Bayram harçlıkları silahlara yatmasın

Bayram harçlıkları silahlara yatmasın

Yılda ortalama 3 bin kişinin ateşli silahlarla öldüğü ülkemizde özellikle kırsal kesimlerde çocuklar bayram harçlığını oyuncak silahlara yatırıyor ve şiddete meylediyor

Genellikle kırsal kesimlerde bayram harçlıklarını oyuncak silahlara harcayan çocukların ''şiddete yatkın'' bireyler olarak yetiştikleri bildirildi.

Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mücella Uluğ, oyuncak silahların çocukları şiddete meyilli hale getirdiğini vurgulayarak, velilerin oyuncak seçiminde hassasiyet göstermeleri gerektiğini ifade etti.

Bazı velilerin iç dünyalarındaki bastırılmış şiddet duygularını çocuklarına aldıkları oyuncaklara yansıttığını belirten Uluğ, velileri oyuncak seçiminde çocuğun gelişimine katkı sağlayacak alternatif tercihler yapmaları konusunda uyardı. Prof. Dr. Uluğ, şunları söyledi:

''Oyuncak silahlar çocukları şiddet uygulamaya yatkın hale getiriyor. Çünkü çocuklar teknolojinin gelişmesiyle birlikte gelişim evrelerinde çok fazla sayıda dış uyaranlara maruz kalıyor ve bu evreyi sağlıklı tamamlayamıyor. Gelişim evresinde bozulmalar olan çocuk üstüne ek olarak silahlarla tanışınca şiddet uygular hale gelebiliyor.''

Bazı uzmanlarca ileri sürülen ''oyuncak silahlar aynı zamanda oyun aracı olarak çocuğun içindeki şiddeti dışa vurmasını ve bu duygunun eğitilmesine vesile oluyor'' görüşüne katılmadığını belirten Prof. Dr.Uluğ, ''çocukların kişiliği iyi gelişirse oyuncak silahlar içlerindeki şiddet duygusunu dışa atarak bu duygudan uzaklaşmasına yardımcı olabilir fakat, dış etmenler ve televizyonlarda yer alan şiddet içerikli görüntüler çocuğun sağlıklı gelişimini engellediği için silahlar çocukları tam aksine şiddete yaklaştırıyor'' dedi.

Çocuklarda soyut düşünme kavramının 8-10 yaşından sonra geliştiğini belirten Prof. Dr. Uluğ, oyuncak silahların bu yaşlardaki çocuklar için daha çok tehlike yarattığını söyledi. Soyut düşünme kavramı gelişen çocuğun eline aldığı silahla ''güçlüyüm'' duygusuna kapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Uluğ, ''çocuk sahip olduğu silahla güçlü olduğunu düşünüyor, gücünü çevresindeki büyüklerine ve arkadaşlarına şiddet uygulayarak göstermeye çalışıyor'' dedi.

Özellikle bayramlarda, kırsal kesimlerde çocukların topladıkları harçlıklarla oyuncak silah aldığını ifade eden Uluğ, velilerin, çocuklarına bu silahları bıraktırmak için uygun bir dille silahların zararlarını anlatarak, onları ikna etmeleri gerektiğini belirtti.

-''TÜRKİYE'DE YILDA ORTALAMA 3 BİN KİŞİ ATEŞLİ SİLAHLARLA ÖLÜYOR''-

Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman ise Türkiye'de, 2005 yılı verilere göre ortalama 2,5 milyon ruhsatlı, bu rakamın da en az üç katı kadar ruhsatsız silah olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, yılda ortalama 3 bin kişinin ateşli silahlarla öldüğünü, bu kişilerin ise 450-500'ünün çocuk ve kadın olduğunu ifade etti.

Bireysel silahlanmanın önlenmesi için Vakıf olarak çaba sarf ettiklerini belirten Dedeman, bu konuda başarı sağlamak için atılacak adımlardan birinin de çocukların oyuncak silahlardan uzak tutulması olacağını belirtti. Dedeman, şunları kaydetti:

''Silah sahibi olmak normal bir davranış değilken, çocukların küçük yaşlarda bununla tanışmaları kaygı verici. Bu nedenle çocuklarımızın bu oyuncakları tercih etmemeleri için veliler başta olmak üzere hepimize görev düşüyor. Örneğin Yeni Zelanda'da çocuklar oyuncak silah almak istediklerinde polise müracaat ediyor. Burada çocuğa silahın zararları anlatılıyor.''

(aa)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.