ATATÜRK’ÜN ÇUBUK’A GELİŞİ KUTLANDI...

ATATÜRK’ÜN ÇUBUK’A GELİŞİ KUTLANDI...

Atatürk'ün Çubuk’'a Gelişinin Yıldönümü; İlk kez CHP Çubuk İlçe Örgütü tarafından kutlandı.

CHP Çubuk İlçe  Başkanı Can Kaderoğlu ve İlçe yöneticileri Atatürk’ün Çubuk’a gelişinin 88. yılı dolayısıyla Çubuk Şehir Müzesi’nin önünde basın açıklaması yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk daha önceki tarihlerde de ilçemizi ziyaret etmiştir. Bu ziyaretleri haberin bitiminde “ATATÜRK ÇUBUK’TA” başlığı ile anlatacağım.

Kutlamaya CHP İlçe Örgütü, üyeleri ile ilçe halkından birkaç kişi katıldı.

Kutlamada CHP İlçe Örgütü Başkanı Can Kaderoğlu yaptığı basın açıklamasında; Ankara’nın gözbebeği  “Kuzey’in Parlayan Yıldızı”  olan güzel ilçemizin değerli insanları, kıymetli hemşerilerimiz bugün ilçemiz halkı tarafından çok bilinmeyen fakat bizlerin daha bilinir hale getirmek istediği tarihi bir gün.

Toplumların, kentlerin ve insanların hayatlarında bazı ziyaretler vardır. Artık sizi geri dönüşü olmayacak şekilde değiştiren ve hayatınızı yeni bir rotaya sokan bu temas anları ölümsüzdür.

Hem Başkentimiz hem de İlçemiz için teşrifleri büyük dönüşümlere vesile olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e yüz yıl sonra İlçemize tekrar hoş geldiniz diyoruz.

Büyük Önder ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyaret ettiği yerlerde yüzyıl sonra ilçemize gelişini kutlamanın bahtiyarlığını ve onurunu yaşıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti bağımsızlık mücadelesinde yüz binlerce evladını Şehit ve Gazi vermiştir. Milletimizin gerek Kurtuluş Savaşımız da gerekse yarım yüzyıla yayılan teröre karşı mücadelesinde verdiği Şehitlerin ve Gazilerin arasında gözünü bile kırpmadan yerine alan Çubuklu vatan evlatlarını da saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.

Güzel İlçemiz yüz yıla yakındır süren gelişme mücadelesinde birçok eksiğine rağmen kendisini yenilemek azmi ve isteği ile doludur. Bugün nüfusu 100 bini bulan; Doğası, tarihi, kültürü ve sosyolojik özellikleriyle gıptayla bakılan ve izlenen bir sahip ilçemizin bu özelliklerini hiçbir kötü hatıra gölgeleyemez.

İlçemiz ve halkımız Büyük Önder Gazi Paşa’nın yolundan bir an olsun ayrılmamış; Misafirperverliği ve paylaşımcı ruhu ile herkese ilham kaynağı olmuştur. Bundan sonra da bu özelliliğimizin korunması ve geliştirilmesi için kadını-erkeği, genci-yaşlısı tüm halkımızın büyük bir hassasiyet ve gayret içerisinde olacağı da hepimizin malumudur.

Değerli Çubuk Halkı, ülkemizin yüzyıl önce emperyalistlere karşı verdiği Milli Bağımsızlık mücadelesi tüm dünyadaki mazlum milletlere ilham vermiştir. Böylesi büyük bir inançla yola koyulan Yüce Türk Milleti, büyük bir lider ile dünyanın en büyük devrimlerinden biri olan Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur.

Atatürk’ün deyimiyle temeli kültür olan böylesi büyük bir mirası yani Cumhuriyetimizi, milletçe omuzlarımızda muasır medeniyet seviyesine çıkarmak en büyük emelimiz ve hedefimizdir.

Büyük Türk Milleti ve Çubuk halkı önünde vereceğimiz en büyük söz en kayıtsız şartsız milletin sinesinde tecelli eden hâkimiyete bağlılıktan ayrılmayacağımız başı dik ve Tam Bağımsız Türkiye ideallerimizden kopmayacağımızdır.

 Böylesi köklü bir kültür ve idealin temsilcileri olarak bizler, “Bağımsızlık Benim karakterimdir” diyen büyük bir komutanı saygı ve rahmetle anıyor. Bitmek, tükenmek bilmeyen büyük bir sevgiyle selamlıyoruz.

Buradan İlçemiz yöneticilerine ve protokolüne de bugünün bundan sonra kapsamlı bir biçimde etkinliklerle ve Çubuk’a yakışır şekilde anılması konusunda çağrıda bulunuyoruz.

Tüm Halkımıza CHP İlçe Başkanlığı olarak “Hayırlı Cumalar” diliyor, saygı ve hürmetle selamlıyoruz. İfadelerini kullandı.

ATATÜRK, herkesin ATATÜRK’üdür.

Bu nedenle “Atatürk’ün Çubuk’a Gelişi” sadece CHP İlçe Teşkilatı tarafından değil, İlçe Kaymakamlığı, İlçe Belediyesi, ilçede faaliyet gösteren tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgüt temsilcileri ile birlikte ilçe halkının da içinde olduğu dev bir organizasyonla önümüzdeki yıldan (2024) başlayarak geleneksel olarak kutlanmalı...

Şimdiye kadar kutlanmaması ise büyük bir talihsizliktir...

ATATÜRK’ÜN ÇUBUK’A ZİYARETLERİ...

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İlçemize yaptığı geziler;

 

  • Atatürk’ün İlçemize ilk ziyareti 25 Kasım 1925 tarihinden sonra olmuştur.

 

Şapka Kanunu’nun. 25 Kasım 1925 tarihinde Meclis’te kabul edilmesinin ardından Atatürk, Kastamonu İli’ne yaptığı ziyaret sonrası beraberindeki heyetle Çubuk’tan geçerek Ankara’ya gitmiştir.

 

  • Atatürk’ün İlçemize ikinci ziyareti 1933 yılında Melikşah Köyü’ne olmuştur

 

Atatürk beraberindeki bir heyetle; 1402 Ankara Savaşı’na da sahne olan Çubuk Ovası üzerindeki Melikşah Köyü’nde doğal olarak yer altından çıkan kükürtlü sıcak su kaynağı üzerine Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Açık Havuz şeklindeki hamamı beraberindeki bir heyetle ziyaret etmiş ve burada bir müddet istirahat etmiştir.

 

  • Atatürk’ün üçüncü ve çok bilinen ve çektirilen fotoğraf üzerine yazılan tarih ve saat ile adeta tescillenen ziyareti ise 16.06.1935 S:11 d:40 gerçekleşen ziyaretidir.

 

Bu fotoğraf: Atatürk 16.06.1935 tarihinde saat 11:40’da Çubuk İlçesi’ne Başbakan İsmet İnönü, Nafia Vekili  Ali Çetinkaya ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Binbaşı İsmail Hakkı Tekçe ile beraber yapmış olduğu gezi sırasında kendisini karşılayan Çubuk Belediye Başkanı Hamdi Ağa (Gedikoğlu), İlçe Jandarma Komutanı Urfalı Fuat Bey ve Öğretmen eşi ve Çubuk Belediyesi Belediye Ebe Hemşiresi Müberra Hanım tarafından karşılanmıştır.

 

Burası Çubuk eşrafından Rahmetli Rasim Ağa’ya (Özdemir) ait bakkal dükkânının önündeki salkım söğüt ile yine İlçe eşrafından rahmetli Ahmet Saygıdeğere ait ayakkabı dükkânı önündeki Atatürk Caddesi’nin orta refüjünde bulunan ve üzeri demir kapakla örtülü su kuyusu arasındaki yerdir.

 

(burası şimdiki İstikbal Kuyumcusu ile Makbul Kuruyemiş’in ortasında kalan yer olarak bilinir.

 

Atatürk burada “Hatıra Fotoğrafı” çektirmiştir.

 

Eski Belediye Başkanı rahmetli Veli Neşeli döneminde bu su kuyusunun önüne Saat Kulesi dikilmişti.

 

Atatürk, daha sonra mahiyetindeki heyet ile birlikte Belediye İş Hanı’nın yanındaki çay bahçesinde (Mafel’de) istirahat etmiş, halk ile sohbet ederken kendisine ayran ikram edilmiştir.

 

Belediye Başkanı Hamdi Ağa, Atatürk ve beraberindeki heyeti o zamanki adıyla Değirmenler Sokak (şimdiki adıyla Çağdaş Sokak) istikametinde gezintiye götürür.

Atatürk, Aşağı değirmenin olduğu yeri çok beğenir.

 

Atatürk, Belediye Başkanı Hamdi Ağa’ya, “Reis, burasını çok beğendim. Buraya bir köşk yaptırıp, buraya geldiğimde burada kalmak istiyorum. Burası ileride Ankara’nın Sayfiye yeri olacak” der.

 

Atatürk daha sonraki yıllarda Aydos ve Uluağaç Köyü’ndeki Atatürk Yaylası’na giderken de Değirmenler Sokağı güzergâhını kullanmıştır.  

 

O zamanlar Ankara Orman Çiftliği’nden (AOÇ) Atatürk Yaylası’na Arnavut çobanlar tarafından götürülen koyun sürüleri de Değirmenler Sokak güzergâhı üzerinden götürülürmüş...

 

Atatürk aynı zamanda İlçemizin kuzeyindeki Karagöl mesire alanını da çok beğenmiştir.

 

Atatürk bir defasında Karagöl’e giderken yol üzerindeki Kışlacık Köyü’nde, köylünün sevgi gösterileri ile karşılanmış, onlarla sohbet etmiş, sorunlarını dinlemiş, bir müddet bir ceviz ağacının alında dinlenmiştir.

 

Nihayetinde Karagöl’e varıldığında, Gölün doğal güzelliği Atatürk’ü etkilemiş, hava ve suyunun çok güzel oluşu nedeniyle Atatürk, “Buraya bir Verem Hastanesi yapalım” demiş.

Beraberindekilerle burada bir öğle yemeği yemiştir.

 

ATATÜRK MANDIRASI

 

16 Haziran 1935'te Çubuk'u ziyaret eden Ulu Önder Atatürk, Karagöl ile Aydos Yaylası arasındaki bölgenin küçükbaş hayvancılığa müsait olması üzerine buraya Merinos koyunlarının yetiştirildiği bir mandıra açılması talimatını verdi.

Atatürk Orman Çiftliği'ne (AOÇ) bağlı olarak uzun süre Ankaralıların yoğurt, peynir ve tereyağı ihtiyacını karşılayan mandıra, Ulu Önder'in hayatını kaybetmesinin ardından bir süre daha üretime devam etse de sonraki yıllarda çeşitli gerekçelerle kapatıldı. Aradan geçen yıllarda çatısı çöken ve duvarları yıkılan mandıra harabe haliyle görenleri üzüyor.

 

Mustafa Kemal Atatürk, 1935 yılında Karagöl ile Aydos Yaylası arasındaki bölgenin küçükbaş hayvancılığa müsait olması üzerine buraya Merinos koyunlarının yetiştirildiği bir mandıra açılması talimatını vermiş.

Bu sürülerin baharla birlikte Aydos Yaylası’na otlatılmak üzere geldiği Sonbahar Mevsimi sonlarında ise Ankara’ya Ankara Atatürk Orman Çiftliğine götürülen küçükbaş hayvanların sayısının  6 bin adet olduğu söylenir.

 

Otlak için Yaylaya getirilen küçükbaş hayvanlardan elde edilen sütten  kaşar ve beyaz peynir yapıldığı, bu ürünlerin at arabası ile alınarak Çubuk’ta depolandığı, hafta sonlarında  Ankara’dan gelen kamyonlarla Ankara’ya götürülerek Ankara halkının ihtiyacının karşılandığı  anlatılır.

 

Uzun süre Ankaralıların yoğurt, peynir ve tereyağı ihtiyacını karşılayan mandıra, yıllarca Atatürk Orman Çiftliği’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdürdü. Ancak Atatürk’ün vefatının ardından çeşitli gerekçelerle kapatıldı. Şimdilerde çatısı çöken ve duvarları yıkılan mandıranın harabe hali görenleri üzüyor. Mandıra adeta harabe haline gelmiştir.

Atatürk'ün talimatıyla Ankaralıların yoğurt, peynir ve tereyağı ihtiyacını karşılaması için Çubuk ilçesine kurulan tarihi mandıra ilgi bekliyor.

 

Ankara'nın Çubuk ilçesinde 1935 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Uluağaç Köyü’nde kurulan mandıra bakımsızlık nedeniyle kullanılamaz hale geldi

(Yıllarca Çankaya’daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü ve Ankara halkının süt, yoğurt, peynir ve tere yağ ihtiyacını karşılayan bu mandıra 1957 yılına kadar hizmet vermiş. Bu tarihten sonra  sahip çıkılmadığı için kapatılmıştır...

whatsapp-image-2023-07-12-at-15-51-vert-cubuk.jpg

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum