Başkan kendini savundu

Başkan kendini savundu

Çubuk Belediyesi’nin ilçedeki hayvancıların ortaklaşa kurduğu Girişim A.Ş isimli firma ile yaptığı arsa değiş tokuşu üzerine yapılan soruşturmada, bilirkişi, devletin 873 milyar zarara uğratıldığını yönünde rapor verdi.

ÇUBUK Belediyesi’nin ilçedeki 90 hayvancının ortaklaşa kurduğu Girişim A.Ş isimli firma ile yaptığı arsa değiş tokuşu üzerine yapılan soruşturmada, bilirkişi, devletin 873 bin YTL (873 milyar lira) zarara uğratıldığını yönünde rapor verdi. Soruşturma da Belediye Başkanı Adem Tuğluca’nın ve belediye yetkililerinin de adı geçiyor.

Danıştay Birinci Daire’nin incelediği olayda, bilirkişinin raporu üzerine şu anda Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca ile arsanın değerini belirleyen Kıymet Takdir Komisyonu ve Encümen üyeleri de soruşturma kapsamına alındı. Soruşturulan eylem ise, "Kıymet Takdir Komisyonu kararıyla mevzuata aykırı bir şekilde ve herhangi bir teknik bilgiye değer tespiti yapmak suretiyle Belediyeyi 873 bin 386 YTL zara uğratmak." Olay şöyle gelişti: Çubuk Belediyesi Kıymet Takdir Komisyonu 15 Temmuz ve 21 Eylül 2004 tarihinde aldığı iki kararla belediyenin mezbaha olarak kullandığı 21 dönümlük arsayı, Girişim A.Ş’nin 232 dönüm arsası ile trampa usulü değiş tokuşunu kabul etti. Taraflar değiş tokuştan birbirlerine herhangi bir ücret ödemediler. Ancak konunun yerel basında yer alması üzerine Savcılık soruşturma başlattı. Danıştay’ın atadığı bilirkişi ise, devletin trampadan yaklaşık bir trilyon lira zarara uğratıldığını mahkemeye sundu.

İKİNCİ SORUŞTURMA İMAR Başkan Tuğluca ve ekibinin mahkeme tarafından, "İmar Kanunu’na aykırı yapılaşmaya izin vermek, bütün cadde ve sokakları mevzuata aykırı olarak planlamak, kanuna aykırı olarak plan değişikliği yapmak, birçok taşınmaza mevzuata aykırı olarak inşaat ruhsatı vermek, çarpık yapılaşmaya izin vermek" suçlarından dolayıda bugünlerde ikinci bir soruşturma daha geçiriyor.

Başkan Tuğluca’nın ikinci soruşturmasında ise iddialar şöyle:

Çubuk’taki bütün cadde ve sokakların daraltılıp genişleyen kavisli bir görünüm arz etmesi,

Kavis oluşumuna binaların neden olduğu, bir çok binanın yolları daraltacak şekilde asimetrik ve paralel olmayan bir çizgide sıralanması,

Ara sokaklarda durumun daha vahim ve yapılaşmanın estetikten yoksun olması, bazı binaların yolun ortasına doğru çıkıntı yapması,

Hükümet Caddesi’ndeki taşınmazın 3 metreden daha fazla yola tecavüzünün olduğu,

Sami Efendi ve Saffet sokaklardaki yapılaşmaların kötü planlamanın veya plansızlığın sorumluluğunun geçmiş belediye başkanlarına ait olduğu yönündeki tespitlerine rağmen Bakanlıkça incelenmediği belirtiliyor.

DANIŞTAY SORGULUYOR Danıştay Birinci Dairenin ikinci soruşturmasında Çubuk’ta yayın yapan Halkın Sesi Gazetesi’nde Yazı İşleri Müdürü Aytekin Varol’un gazetesinde ilçedeki çarpık yapılaşmayı ve hukuka aykırı imar uygulamalarının soruşturulmasına da karar verildi. Halkın Sesi Gazetesi Yazıişleri Müdürü Aytekin Varol’un şikayet konularının ciddi bulgu ve belgelere dayandığına karar veren Danıştay Birinci Daire Başkanlığı inceleme raporu düzenlenmesine karar verdi. Kararın reddedilmesini isteyen Tuğluca’nın itirazı, Danıştay tarafından reddedildi.

Başkan Tuğluca kendini savundu

İDDİALAR üzerine Ankara Hürriyet’e açıklama yapan Adem Tuğluca, "İmar konusundaki tüm olaylar geçmiş dönemlere ait. Bizimle bir ilgisi yok. Mezbahamız zaten dökülüyordu, orayı bu işle uğraşan arkadaşlarımız modern bir tesis haline getirdiler. Arsa konusundaki ilk bilirkişi raporunda biz 38 bin YTL karlı çıkmıştık. Mahkemede devletin zararı olmadığını ispat edeceğiz. Komisyonumuz değer tespitini İller Bankası değerlerine göre yaptı ve kanun dışı hiçbir iş yapılmadı" dedi.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum