BELEDİYEMİZ ÇALIŞIYORMUŞ!

 

 

Genel Seçim’e iki aydan daha kısa bir süre kala hizmet miktar ve kalitesinde artış beklerken hayal kırıklığına uğruyoruz. Başkanın şahsıyla herhangi bir problemim olmadığını, mensubu bulunduğu parti aleyhine de bir kastım bulunmadığını ifade ederek başlamak istiyorum. Bu yazının amacı bağcı dövmek değil, Çubuk halkının hak ettiği hizmeti alma yönünde halkı bilinçlendirirken belediye yönetimini de görev ve sorumlukları konusunda uyarmaktır.

 

Son zamanlarda belediyemizce asılan pankartlara takıldım da, kısaca “Belediyemiz Çalışıyor” diyor. Pankart maliyetlerine de üzüldüm. Halk laf olsun diye seçmedi ki. Belediye işçi ve yöneticileri de düzenli olarak maaşını aldıklarına göre tabii ki çalışacaklar. Demek ki gerektiği şekilde çalışmadıklarına kendileri de inanıyorlarmış. Belediye tarafından verilen imar, su ve kanalizasyon , ulaşım gibi kentsel alt yapı; çevre ve çevre sağlığı, temizlik, zabıta, itfaiye ve benzeri hizmetler ekstra bir çalışma olmayıp asli görevlerinden zaten.

 

Ulaşım, çevre sağlığı konuları başta olmak üzere belediyemiz zaten mevzuata uygun çalışma yapmadığı gibi gerekli denetlemeleri de yapmıyor ki, ayrıca ekstra hizmetler bekleyelim. Okulların ve meskun alan konutların arasına çevre sağlığını hiçe sayarak kaçak yapı Fen İşleri Şantiyesini yapan (doğru söylüyorlar belediye iş makineleri geceleri bile fütursuzca çalışıyor), bulduğu her belediye arazisine gelecek yılları hesaplamadan gelişigüzel yapılan parkın içindeki Park ve Bahçeler Müdürlüğü hizmet binası ile Çubuk İlköğretimin karşısındaki tabelasız Çubuk Spor’a yapılan hizmet binası gibi imar mevzuatı dışı uygulamaları gerçekleştiren belediyemizin ta kendisidir. Tabidir ki kendisi uymadığı ve belki doğrusunu bilemediği imar mevzuatı için özel inşaatların imar denetimini de sağlıklı yürütemediğinden soruşturmalara muhatap olabiliyor.

 

Bulunduğu ova ve yer yapısı olarak yurdumuzun en zengin yer altı su kaynaklarına sahip bir bölgede kurulu ilçemiz susuzluk çekebiliyorsa ne diyebiliriz. Halı yıkama tesislerini makineleşmeye yönlendirerek, evlerde halı yıkama ve bahçe sulamanın yasaklanması gibi tedbirleri alamıyor, yeni kuyular açarak yüksek tepelere su depoları yapamıyorsa ne denebilir ki. Asli görevlere kaynak bulamıyorken şelaleyle, spora hizmet binası yapmakla onur duyulabiliyormuş demek.

 

Belediye otobüsleri geçen yıl 2Milyon.-YTL (2 trilyon.-TL) zarar etmiş. Seferde iken her otobüste ortalama iki kişi çalışıyor, sefer dışında dinlenen şoför ve biletçi, işletmede bulunan personel ile garaj tamir vs ile yönetim zafiyeti de eklenince zarar kaçınılmaz. Madem zarar ediyorsunuz, Ankara Büyükşehir Belediyesi otobüslerini versin. Ayrıca minibüslere de müsaade etsin (ulaşım sorununu çözmek belediyelerin görevi madem). İki sene sonra Sayın GÖKÇEK hangi yüzle gelip Çubuklunun oylarını isteyecek. Umarız iktidar partisi bu defa Sayın Turgut ALTINOK’u aday gösterir de Çubuk halkı da Büyükşehir Belediyesinden almayı hakkettiği hizmeti alabilir.

 

Ne yaparsa övünebilir. Yapmak zorunda olduklarının dışında veya daha önce kimsenin yapamadığı ama kamu yararına olan bir hizmet ile. Mesela; AYDOS Yaylasına, Gazi Çiftliği’ne sahip çıkarak sosyal ve kültürel tesisleri inşa ettirebilirse. Belediye olarak girişimde bulunarak yayladaki GAZİ ÇİFTLİĞİ’ne, Gazi Üniversitesine Göğüs Hastalıkları Hastanesi yaptırabilse, Belediyemiz kendisi de yaşlı ve kimsesizlerimiz için bir darülaceze kurabilse, izcilik ve gençlik kampları yerleri ile sportif faaliyetler için yerler, mesire alanları, gençliğin yaz tatillerinde eğitim ve sosyal amaçlı zaman geçirebilecekleri kamplar kurabilir. Hatta Ankara Büyükşehir Belediyesinin taşımak için uğraşıp durduğu Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi çok daha doğal şartlarıyla 52.000 dönümlük bu Gazi Çiftliği içinde kurulacak doğal parkta yerini alabilir. Gazi Çiftliğinde eskiden olduğu gibi Mustafa Kemal Paşa’nın gösterişli koyunları yetişse, mandıra kurulsa, meyve bahçeleri, tarım ve hayvancılık örnek olarak geliştirilse, yani Atatürk’ün çiftliği ile ilgili emelleri yaşatılsa ilçemiz neler kazanmaz ki? Atatürk’ün yaylamızdaki çiftliğini 21.yüzyıla uygun şekilde hayata geçiriyoruz. Böyle projeye her yerden maddi kaynak da bulunabilir. Belediyeye düşen altyapı ve proje bazında öncülük yaparak sağlık ve sosyal turizmi ilçemize kazandırmış olur. Belediye asli görevlerini yaparken ilçenin maddi ve manevi her yönden kalkınmasını sağlamış olacaktır. Yapabilirse bunları, ilçemiz yaz kış Ankaralıların sürekli ziyaret ettikleri bizimde kıvanç duyacağımız bir diyar olacaktır.

 

Hayvancılık üzerine kurulan Sanayi Bölgesi için yürütülen çalışmaları yürekten destekliyoruz. İlçemizin istihdam, sağlık ve eğitim sorunlarıyla ilgili kim neyi yapabiliyorsa müteşekkiriz, Allah ondan razı olsun demek düşer. Çevre sağlığı ve ekonomimiz başta olmak üzere olumlu sonuçları olacağına inanıyoruz, içerdeki ahırların ve pis kokuların bir an önce kaldırılacağını umut ediyoruz.

 

Belediyemizden halk toplantıları adı altında hafta içi mesai saatlerinde parklarda emekli ve ev hanımlarıyla yapılan toplantılar abartılmasın. Aynı şeyi Kıbrıs Caddesinde esnafla yapın. Çarşı içinde plansızca birilerinin kafasına göre kapatarak sokakları kahvehanelere ve dükkan vitrinlerine dönüştürmesinden halk ve esnafın şikayetçi olduğunu, çarşı içine yanlış park eden araçları çekmek ve ceza kesmek yerine hoparlörden uyarmanın hiçbir işe yaramadığını, aksine yanlışı yapanı cesaretlendirdiğini bilin.

 

Başta Çubuk Belediyesi yönetimi olmak üzere tüm Çubukluların bilmesi gereken bir belediyecilik kanunu olduğunu hatırlatır aşağıda ilgili maddeyi bilgilerinize sunarım.

 

9.7.2004 Tarihli, 5215 Sayılı Belediye Kanunu

Belediyenin görev ve sorumlulukları

MADDE 14.- Belediye, kanunlarla münhasıran başka bir kamu kurum ve kuruluşuna verilmeyen mahallî müşterek nitelikteki her türlü görev ve hizmeti yapar veya yaptırır, gerekli kararları alır, uygular ve denetler.

Belediye öncelikle imar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık; zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut; kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor; sosyal hizmet ve yardım, evlendirme, meslek ve beceri kazandırma; ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır. Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 50.000’i geçen belediyeler, kadınlar ve çocuklar için koruma evleri açar.

Belediye, coğrafi ve kent bilgi sistemlerini kurar.

Belediye, okul öncesi eğitim kurumları açabilir; Devlete ait her derecedeki okul binalarının inşaatı ile bakım ve onarımını yapabilir veya yaptırabilir, her türlü araç, gereç ve malzeme ihtiyaçlarını karşılayabilir; sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir; kültür ve tabiat varlıkları ile tarihî dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin korunmasını sağlayabilir, bu amaçla bakım ve onarımını yapabilir, korunması mümkün olmayanları aslına uygun olarak yeniden inşa edebilir.

Hizmetlerin yerine getirilmesinde öncelik sırası, belediyenin malî durumu ve hizmetin ivediliği dikkate alınarak belirlenir.

Belediye hizmetleri, vatandaşlara en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulur. Hizmet sunumunda özürlü, yaşlı, düşkün ve dar gelirlilerin durumuna uygun yöntemler uygulanır.

Belediyenin görev, sorumluluk ve yetki alanı, belediye sınırlarını kapsar.

Belediye meclisinin kararı ile mücavir alanlara da belediye hizmetleri götürülebilir.

4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile organize sanayi bölgelerine tanınan yetki ve sorumluluklar bu Kanun kapsamı dışındadır.

Bu yazı toplam 1150 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar