2014 SPORDA YATIRIM YILI OLACAK…

2014 SPORDA YATIRIM YILI OLACAK…

2014 Sporda yatırım yılı olacak...

Şuayip YAMAN

 

Haber-Yorum

 

Bir zamanlar (60-70’li yıllarda) Eskişehir Atatürk Stadı’ndan sonra Türkiye’nin ikinci, en güzel ve doğal çim sahası olan Çubuk Şehir Stadı, yöneticilerin ve yetkililerin basiretsizliği ve sorumsuzluğu yüzünden şimdilerde çölleşmiş ve üstelik de atıl durumda…

spor2.jpg

spor1.jpg

Oysa bir zamanların ‘Efsane Çubukspor’u bu sahada başarıdan başarıya koşmuş, iki yıl (1972-1973 ve 1973-1974 sezonlarında) art arda namaglûp şampiyon olmuş, rekor kırarak spor tarihine geçmişti.

spor4.jpg

Profesyonel 2. Lig’e kadar yükselen, bir yıl sonra bir alt lige düşerek 3. Lig’de mücadele eden , geçtiğimiz iki sezon önce de Süper Amatör Küme’de mücadele ederken küme düşen şimdi ise Amatör 1. Küme’de mücadele eden Çubukspor’u, Esnaf Spor almış, Başkanı Sedat Yiğiner, yönetimin yöneticileri ise Çubuklu esnaflardan oluşuyor. Durumu şimdilerde pek parlak değil, ama ileride düzelecekmiş!..  

spor5.jpg

İlçede kimsenin sahip çıkmadığı Çubukspor’ yine bir Çubuklu (Büğdüzlü) olan Sedat Yiğiner sahip çıktı. Sedat Yiğiner, daha düne kadar Ankara Esnafspor’un Futbol Şube Sorumlusu idi.

spor3.jpg

Çubukspor’un yeni Başkanı Sedat Yiğiner konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “13 senedir Esnafspor’un Futbol Şube Sorumlusu idim. Baktım ki, yarım asırlık mazisi olan kulübe kimse sahip çıkmıyor. Efsane takım kaybolacak. Hemen kolları sıvadık ve Çubukspor’u sahiplendik.

 

Mesele Çubukspor olunca Çubuklu arkadaşlarımız Ümit Polat, Deda İncesu, Zekeriya Erdoğmuş, Fatih Işık ve Adem Işık’la beraber elimizi taşın altına koyduk.

 

İlk etapta Futbol Şube Sorumlusu olduğum Esnafspor’un faaliyetlerini durdurduk. Çubukspor’un ve alt yapısı olan U-13, U-15, U-16 ve U-19 genç takımlarının sorunlarını masaya yatırdık.

spor6.jpg

Çubukspor ve Genç takımlarımıza maddi desteği ağabeyim Mehmet Yiğiner üstlendi. (Mehmet Yiğiner Ankaragücü Başkanı. Aynı zamanda Ankara Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (ANKESOB)' nin de başkanlığını yapmaktadır.)

 

Maçlara imkânsızlıklar içinde başladık. Çubuk’tan 11 futbolcu göndereceklerdi. Ama bu destek gelmedi. Kendi imkânlarımızı sonuna kadar zorlayarak maçlara çıkıyoruz. Şu anda takımını grupta durumu iyi değil. Ama sezon sonu 9 takımın mücadele ettiği 1. Amatör Küme’de en kötü ihtimal 3. sırada bitireceğiz.

 

Önümüzdeki yıl hedefimizi büyüteceğiz. Çubuk Şehir Stadı’nın tadilat ve tamirat çalışmaları biterse maçlarımızı Çubuk’ta yapacağız. Çubuklulara hem as ve hem de genç takımlarımızla futbol ziyafeti çekeceğiz. Beklentimiz çim sahanın bir an önce yapılması. Bunu iple çekiyoruz” dedi.

 

Çubukspor maçlarını Ankara’da yapıyor.

 

Çubukspor’un; U-13, U-15, U-16 ve U-19 genç takımları, antrenmanlarını çölleşmiş Çubuk Şehir Stadı’nın antrenman sahasında, maçlarını ise, Ankara’nın diğer statlarında yapıyor.

