Atatürk'ün mirası ilgi bekliyor

Atatürk'ün mirası ilgi bekliyor

Atatürk'ün emriyle Ankaralıların yoğurt, peynir ve tereyağı ihtiyacını karşılaması için Aydos yaylasına kurulan mandıra, bugün harabe haliyle vatandaşların tepkisini çekiyor.

Edinilen bilgiye göre, 16 Haziran 1935'te Ankara'nın Çubuk'u ziyaret eden M.Kemal  Atatürk, Karagöl ile Aydos Yaylası arasındaki bölgenin küçükbaş hayvancılığa müsait olması üzerine buraya merinos koyunlarının yetiştirildiği bir mandıra açılması talimatını verdi.

Atatürk Orman Çiftliği'ne (AOÇ) bağlı olarak uzun süre Ankaralıların yoğurt, peynir ve tereyağı ihtiyacını karşılayan mandıra, Ulu Önder'in hayatını kaybetmesinin ardından bir süre daha üretime devam etse de sonraki yıllarda çeşitli gerekçelerle kapatıldı.

Aradan geçen yıllarda çatısı çöken ve duvarları yıkılan mandıra, günümüzde çevredeki köylüler tarafından ağıl olarak kullanılıyor.

Çubuk Platformu Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Şuayip Yaman, yaptığı açıklamada,(Kayın validesi Firdevs Gökşin'in babası Hamdi Ağa'nın (Gedikoğlu)o dönemde belediye başkanı ve Atatürk'ü Çubuk'ta karşılayanlar arasında olduğunu belirterek; 1919 doğumlu olan ve 8 Ağustos 2007 yılında vefat eden kayınvalidesinin, o ziyaretle ilgili anılarını sürekli kendilerine anlattığını belirterek, şunları söyledi:

''Atatürk'ün emriyle kurulan mandıraya, yöre halkı bugün hala 'Atatürk'ün Yaylası' diyor. Kurulduğu dönemde Ankaralıların yoğurt, peynir ve tereyağı ihtiyacını karşılayan bu mandıra, daha sonraları kaderine terk edilmiş. Köylülerin ağıl olarak kullandığı yapı, tarihi bir niteliğe sahip. AOÇ ve Genelkurmay Başkanlığının Atatürk'ün bu mirasına sahip çıkmasını istiyoruz.''

Çubuk Dernekler Federasyonu Başkanı (CUDEF) Recep Taş da mandıranın restore edilerek Çubuk'un tarihi mirasları arasında yerini alması gerektiğini belirterek, Atatürk'ün maneviyatının yapıya ayrı bir anlam yüklediğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.