgisini vermişti.

 

“Emek En Yüce Değerdir”


Tüm bu çalışmaları yaparken, emeğe de sahip çıktıklarını ifade eden TAŞDELEN, CHP Genel Başkanı Kemal KILIÇDAROĞLU’nun asgari ücretin 1500 TL olmasını istediğini hatırlatarak, “O ücret Çankaya Belediyesi’nde 2.100 TL’dir.

 

En iyi toplu iş sözleşmelerini imzalayan belediyemizdeki maaşlar Türkiye ortalamasının üzerindedir. Çünkü biz emeğin en yüce değer olduğunu biliyoruz” diye konuşmuştu.

 

Çalışmalarını belediyeyi borçlandırmadan yürüttüklerini vurgulayan TAŞDELEN, kredi çekmediklerini, en kıymetli arsaları halk yararına kullandıklarını söylemişti.

 

TAŞDELEN; Yalana, talana, betona değil, yeşile, çevreye, halka hizmet veren yüzme havuzu, kreşler ve oyun alanları yapıyoruz” diyerek diğer çalışmalarını konu başlıkları ile şöyle sıralamıştı;

 

  • Ankara’nın 50 yıllık Nazım İmar planı henüz yapılmadı.

 

  • AVM’ler esnafı çökertir. Kentin en az 30-40 km. uzağında olması lazım.

 

  • Ülkemizde okulları, karakolların ve camilerin tamirat ve tadilatını devlet yapar. Ama Çankaya’da periyodik olarak biz yaparız.

 

  • 60 bin çocuğa hizmet veriyoruz.

 

  • 1150 taksiciye durak, 70 bilgisayar ile internet ağını getirdik.

 

  • 4 bin yaşlının evde bakımı yapılıyor. Aynı zamanda evlerinin temizliği yapılıyor.

 

  • Asgari ücretin altında geliri olan yani 700 liranın altında geliri olanlara 300 lira nakit ‘nakdi para yardımı’ yapılıyor.

 

  • Çankaya’da üç şey; asfalt, kaldırım ve çöp konuşulmuyor. 

 

  • Gürültü yaptığı için galvanize çöp bidonları yerine, 3 m. uzunluğunda olan 1.650 adet “Barcelona Konteynırı” koyduk.

 

  • Her gün bin 350 ton çöp günaşırı toplanıyor. Ayrıca bu konteynırların içerisine “çip” konuyor. Konteynır çöple dolunca alarm veriyor, “gel beni al” diyor.

 

 

  • Hem hizmet ve kem de konfor getirilmiş cenaze işlemleri uçakla yapılıyor. Hem cenazenin ve hem de sahibinin masrafları karşılanıyor. Cenazenin gideceği yer de uyarılarak, “Uçakla cenaze geliyor. Havaalanından alınız” deniliyor.

 

  • ‘Vedat Dalokay Nikâh Salonu’nda 350 bin Ankaralının nikâhı kıyılıyor.

 

  • Her doğan bebeğe “Hoş Geldin Bebek” kolisi gönderiliyor.

 

  • Besicilere 440 bin küçükbaş hayvan dağıttık.

 

  • En kıymetli arsaları halka hizmet olarak geri gönderiyoruz.

 

Çalışmalarını belediyeyi borçlandırmadan yürüttüklerini vurgulayan TAŞDELEN,

En kıymetli arsaları halk yararına kullandıklarını; Bütün bu faaliyetleri borç (kredi) almadan sıfır borçla yapıyoruz.” Demişti.

 

Çankaya’nın Mustafa Kemal’in ilçesi olduğunu vurgulayan TAŞDELEN, çalışmalarını O’na layık olmak üzere sürdüreceklerini vurgulayarak, sözlerini,” yaşasın Mustafa kemal aydınlığı, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti” diye sonlandırmıştı.

.

Allah aşkına yukarıdaki icraatların hangisi Çubuk’ya yapıldı veya yapılmaya çalışıldı?

 

Çankaya, Ankara’nın en kalabalık nüfuslu ilçesi. Çok Partili dönemden bu güne iktidar partilerine çok az oy veren bir ilçe ama ne hikmetse her türlü sorununu çözüyor.

 

Ehliyetli ve liyakatli kişilerden oluşan bir kadro ile çalışınca, siyasiler ve bürokratlarla da yakın ilişkilerde bulunulunca demek ki başarı da kendiliğinden geliyor. Böyle bir durumda İktidar partisinden olmaya da ihtiyaç duyulmaz.

 

Ayrıca Çankaya İlçesinde sular 5 dakika elektrik 10 dakika neden kesilmez?

 

ÇANKAYA; Çok partili döneme geçtiğimiz tarihten bu güne iktidar partilerine oy vermemiş bir ilçe unvanını hala koruyor...

 

Ama ülkeyi yönetenlerin geneli, elit bürokratlar ve zenginler burada oturur...

 

Tabii ki hala sorunları dört dörtlük çözülmüş değil...

 

 Ama paranız varsa, Çankaya her yönüyle yaşanabilir bir kent.

 

Çankaya Belediyesi ya bir de İktidar Partisi’nin Belediyesi olsaydı! Herhalde uçardı...

 

***

Peki; 3 Kasım 2012 tarihinden beri oy oranına göre AK Parti’ye en fazla oy veren adeta AK Parti’nin kalesi konumuna gelen Çubuk Belediyesi ise 4 yılda neler yaptı?

 

  • Alt yapı Büyükşehir tarafından yapılıyor. Çalışmalar plansız, programsız, denetimsiz ve kontrolsüz yapıldığı için yollar adeta kazı kazana dönüştü. Asfaltı kazılmayan yol yok gibi.

 

  • Çöpler hala zamansız atılıyor. Bir çözüm bulunamadı. Kontrol ve denetimde formaliteden öteye gitmiyor. Üç beş apartmana ceza yazılıyor. O da caydırıcı olmuyor.

 

Ulaşım sorunu hala çözülemedi. Daha dün Çubuk’a bağlı bir köy iken 1987 yılında belde 2008 yılında da İlçe olan Pursaklar’da 10 dakikada bir 7 güzergâhtan Ankara’ya EGO otobüsü kalkarken, Çubuk’ta hala tek güzergâhtan 25-30 dakikada bir kalkıyor. Bu nedenle “Sıhhiye Köprüsü” altındaki durakta uzun yolcu kuyrukları oluşuyor. Otobüs gelince kuyruk bozuluyor, otobüse binerken kadını erkeği istemeyerek de olsa taciz ediliyor.  

 

Çubuk, 23 Temmuz 2004 tarihinde “Metropol İlçe” oldu. Akabinde de tarım arazisi vasfına sahip olan ilçe “Konut Bölgesi” ilan edildi. Bunun neticesinde;

 

“Konut Bölgesi” ilan edildikten sonra da; Önünde 7 m. yol olan parsellere 4 kat, 12 m. yol olan parsellere 5 kat müsaadesi verildi. Şimdilerde bazı yerlere yüksek kat verilmeye başlandı. Ama çok geç.

 

Oysa “Heyelan Bölgesi” olması nedeniyle otobüs güzergâhımızın değiştiği Pursaklar da bugün 10-15 kat apartmanlar yükselmeye devam ediyor.

 

Ankara ve çevre ilçelerinin büyük oranda ihtiyaçlarını karşılayan ilçede tarım ve hayvancılık bitirildi.

 

İlçede konut yapımında adamına göre uygulamalar yapıldı. Kimi inşaatlar yanındaki binaya uyduruldu. Kimisi de 3,5-5 m. komşu hakkı uygulamasına takılarak geriye çekildi. Böylece birilerine menfaat sağlanırken birileri ise mağdur edildi, edilmeye de devam ediliyor.

 

Çubuk – Esenboğa Kavşağı arasındaki yolun her iki tarafında kalan araziler Çubuk Ovası kapsamında iken basiretsiz siyasetçilerimiz yüzünden;

 

  • Bu yolun solunda kalan Ömercik-Saracalar arasındaki araziler “Tarımsal Sit Alanı” ilan edildi.

 

  • Yolun sağında kalan ve birkaç yıl öncede Ankaralı bürokratlar ve siyasiler tarafından çok ucuza kapatılan Yazır- Otonomi arasındaki araziler ise ne hikmetse “Tarımsal Sit Alanı” dışında bırakıldı.

 

“Tarımsal Sit Alanı” ilan edilen bazı arazilerde imar parsellerinin yapılmasına dolaysıyla betonlaşmalarına ve hobi bahçelerine izin verilirken, bazılarında ise birtakım uygulamalara izin verilmeyerek cezalandırılmaya devam ediliyorlar.

 

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin ‘Bağındaş Mevkii’nde kurulması beklenirken, bir zamanlar birinci derece tarım arazisi olan, aynı zamanda dünyaca ünlü ‘Kunduru Buğdayı’ ekilen Esenboğa Kampusu’nda kurulması ilçede büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

 

İlçenin “makûs” talihi bir kez daha kırılamadı.

 

İlçe merkezindeki arazilere imar izni verilmezken, Dumlupınar, Melikşah, Güldarpı ve

Yenice de imarlar yapıldı, hisseli tapular verilmeye bile başlandı. Bu tapularda da ileride büyük sorunlar yaşanacak.  Çünkü bu tapular imar tapusu değil.

 

Örneğin; 10 hisseli bir arazide, hisse sahiplerinden herhangi birisi bu arazide bir tasarruf yapacağı zaman diğer hisse sahiplerinden olur alması lazım ki, bu da çok zor.

 

Ulaşımda sorunlar hala çözülemedi. EGO otobüsleri gerek ilçe içinde gerekse Ankara’da 25-30 dakikada bir hareket ediyor. Sıhhiye Köprüsü altında sıranın olduğu tek durak Çubuk durağı..

 

Çubuk yolcuları Sıhhiye Köprüsü altındaki 487 No’lu EGO durağında 25-30 ve hatta saat 20.00’den sonra da 40 dakika durakta otobüs bekliyor. Otobüs gelince sıra bozuluyor. Vatandaş adeta birbirinin sırtına basarak otobüse biniyor.    

 

Oysa bir zamanlar Çubuk’a bağlı bir köy iken 1987 yılında belde, 2008 yılında ilçe olan Pursaklar’ın EGO otobüsleri 10 dakikada bir 7 hareket noktasından hareket ediyor.

 

Yani Çubuk otobüsü gelene kadar en az 20 Pursaklar otobüsü geliyor.

 

Çubuk tarım bölgesi mi? Hayvancılık bölgesi mi? Konut Bölgesi mi? Turizm Bölgesi mi? 

 

Allah aşkına söyler misiniz Çubuk; Ne Bölgesi?

 

“Rant Bölgesi” olduğu kesin. Yakında “toplulaştırmalar” başlayacak. Araziler hisseli olduğu için çok ucuza satılıyor.

 

Bu yüzden eşraf ve esnaf kan ağlıyor.

 

Ömercik-Saracalar arasında kalan araziler “Tarımsal Sit Alanı” ilan edildiği için hisseli arazisi olan vatandaşlara sebze ve meyve tarımı yaptırılmıyor. Ama bu arazilerin yanında hatırlı kişilere “Beton Santrali”, “ parselasyon” ve “site” yapmak serbest...

 

“Ankara’da deniz bitti. Çubuk’ta okyanus var”

 

Kösrelik’te arazilerin m2.’si bir lira, Yıldırım Evci’de 2 lira, Avcıova’da 2-2,5 lira,

Çubuk merkezde ise 30-35 lira civarında. Ama alıp-soran da yok...Çubuk’ta şimdilik araziler bedava...

 

23 Temmuz 2004 tarihinde “Metropol İlçe” olduktan sonra ilçeye göç edenler sosyo-ekonomik yönden zayıf vatandaşlar idi. Bunların çoğu ise hala “sadaka kültürü ile geçiniyor. 

 

İlçe ‘Konut Bölgesi’ olduğu için fabrikaya izin verilmiyor. İşsizlik had safhada...

 

İlçe esnafı siftah etmeden kepenk kapatıyor. İşyerleri birer birer kapanıyor. İlçede yaklaşık 10 bin kişi icralık...

 

Çubuk Belediyesi son 4 yıl içinde; Mangala Kursu, Dernekçilik, Çubuk Agat Taşı İşletmeciliği, Kay Kay Pisti, Müzik Korosu Kurma, Uluslar arası Satranç Turnuvası düzenleme, Spor kulübü kurma, havuz yapma, Cafe açma, açılışlar yapma v.s. işlerle uğraştı.

Başkan Dr. ACEHAN yaptığı bir açıklamada; “Toplamda 45 milyon (eski parayla 45 trilyon) tutacak projelerimizin bütçesinin büyük bir kısmı Elhamdülillah kasamızda hazır. Az bir kısmını da İller Bankası’ndan kredilendireceğiz. Bu eserler tamamlandığında ilçemize tarihinin en büyük yatırımları olacak” demişti.

 

Çubuk Belediyesi; Çubuk ve Çubukluların hayati tüm sorunlarını elinin tersiyle iterek önce can, sonra yine can zihniyetiyle hareket ederek kendine göre öncelikli yatırımlara öncelik vermiş, bu nedenle de yaklaşık 50 milyonluk aşağıdaki projelere imza atmıştır;

 

  • Mangala Derneği Kurdu.

 

  • Çubuk Agat Taşı Derneği kurdu.

 

  • Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği Korosu kurdu.

 

  • 21 milyon 580 bin liraya mal olacak Fen İşleri Müdürlüğü, Belediye ve Hizmet Binası inşaatı devam ediyor. Tüm belediye birimlerini bir araya getirecek proje 650 günde tamamlanacak.(Dere yatağına bina yapılmaz)

 

  • 7 milyon 187 bin liraya mal olacak Lojistik Binası yapıyor. Proje 400 günde bitirilecek.

 

  • “Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi” kurdu.

 

  • 3 milyon 266 bin liraya mal olacak Çubuk Havuzlu Hamamı ve Sosyal Tesis inşasına başlandı. 2018 sonlarında hizmete girecek.

 

  • 7 milyon 396 bin liraya mal olacak Pazar Yeri ve Kültür Merkezi inşaatı devam ediyor. 2018 ortalarında hizmete girecek.

 

  • Toplam maliyeti 10 milyon lira olacak Canlı Hayvan Pazarı projesinde sona gelindi.

 

  • Çubukabad Parkı ve Festival Alanı yapıldı.

 

  • 3, 5 yıl sonra “12. Uluslar arası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali” yapıldı.

 

Alt yapı yatırımlarını Ankara Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Hizmetler kontrolsüz ve denetimsiz yapıldığı için asfalt yollar sürekli kazılıyor. Bu yüzden Belediye ekipleri de zaman zaman yama yapmak zorunda kalıyor..

 

İlçenin öncelikli onlarca sorunu varken İlçe Belediyesi’nin yaklaşık 50 milyon liralık (eski parayla 50 trilyon) yatırım yapması eleştiri konusudur...

 

Ama “büyüklerimiz ne yaparsa yeridir ve doğrudur” diyen zihniyete bunu anlatamıyorsunuz...

 

Harcanan milyonlarca lira içinde tüyü bitmedik yetimin hakkı var...

 

Yukarıdaki projeler tamamlanıp, hizmete girdiğinde inşallah bizde Çankaya Belediyesi gibi ve hatta Çankaya’dan daha fazla hizmetler alırız...

 

Çubuk’tan beklentilerim;

 

Tertemiz, bakımlı, özenli, tek bir çöpe, sigara izmaritine, kuruyemiş kabuğuna, kire, plastik artığına, hoyratlığa ve hırpaniliğe rastlanamayan sokaklar,

 

Taş ocakları arasında uzanan ovaya yerleşmiş, kuzeyinde yemyeşil ve bakir ormanlık arazi ile bezenmiş bu küçük metropolde insan gibi yaşamak  hakkımız olmalı...

 

Çok şey mi istiyorum?

 

İlçemiz aslında zengin bir kent... Ama iyi yönetilmediği, kaynakları iyi kullanılamadığı için fakir görünüyor...

 

 

 

 

Bu yazı toplam 3231 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum