Artık otomobilinizden eksik etmeyin

Artık otomobilinizden eksik etmeyin

Maddi hasarlı kazada kaza tespit tutanağı doldurulması uygulaması bugün yürürlüğe girecek. Yeni uygulama şimdilik zorunlu değil. İşte yeni düzenlemenin ayrıntıları:


Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Hulusi Taşkıran, 18 Mart'ta düzenlediği basın toplantısında uygulamaya ilişkin detaylı bilgi vermişti.

İşte, Taşkıran ve TSRŞB Genel Sekreteri Erhan Tunçay'ın anlatımıyla 2 yıldır üzerinde çalışılan ve yurtdışındaki uygulamalar incelenerek hazırlanan yeni sistem:

Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı sayesinde, kazadan sonra taraflar, kazanın oluş şekli üzerinde mutabakata varıp, trafik polisini beklemeden olay yerinden ayrılabilecek ve tutanakta doldurulan forma göre hasarlarını sigorta şirketlerinden tazmin edebilecek.

Kazaya karışan tarafların bu tutanakları karşılıklı imzalaması gerekiyor. İmzasız tutanaklar geçersiz sayılacak.

Taraflar sadece kazanın "oluş şekli"ne yönelik olarak mutabakata varabilecek. Tutanağa "kusur oranı içeriği" yazılmayacak.

Taraflardan, kazanın oluş şeklini içeren kroki çizilmesi ve buna ilişkin görüşler yazılması da isteniyor.

Taraflardan anlaşmaları halinde, araçlarını emniyet şeridi veya boş alana çekerek trafiği rahatlatmaları ve tutanakları uygun bir alanda doldurmaları bekleniyor.

Ancak, bu yapılmadan önce - eğer olanak varsa - taraflardan kazanın fotoğrafını çekmeleri ve sigorta şirketlerine iletmeleri isteniyor.

Tutanakta görgü tanığı bölümü de bulunuyor. Bu bölümün doldurulması şart değil, ancak tutanakta çok bilgi verilmesi, krokinin doğru çizilmesi, işin hızlı ve etkin çözülmesi açısından yarar taşıyor.

Tutanağın taraflarca sigorta şirketlerine ulaştırılmasında zaman açısından bir kısıtlama bulunmuyor. Uygulama tek taraflı kazaları da kapsamıyor.

Form nereden temin edilecek?

Her araçta olması için 5 milyon adetlik kaza tespit tutanakları şirketlerin talepleri doğrultusunda dağıtıldı. Bugün itibarıyla yapılacak poliçelerle de bu formlar verilecek.

Nisan ayı içinde kişilerin ellerinde form bulunmaması halinde beyaz bir kağıda, kazaya ilişkin bilgiler ile bilgiler doğru olmak kaydıyla, ehliyet numarası, kimlik numarası, adresi, telefon gibi bilgilerin yazılması yeterli olacak.

Formlar fotokopi yoluyla çoğaltılabilecek.

Nelere dikkat etmeli?

Maddi hasarlı kaza durumunda mutabık kalınması halinde iki önemli nokta var:

1. Arabayı kaza yerinden çekmeden taraflar birbirlerinin ehliyetlerine bakmak durumunda. Amaç: Karşıda geçerli bir ehliyet var mı, yok mu?

2. İki tarafın da trafik sigortası var mı?

Nasıl uygulanacak?

"Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı" oluşturulurken, Avrupa Sigortacılar Birliği'nin (CEA) AB ülkelerinde meydana gelen kazalarda kullanılmak üzere hazırladığı form örnek alındı.

Yalnız maddi hasarlı trafik kazalarında taraflar, kazanın oluş şeklinin kendilerince doldurulacak tutanak ile tespitinde anlaşırlarsa tutanağı doldurup imzalayacak.

Hak sahipleri, karşı tarafın Karayolu Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) poliçesini veya kendi araçlarının kasko sigorta poliçesini düzenleyen sigorta şirketine doldurdukları tutanak ve varsa fotoğraf ile başvuracak.

Sigorta şirketleri, en geç takip eden iş günü sonuna kadar tutanağı elektronik ortamda Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi'ne (TRAMER) ve TRAMER tutanağı, başvuru konusu trafik kazası ile ilgili Trafik Sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketlerine en geç takip eden iş günü sonuna kadar elektronik ortamda iletecek.

Sigorta şirketleri, tutanağın TRAMER tarafından gönderilmesinin ardından 3 iş günü içinde kaza krokilerini de dikkate alarak, tutanak çerçevesinde yüzde sıfır, 50, 100 oranlarına göre sorumluluk değerlendirmesi yapacak.

Sigorta şirketlerince varılan mutabakat, süresinde değerlendirmesini iletmeyen şirketler için de bağlayıcı. Şirketlerden birisi sorumluluk değerlendirmesini TRAMER'e göndermesine rağmen, diğer şirketler göndermemişse değerlendirmede, gönderen şirketin belirlediği sorumluluk oranı esas alınacak.

TRAMER tarafından gönderimi izleyen 3 iş gününde yapılan şirket değerlendirmelerinde farklı sonuçlara ulaşılmasının tespit edilmesi durumunda tutanak, Tutanak Değerlendirme Komisyonu'na sunulacak.

Komisyon tutanağı ve varsa fotoğrafları inceleyerek, sorumluluk oranlarını kesin olarak belirleyecek ve TRAMER aracılığıyla ilgili şirketlere bildirilecek.

İlgili sigorta şirketi, kendisine sorumluluk oranının iletilmesinin ve gerekli belgelerin tamamlanmasının ardından 8 iş günü içinde tazminatı ödeyecek.

TRAMER hak sahiplerinin tutanak incelemesinin hangi aşamada olduğunu internet üzerinden öğrenmelerini sağlayacak altyapıyı kurdu.

Hangi durumlar kapsam dışında?

Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa, sürücüde yaş küçüklüğü varsa, sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa, kazaya karışan araçlardan birinin veya daha fazlasının kamu kurumlarına ait olması, kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse, trafik kazasında sadece 3'üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse, kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortasının bulunmaması halinde kaza tespit tutanağı trafik zabıtası tarafından düzenlenecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.