1 Aşı 3 Kansere Karşı!

1 Aşı 3 Kansere Karşı!

Kadınların korkulu rüyası olan rahim ağzı, vajina ve vulva kanserleri artık tek bir aşıyla önlenebiliyor.




Daha önce yalnızca 26 yaşına kadar önerilen HPV aşısının 45 yaşa kadar etkili olduğu da ortaya çıktı

Bugüne kadar yalnızca rahim ağzı kanserine karşı etkili olduğu belirtilen HPV aşısının vajina ve vulva kanserlerini de önleyebildiği tespit edildi. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği"nin Ulusal Eğitim Sempozyumu'nda konuşan Prof. Dr. İsmail Mete İtil, “Tek bir aşıyla üç kanserin birden önlenebilmesi sevindirici bir gelişme. Aşı, kanserin dışında kanser öncesi düşük dereceli lezyonlarla genital siğilleri de önlüyor” dedi.

90 ÜLKEDE ONAYLANDI

Aşının "bağışıklık hafızası" yaratmasının da umut verici olduğunu dile getiren Dernek Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş da, “Bu aşının bugüne kadar 9 ila 26 yaş arasındaki kadınlara uygulanabildiği biliniyordu. Şimdi bu sınır 45"e yükseldi. Özellikle genç kızların aileleri, aşıyla cinsel ilişki arasında bir bağ kuruyor. Ama bu yanlış. Çünkü rutin aşılama yapılan ülkelerde de erken yaşta genç kızların ilişkiye girmesi söz konusu değil. Bu algılamanın değişmesi lazım” diye konuştu.

Derneğin 2. Başkanı Doç. Dr. Ali Baloğlu ise şunları söyledi: HPV aşısı 90'a yakın ülkede onaylandı. Yunanistan, Fransa ve İngiltere'de ise rutin uygulamaya girdi.

Klasik kanser testleri tarihe karışacak

Bilim dünyasında heyecanla karşılanan HPV tiplemesi testi, bugüne kadar yapılan klasik hücre analizlerinin de rafa kaldırılmasını sağlayacak. Yeni yöntemin klasik sisteme göre daha kapsamlı olduğunu belirten Prof. Tıraş, “HPV testiyle kanseri kaçırma ihtimali çok daha az. Ayrıca riskli kişiler çok daha yüksek yüzdeyle tespit edilebiliyor” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.