BELEDİYE  ANOSLARI  ANLAŞILMIYOR!..

BELEDİYE ANOSLARI ANLAŞILMIYOR!..

Vatandaşlar, Belediye’nin önemli konularda duyuru amaçlı yaptığı anonsların anlaşılmadığından şikâyet ediyor

Şuayip YAMAN

Belediyesi Yayın Memurluğu’nca günlük ilan ve benzeri anonsların duyurulması için kullanılan anons cihazının anlaşılmaz olduğunu ve okunan metnin anlaşılmasının güç olduğunu söyleyen vatandaşlar: “Görevli okuyucu metni anlaşılır şekilde okumuyor.  Ayrıca duyuru öncesi yapılan açılış müziği de fazla veriliyor. Bu da zaman zaman rahatsızlık veriyor. Bizlere âdete ses kirliliği yaşatıyorlar. “ diyerek belediyenin gerekli önlemleri almasını istediler. 

 

Anonslarda nezaket kuralları da zaman zaman ihlal ediliyor...

 

Milletçi Hareket Partisi Çubuk İlçe Başkanlığı tarafından 13.08.2017 Pazar günü yapılacak ‘11. Olağan Kongresi’ne “davet İlanı”, anons metninde kısaltma ibaresi olmadığı halde, 11 Ağustos 2017 Cuma günü saat 15.20’sularında, Belediye hoparlöründen kısaltılarak okundu.

 

11Ağustos 2017 Cuma günü evden çıktım. Yolda giderken Belediye hoparlöründen bir anons yapılmaya başlandı. Üç kez yapılan Anons, hep aynı kısaltmalarla “MYP’ Partisi diye başlıyor ve devam ediyordu.

 

‘MYP’ kısaltmasını duyunca “herhalde ilçede yeni bir parti kuruldu. Benim haberim yok” diyecektim ki aklıma, Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Teşkilatı’nın 13 Ağustos Pazar günü Kongresi’nin olduğunu bilmesem merakım devam edecekti.

 

Belki de yayın memuru MHP’yi doğru söyledi de ben MYP olarak algıladım. Ya da yayın memuru anons yaparken ağzını hoparlöre çok yaklaştırdı, harfler bu yüzden yanlış anlaşılıyor. Ya da hoparlör bozuk...

 

Neyse ki bu gün (12 Ağustos 2017)  bu yanlıştan dönüldü. Yaklaşık saat 10 sularında’ Belediye hoparlöründen yapılan anonsta yayın memuru ilana MHP yerine açılımı olan “Milliyetçi Hareket Partisi” ismini telaffuz ederek başladı.

 

Bu tür yanlış anlamalara meydan verilmemesi için kısaltmaların yerine açılımların söylenmesi daha mantıklı olur.

 

Bu açılımlara rağmen de anonslarda geçen bazı kelimeler zaman zaman anlaşılamıyor. Vatandaşlar merakla birbirlerinin yüzüne bakıyor, birbirine soruyor...

 

Örneğin Belediye ve cami hoparlöründen yapılan cenaze ilanları... Çoğu zaman ölen vatandaşlarımızın adı, soyadı anlaşılmıyor. İnsanlar ölen vatandaşın ismini birbirine sorarak öğreniyor.

 

Anonslarda Çifte Standart Olmamalı...

 

İlçede faaliyet gösteren birtakım siyasi partiler, Belediye’nin siyasi partiler arasında zaman zaman çifte standart uyguladığını belirterek tepki gösteriyorlar ve “anonslarda partizanlık yapılmaması gerekir” diyorlar.

 

Partiler, “İlanlarda her siyasi partiye eşit davranılmalı; İktidar partisine sonsuz, muhalefet partilerine ise sınırlı ilan olmamalı..

 

Belediye herkesin belediyesi değil mi? belediye sadece kendi partisinin propaganda yeri değildir. Anons konusunda çifte standart uygulamakla ilçe halkının da bilgi edinme hakkını engelliyorlar.” Diyorlar.

 

Ayrıca belediye halkın malıdır ve halka hizmet eden bir yerel yönetimdir. Bu nedenle de halkı ilgilendiren konulara özen göstermesi, bunu yaparken de birtakım kurallara uyması gerekir.

 

Şöyle ki;

 

Belediye hoparlöründen yapılan ve ilçede teşkilatları (tabelaları) bulunan partilerle ilgili anonslarda;

 

AK Parti: Adalet ve Kalkınma Partisi.

 

BBP : Büyük Birlik Partisi.

 

CHP : Cumhuriyet Halk Partisi.

 

MHP : Milliyetçi Hareket Partisi.

 

SP : Saadet Partisi

 

VP :  Vatan Partisi.

 

Belediye;

 

  • Yaptığı anonslarda partilerin yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi açılımlarını telaffuz ederse, bu hem etik olur, hem de nezaket kurallarına riayet etmiş olur.

 

  • Ayrıca yapılan ilanların sayısı konusunda da kendi partisi başta olmak üzere her partiye eşit davranırsa kamuoyu önünde saygınlığını artırır...  

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum