Melih Gökçek, Yeşil Ankara kitabını tanıttı

Melih Gökçek, Yeşil Ankara kitabını tanıttı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile eşi Nevin Gökçek, Başkent'in adının 20 yıl içinde Bozkır Ankara'dan Yeşil Ankara’ya dönüşümünün fotoğraflarla anlatıldığı “Yeşil Ankara” adlı kitabın tanıtım toplantısına katıldılar.

JW Marriott Otel’de gerçekleştirilen, Funda Arar’ın da muhteşem bir konserle renk kattığı toplantıya aralarında bakanlar, milletvekilleri, iş adamları, sanatçıların da bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Başkan Melih Gökçek, dev ekranda gösterilen Dünden Bugüne Ankara, Yeşil Ankara kliplerinin eşliğinde davetlilere, bozkır Ankara’dan yeşillere bürünen Ankara’nın, 20 yılda nasıl gerçekleştirildiğini anlattı.

              
Başkan Gökçek, 20 yıl önce kirli havayla boğulan, suları akmayan, yeşil alanı olmayan, trafiği felç, caddeleri dar, sosyal ve kültürel hayati olmayan bir kent devraldıklarını belirterek,  “O dönemde Ankara'nın lakabı Bozkır Ankara'ydı. 71yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca Ankara'da kişi başına düşen yeşil alan, ancak 2 metrekare ulaşmıştı biz bu tabloyu değiştirmek istedik. Ankara’da kişi başına düşen yeşil alan miktarını 2  metrekareden 19,5 metrekareye çıkardık" diye konuştu.
              
Ankara'nın nüfusunun 20 sene içinde iki kat arttığını ifade eden Başkan Gökçek, “Eğer nüfus sabit kalsaydı Ankara’da kişi başına düşen yeşil alan, 38 metrekare olacaktı. Bu da demek oluyor ki 71 yıllık Cumhuriyet tarihinde üretilen yeşil alanı, biz her sene Ankara'ya ilave ettik ve bugün, Ankara'nın adı "Yeşil Ankara oldu” dedi.



 -"ANKARA’DA 10 DEV REKREASYON ALANI İLE DÜNYADA TEK”
              
Dünyanın hiçbir kent merkezinde ikiden fazla rekreasyon alanı olmadığına dikkat çeken Başkan Gökçek, sadece Ankara’da  10 adet dev rekreasyon alanı olduğunu söyleyerek; Mogan Park, Göksu Park, Harikalar Diyari, Mavi Göl, 50.Yıl  Parkı, Dikmen Vadisi, Gençlik Parkı, Altınpark, Kuzey Ankara Rekreasyon Alanı, Öveçler Vadisi Rekreasyon Alanı’nın yanı sıra 11’inci rekreasyon alanının ise yapımı devam etmekte olan Esertepe Rekreasyon Alanı olduğunu kaydetti.
              
Rekreasyon alanlarının ulusal ve uluslararası alanda birçok ödül aldığını vurgulayan Başkan Gökçek, kazanılan ödülleri şöyle özetledi:  
              
“Harikalar Diyarı; 2000 yılında İslam Başkentleri ve kentleri teşkilatı (OİCC) tarafından Kentsel Güzelleştirme Projeleri birinciliğine,

Dikmen Vadisi; Kentsel Dönüşüm Projesi birinciliğine,Göksu Parkı; 2010  yılında İslam Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı (OICC)'nin 12. genel kurulu'nda Çevre Düzenlemesi birinciliğine,Mogan Park; Sürdürülebilir Kalkınma ikinciliğine layık görüldü.
Altınpark; 2004 yılında Doğu Akdeniz Ülkeleri arasında yılın Parkı seçilerek, Doğu Akdeniz Ülkeleri Eniyi Park ödülü'nü kazandı.”
              
Bu dev parkların yanı sıra Ankara genelinde her semte her mahalleye yürüme mesafesinde parklar ve rekreasyon alanları  yapıldığını anlatan Başkan Gökçek, Ankara'da toplam 366 adet park  bulunduğunu söyledi.

-“BAŞKENTİ MİLYONLARCA AĞAÇ VE ÇİÇEKLE DONATTIK"

              
Başkentin meydanlarını da ağaç ve çiçeklerle donattıklarını kaydeden Başkan Gökçek konuşmasını şöyle sürdürdü:
              
" Bugüne kadar, milyonlarca fidan, yüzbinlerce boylu fidan, milyonlarca çalı diktik. Boyları 15 metreye ulaşan yüzbinlerce ithal  ağaç dikimi gerçekleştirdik. Milyonlarca metrekare rulo çim yeşillendirmesi yaptık. Bugüne kadar 100 milyonun üzerinde  mevsimlik çiçek dikimi yaptık.”

 "YEŞİL MEDENİYETTİR"
              
Başkan Gökçek, “Çevreyi korumak ve gelecek nesillere yeşil bir Ankara bırakmak için çalışıyoruz.  Çünkü biliyoruz ki yeşil medeniyetin simgesidir” sözleriyle konuşmasını alkışlar arasında tamamladı.
              
Başkan Gökçek, çektiği fotoğraflarla “Yeşil Ankara” kitabının oluşumunu sağlayan fotoğraf sanatçısı Hamit Yalçın’a teşekkür ederek, başarılı çalışmaları nedeniyle bir plaket verdi.  

              
Daha sonra “Yeşil Ankara” tanıtım toplantısında, “Ankara'nın Dünü ve  Bugünü” başlıklı sinevizyon gösterisi büyük ilgi çekerken,  ünlü sanatçı Funda Arar’ın muhteşem yorumuyla seslendirdiği şarkılar, programa ayrı bir renk kattı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.