 

Çubuk’un diğer amatör takımı ‘Çubuk Gençlik Spor’ futbol takımı ise antrenmanlarını Cumhuriyet Mahallesi’ndeki; Sancaktar Sokak ile Sağlık Sokak arasındaki halı sahada yapıyor. Bundan çoğu yetkilinin ve etkilinin haberi bile yok. Maçlarını ise Ankara’daki statlarda yapıyor.

 

                                               Gençlik Sahipsiz…

 

İlçede gençlik kaderine terk edilmiş durumda… İlçede zararlı mekânlar hızla artıyor.  Gençlerin spor yapabileceği mekânlar çok olmasına rağmen gerekli yatırımlar olmadığı için gittikçe azalıyor. Çubuk Belediyesi’nin yaptırdığı 8 adet ‘Halı Saha’ ile birlikte İl Özel İdaresi’nin yaptırdığı bir halı saha ve birde özel şahısların yaptırdığı halı saha olmak üzere toplamda 10 adet halı saha var. Bu da talebi karşılamıyor. Çocuklar çoğu zaman okul bahçelerinde beton zemin üzerinde, bazen de sokak ve caddelerde top oynuyorlar. Üstelik buralarda top oynamak sağlık yönünden de çok sakıncalı…Halı sahada her an sakatlanmak mümkün.. Sokak ve caddeler ise tehlikeli, çünkü her an karşınıza bir araç çıkabilir.

 

Çubuklu gençler Çubuk Şehir Stadı’nın bir an önce açılmasını umutla ve özlemle bekliyor. Çubukspor tüm maçlarını deplasmanda yaptığı için; Maç ücreti ve yorgunluk seyircilerin  en büyük sorunu.. Ayrıca sporcu yakınları, çocuklarını Çubuk’ta izlemek istiyor.

 

            İlçede Neden Başarılı Sporcular Yetişmiyor?

  

İlçede sporun hemen her branşında yetenekli ve başarılı olabilecek gençlerimiz kendilerini ispatlama imkânı bulamamaktadır. İstanbul‘un taşında toprağında ünlü sporcular yetişirken, yeşil, tertemiz havası ve spor yapmaya elverişli arazileri olan ilçemizde neden başarılı sporcular yetişmiyor?

 

Kişisel imkanları ve becerileri ile Ankara’daki spor kulüplerine giden gençlerimiz ise bir müddet sonra maddi ve manevi imkansızlıklar sonucu bu etkinliklerini bırakmak zorunda kalıyorlar. Çünkü herkes kendi derdinde ve o çocuklara sahip çıkılmıyor.

 

Yüz bine yaklaşan nüfusu ile İlçemizde spor yapacak alanlar ülke geneline göre daha çok olmasına rağmen sadece Çubuk Şehir Stadı, Kapalı Spor Salonu,10 halı saha ve 2 basketbol sahası ile sınırlı kalmıştır.

 

Hâlbuki hemen her mahalleye içinde; Basketbol, voleybol, çim ve halı sahaların yer aldığı spor kompleksleri yapılabilirdi. Bunu düşünen hiçbir zihniyet şimdiye kadar Çubuk’ta yönetime gelemedi veya getirilmedi. Bu gidişle de olmayacak gibi…

 

Yöneticiler ve yetkililer unutmayınız ki; En büyük yatırım gençliğe yapılan yatırımdır.       

 

İlçe Tesisleşme ve Spor Kompleksi Yönünden Çok Zengin…

 

Oysa İlçemizde spor tesisi ve kompleksi yapılacak çok fazla arazi var... Örneğin;

 

* Kargın, Ömercik ve Sünlü Mahallesi çayırları… Spor Kompleksi yapmaya müsait mekânlar…

 

* Yukarı Çavundur (Aydos) Yaylası, Kışlacık Köyü Yaylası, Yaylak Köy Yaylası, Kuruçay  Köy Yaylası, Uluağaç (Atatürk) Yaylası, Meşeli Yaylası, Yıldırım Elviran Yaylası, Yıldırım Evci Yaylası, Yıldırım Elören Yaylası  ve Karaçam orman köyleri doğanın ekolojik dengesini bozmadan spor kampı ve kompleksi yapmaya müsait doğa harikaları ile doludur… Şimdilerde atıl durumdalar… Hiçbir işe de yaramıyorlar…

 

Birinci Lig takımlarımız (birkaçı hariç), hemen hemen her yıl hazırlık kamplarını Avrupa ülkelerinde yapıyorlar, milyonlarca dolar dışarıya gidiyor. Oysa bu yaylalar oksijen deposu… Üstelik tesisleşme yönünden de çok mükemmel yerler. Buralarda doğanın ekolojik (çevre) dengesini bozmadan kurulacak konaklama tesisleri ve spor kompleksleri hem ilçe ve hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Spor Bakanlığının bu konuda bir çalışma yapması gerekir.

 

İlçemizde faaliyet gösteren 2 adet Futbol Takımı ( Çubuk Spor Futbol Takımı, Çubuk Gençlik Spor Futbol Takımı), Çubukspor’un bünyesinde faaliyetlerini sürdüren 4 adet (U-13), (U-15), (U-16), (U-19)  genç takımları, 2 adet Eskrim Spor Kulübü (1402 Çubuk Eskrim Spor Kulübü, Bekir Yılmaz Eskrim Spor Kulübü) ve 1 adet Tekvando Spor Kulübü (Yücel Han Tekvando Spor Kulübü) bulunmaktadır.

 

                        Çubuk Şehir Stadı Atıl Durumda ve İlgi Bekliyor

 

İlçemizde spor yapılabilecek Çubuk İlçesi Cumhuriyet Mahallesi 91 ada 110 parsel üzerinde bulunan ve 25.500 m2 üzerindeki ilçe stadyumu ve 91 ada 189 parsel 5000 m2 alan üzerindeki kapalı spor salonu bulunmaktadır. Fakat İlçe Stadyumu ve bir yıldır kapalı olup hiçbir resmi müsabaka ve spor faaliyeti yapılmamaktadır.

 

İlçemizde bulunan 2 adet Futbol takımımız ve 4 adet genç takımımız futbol maçlarını Ankara’da oynamaktadır.

 

2007 yılında Çubuk Şehir Stadyumu’na yaklaşık 400 bin TL. harcanarak drenaj sistemi ve çimleme çalışması yapıldı. Fakat bakım ve haftalık maç programı ( haftalık 4 maç oynanması) nedeniyle stadyumun zemininde sıkıntılar oluştu. Neticede stat atıl duruma düştü…

 

Çubuk İlçesinde 2012-2013 sezonunda hiçbir spor faaliyeti yapılmadığından dolayı Çubuklu sporcularımız ve spora gönül veren Çubuk halkı spordan yoksun bir yıl geçirmeye devam etmektedir.

 

                                    2014 Sporda Yatırım Yılı Olacak…  

 

Çubuk Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü bünyesinde bulunan spor tesisleri Çubuk Belediyesince 23.01.2011 tarihinde İl Spor Müdürlüğü’ne tekrar devredilmiştir.

 

Bu tarihten sonra Çubuk Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü, İlçe Kaymakamı Cemal Şahin’in talimatıyla harekete geçmiş ve ilk etapta hemen eksiklikleri tespit ederek çalışmalarını hızlandırmıştır.

 

Çubuk Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Melik Engin Çelenk çalışmalarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Devredildiği tarihten itibaren bugüne kadar stadyum ve spor salonu ile ilgili eksiklikler mevcut olup tamamlanmamış tesislerin stadyum tarafı kullanıma elverişli olmayıp spor salonu da mevcut ihtiyacı karşılamamakta ve eksiklikleri bulunmakta idi.

 

Konuyla ilgili olarak İlçe Kaymakamlığımızın talimatlarıyla, Ankara Valiliği Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile, ‘Spor Tesisleri’ ihtiyacımız hakkında yazışmalar yaptık.  

 

İlçemiz, spor tesisleri açısından en sıkıntı duyduğumuz ve üzüldüğümüz talihsiz bir durum yaşamaktadır. İlçe halkımızın ve gençlerimizin spor faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve çeşitli branşlar da sportif faaliyetlerini yapabilmeleri hemen hemen herkesin en büyük arzusu ve tabii hakkıdır. Bu nedenle tesislerdeki yapılacak işlemleri şöyle sıralayabilirim ;

 

* Çubuk Stadyumu mevcut çim saha zemini kullanılmaz halde olup, tribünlerinin çökmekte duvarların yıkılmakta olduğundan, saha zemininin sentetik çim saha olarak yapılması, arka bölüm arazinin yine 90x60 ebadında ışıklandırılmış sentetik çim idman sahası, yürüyüş kulvarı ve açık basketbol, voleybol sahası olarak yapılması, tribünlerin protokol tribünü, toplantı salonu idari bina odası ve mevcut personel odası soyunma odaları ( misafir takım, ev sahibi, erkek bayan hakem odaları), doping odası, ilkyardım ve sağlıkçı odası, tuvaletler, duşlar ve stadyum çevre duvarlarının yapılması gerekmektedir.

 

* Genç neslin yoğunlukta olduğu ilçede fizik kapasitesi araştırıldığında boy ortalamasının yüksek ve sportif yapıda gençler oldukları gözlemlenmiştir. İlçe halkı ve gençlerimiz için spor faaliyetlerinin genişletilebilmesi, çeşitli branşlara yönelik olarak arttırılması hepimizin en büyük arzusudur.

 

Spor Tesislerimizin durumu içler acısıdır. Spor, Kültürlerin buluşmasında etkin rol oynadığı gibi genç, yaşlı her kesimin sağlıklı yaşamı için gereklidir. Bu nedenle;

 

Çubuk İlçemizin Spor Tesisleri ihtiyaca cevap verecek durumda değildir. Mevcut Stadyum (Çubuk Şehir Stadı)  ve Kapalı Spor Salonu ihtiyacı karşılamamaktadır.

 

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne, Hazine arazisi iken 1991 yılında devredilen Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde bulunan, İlçemize yaklaşık 5 km uzaklıkta 62.095 m2.’ lik krokisi

mevcut olan (Sünlü Mahallesi) arazisi içerisinde; Stadyum, Spor Salonu, Gençlik Merkezi, Sporcu Kamp Eğitim Merkezi, Yüzme Havuzu, açık basket, voleybol, tenis sahaları, park ve

dinlenme bahçeleri ile birlikte Spor Kompleksi şeklinde yapılması, ileride düzenlenecek olimpiyatlara aday ülkemizin Ankara İlimizin Hava alanına yakınlığı da göz önünde bulundurulduğunda İl ve İlçemiz halkı ve gençliği mükemmel bir spor tesislerine kavuşacağı gibi, her türlü spor branşlarında faaliyetlerini arttıracak, komşu ilçelerle birlikte sporda buluşma noktası olacaktır.

 

Gerekli yatırım desteğini aldığımızda ilçeye birden fazla tesisi kazandırmış olacağız.

 

Neredeyse atıl durumda olan ‘Kapalı Spor Salonu’, komple elden geçirilerek zemin tadilatı, tribünler, çatı, havalandırma, ışıklandırma, doğalgaz ısıtma tesisatının döşenmesi, elektronik skorboard, seslendirme düzeni, ısıtma sistemi, soyunma odaları ve personel odaları tadilatı, iç ve dış cephe camlarının PVC yapımı, dış kapılarının değiştirilmesi, salon çevre betonunun atılması ile ilgili tüm çalışmaları, ekibimizin özverili gayret ve çabaları ile kısa sürede tamamladık. Şimdilerde bu Salon’da ‘Kurumlar arası Kaymakamlık Kupası Voleybol Turnuvası’ yapılıyor.

 

Yukarıda bahsedilen ufak-tefek sorunların elimizdeki imkânlarla üstesinden geliyoruz. Bizim asıl amacımız ilçemizde daha çok gencimizin faydalanması için spor tesisleri yapmak. 

 

Çubuk Şehir Stadı içersindeki 2. saha (idman sahası) 2013-2014 yatırım planına alındı. Ana Saha da 2014-2015 sezonunun yatırım planına alınacak ve stadyum ve tribünler yeniden yapılacaktır.

 

Ana Saha  (maç sahası) (68 X 102 m2.) sentetik çim saha, 2. Saha idman sahası 60 X 90 m2.) sentetik çim saha) olarak yapılacaktır. İl Gençlik Spor İl Müdürü Burhan Başoğlu’da aynı şekilde düşünüyor ” dedi.

 

                                               Maç Sahası Çim Olmalıdır…

 

Maç sahası sentetik değil, doğal çim olmalıdır. Siyasilerin Gençlik ve Spor Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunması sonucu ilçemiz spor tesislerine ve spor komplekslerine kavuşabilir. Önümüzde 30 Mart 2014 tarihinde bir yerel seçim vardır. Bunu fırsata dönüştürebiliriz. İktidardan birtakım hizmetler alabiliriz…

 

                                               

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum