- BIST 101.729
- Altın 225,837
- Dolar 5,3028
- Euro 5,9908
- Ankara : 0 °C
- İstanbul : 5 °C
- İzmir : 6 °C
- Trabzon : 8 °C
- Antlaya : 0 °C
- Mansur Yavaş Çubuk'ta projelerini anlattı
- Kombilerde ve Ankastrelerde Eren Ticarette Kampanya
- Rögar Kapağı Hırsızları Bölge Müdürünü İsyan Ettirdi
- Özhaseki, Kılıçdaroğlu'ndan kazandığı tazminatla döner dağıttı
- Öz Yüce Gümüşçülükte Çekiliş Sonuçları Açıklandı!
- Barajlarda son 27 yılın rekoru kırıldı
- ESKRİMDEKİ GURURUMUZ MUHAMMED FURKAN KALENDER...
- Sevgililer Günü Alışverişlerinizde Hediye Çekiniz Bizden
- Çubuk'ta 4.9 şiddetinde deprem meydana geldi
- ÇUBUK BELEDİYE BAŞKANI KİM OLSUN ?
- Muradiye Aksoy Koleji, bursluluk sınavı müracaatları başladı
- Seçim Güvenliği ve Koordinasyon Toplantısı Yapıldı
- 'Ankara’ya hizmet için bilgi birikimimiz var'
- Jandarmadan Çubuk'ta Okul Ziyareti
- DİLMEN MOBİLYA’DA KAMPANYA
BERAT GECESİ

Emekli Müftü Abdurrahim Somuncu
Berat gecesi; kameri aylardan şaban ayının 14-15’ine bağlayan gecedir.
Berat demek; suçtan, cezadan, hastalıktan, sıkıntıdan kurtulmak demektir. Ayrıca, Berat kelimesi nişan, ferman başarı belgesi alınması anlamlarında da, kullanılmaktadır.
Üç aylar; Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu üç ayların ikincisi olan, berat gecesinde Günahtan tövbe edip, günahtan kurtulmaya da berat denilmektedir.
Peygamber Efendimiz(s.a.v.) bir hadisi şeriflerinde bu üç ayların fazilet ve bereketiyle ilgili : “Allahümme barik lena fi recebe ve şaban ve belliğna ramazan/ Ey Allahım bizim için, Recep ve Şaban aylarını mübarek kıl. Ve bizi Ramazan ayına ulaştır.”buyurmuşlardır. Recep ve Şaban ayları Kur’an ayı olan Ramazan ayının müjdecisidirler. Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli etmektedir. “ Kullarımdan günahlarına, tövbe etmek isteyen yokmu? Günahlarını afv edeyim? Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim, hastalığından, şifa bulmak isteyen yok mu? Şifa vereyim… ‘Buyurmaktadır ( süneni İbni mace)
Yine bu gecenin, faziletiyle ilgili olarak “Her kim beş geceyi ihya ederse, o kimselere cennet vacip olur.1.Arefeden önceki gece(yevmi terviye).2.A refe gecesi. 3.Kurban bayramı gecesi.4.Şaban ayının 15.gecesi (Ettergip vetterhip)
Bu geceyle ilgili Hz. Aişe (R.A.) validemiz şu olayı anlatıyor; “bir gece Peygamber efendimiz (s.a.v.) yanıma geldiler. Bir süre sonra yanımdan ayrıldılar ve ben merak ettim. Hz. Peygamber(s.a.v.) önden gidiyorlar ve bende peşinden gidiyordum. Hz. Peygamber (s.a.v.) Cennetül Baki mezarlığına kadar gitti. Ve orada secdeye kapandı. Secdede mü’minler ve şehitler için dua ediyordu. Bu manzarayı gördükten sonra, evime döndüm. Bir müddet sonra, Hz. Peygamber(s.a.v.) benim odama tekrar teşrif ettiler. Benim odamda namaza durdu ve secdeye kapandı. Secdede dua ediyordu. Duası o kadar uzun sürdü ki... Acaba Rasulullah (S.A.V.) ruhunu Hakka Teslim mi etti? Diye endişelendim. Parmağımı ayağına dokundurduğumda, hareket ettiğini görünce rahatladım. Rasulullah (s.a.v.) secdede şöyle dua ediyordu “Ey Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana, sığınırım. Senden yine Sana sığınırım. Sana iltica ediyorum. Şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, Senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. ‘Duasında bulundular. Rasulullah(S.A.V.) Berat gecesinde böyle dua yapmışlardı. Rasulullah (s.a.v) Hz. Aişe(r.a.) validemize, bu duayı başkalarına da öğretmesini emretmişlerdir. Hz.Aişe (r.a.) sabah olunca akşamki olayı Rasulullah’a anlattım. Rasulullah (s.a.v.) de “ Ya Aişe bu gece Cebrail (a.s.v.) geldi. Kalk namaz kıl ve dua et. Bu gece Şaban ayının 15.gecesi Berat gecesi dir, buyurdular.”
. Duhan suresi 4–5–6 ayetlerinde “Katımdan bir emirle her hikmetli işe o gecede hükmedilir. Çünkü biz Rabbi’nin bir rahmeti olarak Peygamberler göndermekteyiz. O işitendir, bilendir” buyrulmaktadır.
Bu gece İsteklerin ve dileklerin Cenabı hakka, arz olunacağı bir gecedir. Peygamber efendimiz (s.a.v) başka bir hadislerinde de“ Ameller, bu ayda âlemlerin Rabbi olan yüce Allah’a arz olunur. Ben de oruçlu halde iken, amellerimin Allah’a arz edilmesini isterim.”Buyurmaktadır. İnsanların bir sene içerisindeki. Bu sene Berat gecesinden itibaren, gelecek sene Şaban ayının 15’ne kadar, kimin dünyaya geleceği ve hayatının sona ereceği, Rızıklarının verileceği tabiat olayları, ilgili meleklere bildirilir. Meleklerde, bu sure içerisinde görevlerini yerine getirirler.
Bu geceyi gönül uyanıklığı içerisinde ibadet ve tâatle geçirmek, dua ve niyazda bulunmak suretiyle geçirmeliyiz.
Berat gecesinde neler yapmalıyız?
Fakirler, yetimler gözetilmeli, günahlara tövbe edilmeli. Gündüzünde oruçlu bulunulmalı, vaktinde kılınamayan namazlar var ise, kaza edilmeli, ayrca nafile nazlar kılınmalı,Kur’an-ı Kerim, ilmihaller ve hadis kitapları, okunmalı, akraba ve dostlar ziyaret edilip tebrikleşilmeli, din, vatan ve tüm Müslümanların saadet ve selameti için dualar yapılmalı.
Berat gecesinin, gönüllerimizin arınmasına ve beratımızı almaya; ülkemizin, milletimizin ve topyekûn İslam âleminin her türlü dert ve sıkıntılardan kurtulmasına vesile olmasını Cenab’ıhaktan niyaz ediyorum.
Değerli okurlarımın kandilini tebrik eder, esenlikler dilerim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
- ZEKÂT20 Haziran 2017 Salı 00:00
- SADAKA’İ FITIR VE HÜKÜMLERİ11 Haziran 2017 Pazar 01:30
- ŞEHİTLER VE GAZİLER16 Mayıs 2016 Pazartesi 16:14
- SEVGİDE ÖNDE OLANLAR08 Mart 2016 Salı 09:49
- KABİR VE ÖTESİ NDEKİ ÂLEM31 Ocak 2016 Pazar 13:12
- YOKSULA YARDIM21 Aralık 2015 Pazartesi 10:51
- ÇUBUKTA YATILI HAFIZ KIZ KAR’N KURSUNUN, İNŞAATI BAŞLAMIŞTIR.06 Ekim 2015 Salı 11:46
- ÇUBUKTA YATILI HAFIZ KIZ KUR'AN KURSUNUN İNŞAATI BAŞLAMIŞTIR.14 Ağustos 2015 Cuma 15:41
- ORUCUN YARARLARI02 Temmuz 2015 Perşembe 11:53
- Oruç ve niyeti23 Haziran 2015 Salı 14:17
- RAMAZAN AYI VE ORUCUNUN FAZILETİ13 Haziran 2015 Cumartesi 23:53
Bursluluk Sınavı Tarihi Belli Oldu
Maximum AVM’de Avizelerde % 50 İndirim
PVC Kapı ve Pencere Sistemlerinde Yapı Dekor Kalitesi
ADİLOĞLU EMLAK İNŞAAT TÖRENLE AÇILDI
Yüzüklerin Efendisi gümüşçü kuzenler
Yavuzlar AVM’de Her Hafta Fırsat Ürünü
İpek Fırın, Ekmekte Olduğu Gibi Pastalarda da Ustalığını Kanıtladı
Erzurum Cağ Kebabı törenle açıldı
İlklerin Firması BMB İnşaat Çubuk'ta Yeni Projelere Başladı
Ninesinden Öğrendiği Tarifle İş Hayatına Atıldı
YKS TÜRKİYE 2.’Sİ MURADİYE OKULLARI’NDAN
YKS TÜRKİYE 2.’Sİ MURADİYE OKULLARI’NDAN
Aktaş Grup İnşaat ve Gayrimenkul Yaşam Alanları İnşa Ediyor
Aktaş Grup İnşaat ve Gayrimenkul
- MEHMET BALKALPLERİMİZLE SİYASET YAPACAĞIZ…
- YUSUF MİNNETÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ İLİŞKİSİ
- MURAT UÇARTÜRKİYE'DE VE DÜNYADA BOŞANMA CİNAYET ŞİDDET OLMASIN
- AVK.ALİ USTA12 banka için emsal karar: Paranızı geri alabileceksiniz!
- GÖRÜNEN KÖY... Şuayip YamanADAY ADAYLARI İÇİN “KAMUOYU YOKLAMASI” YAPILMALI...
- MERYEM ÇANKAYAŞEKER HASTALARI DİKKAT!
- Tarık Sezai KaratepeBir Modern Çağ Alpereni
- Tayfun AydoğanSÖZÜMÜZ SİZE ÇOK BİLMİŞLER !
- Sizden GelenlerDERSİMİZ; “OKUL KUTUSU”
- SAĞLIK KÖŞESİAnne karnında yeterince büyümeyen bebeklere dikkat
- Doç.Dr.İbrahim SAKÇAKMetabolik Cerrahiyle Diyabet Tedavisi
- Emekli Müftü Abdurrahim SomuncuZEKÂT
- Şazeli ÇÜGENAKLIN EPİSTEMOLOJİSİ
- Dyt. Kübra NOKTAADI DUYULMAMIŞ HAZİNE: SİYAH FASULYE!
- Dr.Muhammed BozdağAllah’ın kendinden biz diye söz etmesi?
- Erdem YazaroğluTemiz olan dünyamız, duyarsız insanlar tarafından kirletiliyor
- YUSUF BOSTANBuğday Ağacı
DİLMEN MOBİLYA’DA KAMPANYA
ÖZ YÜCE GÜMÜŞ & TESBİH
2018’in En Yeni Konut Projesinde Satışa Başladı
FUTBOLUN ÇUBUK'TAKİ ADRESİ TOPKAPI FUTBOL SARAYI
Estonya'da Külliye Yapılması İçin Çalışma BaşlatıldıÇubuk'ta, Estonya'da külliye yapılması için yardım kampanyası başlatıldı.
Şehircilik Kurultayı Bişkek’te Yapılıyor.Şehircilik Kurultayı Bişkek’te Yapılıyor.
Maglaj, sular altında yardım bekliyorÇubuk’un Kardeş Şehri Basna Hersek’in Maglaj şehri sel nedeniyle sular altında. Vatandaşlar, çatıda bekleyerek kendilerine yardım eli uzatılmasını bekliyor.
ABD, MISIR’I NASIL İŞGAL EDECEK?Yazarımız Safa ASYA yazıyor...
Tel : 0312 9110397 / cubukhaber06@hotmail.com | Haber Yazılımı: CM Bilişim