Akyurt'ta Facebook yorumuna hapis

Akyurt'ta Facebook yorumuna hapis

Facebook'ta arkadaşının paylaştığı bir fotoğrafa yorum yazan Kayahan O. hapis cezasına çarptırıldı

Sosyal paylaşım siteleri üzerinden yapılan paylaşımlarla ilgili olarak açılan hakaret davaları, “ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirilmediği gerekçesiyle eleştirilirken, Ankara’da bir kişi arkadaşına ait fotoğraf paylaşımına yorum yazdığı için mahkûm edildi.

Akyurt’ta yaşayan Kayahan O.’nun, A.G. isimli arkadaşı, 13 Ağustos 2012’de facebook hesabından polis aracı içinde uyuduğu görülen bir polis memurunun fotoğrafını paylaştı.A.G., fotoğrafın üzerine ise hakaret içerikli ifadeler yazdı. Kayahan O. da arkadaşının paylaştığı fotoğrafa, “Define mi var ki :)) bu aralar define için pınarbaşları barajlar felan geziyorlarmış :)))” yorumunu yazdı.

Olay üzerine Akyurt İlçe Emniyet Müdürlüğü, fotoğrafı paylaşan A.G., yorum yapan Kayahan O. ve yorum yapan diğer kişiler hakkında Akyurt Cumhruriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. ESPRİ AMAÇLI YAZDIM Kayahan O. savcılığa şüpheli sıfatıyla verdiği ifadesinde, Ağustos 2012 başında define bulmak amacıyla kazı yaptığı belirlenen ve haklarında soruşturma başlatılan bazı polislerin durumuna atıfta bulunarak yorum yazdığını belirtti ve “ Anayasa ve yasalarımızla AHİS ile kabul edilen düşünce açıklama hürriyeti çerçevesinde espri amaçlı yazdığım yazının hakaret içerdiğini kabul etmek hakların ihlali anlamına gelir” dedi.

Akyurt Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda Kayahan O. 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme daha önceden sabıkası bulunmayan Kayahan O.’nun hapis cezasını para cezasına çevirdi. Kayahan O. günlüğü 20 liradan bir yıl boyunca 7 bin 300 lira para cezası ödemeye mahkûm edildi. UZMANLAR: SUÇ UNSURU YOK Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak: Burada açık ve net bir ifade özgürlüğü var. Ayrıca cezalandırılan kişinin özel hayatının ihlaline de girer. Fotoğraftaki kişinin kimliğinin belli olmaması, yorumun facebook üzerinden genel bir fotoğrafa yapılmış olması ifade özgürlüğü alanını genişletiyor. Fotoğraftaki kişinin kimliğinin belli olması ya da ismine yer verilmesi halinde, yapılan yorumda da hakaret içerikli ifade var ise ancak o zaman ceza verilebilir. Çünkü eylem kişiye hakaret olarak sayılır. Burada eylem kuruma hakaret olarak algılanmıştır, bu da ceza verilmesi için yeterli değildir. Avukat Çağatay Cengiz: Mahkum edilen kişinin paylaştığı sözün hakaret vasfı taşıyıp taşımadığını belirlemek hakime kalmış ancak bana göre hakaret değil. Bu gibi davaların itiraz sonrasında Yargıtay’dan döndüğüne çok şahit olduk. Bu davanın da döneceğine inanıyorum. Yüksek mahkeme siyasiler tarafından açılan davalarda dahi, ‘Siyasiler daha hoşgörülü olmalı’ diyerek çok sayıda beraat kararı vermiştir. Avukat Serdal Apay: İfade özgürlüğü kapsamında yazılanlar ve yayımlananlar eğer bir hakaret ve küfür içermiyorsa suç teşkil etmez.

Kaynak : habera.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.