Çubuk’ta hayvancılığın gelişmesi için mücadele ettik

Çubuk’ta hayvancılığın gelişmesi için mücadele ettik

Çubuk’ta hayvancılığın gelişmesi için mücadele ettik

Çubuk Belediyesi olarak hayvancılığın gelişmesi için elinden geleni yaptığını söyleyen Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, hayvancılık ile ilgili yaşanan olumsuzlukları şahsıyla değerlendirilmesine anlam veremediğini belirtti.

Havaalanı ve çevresindeki hayvancılık ile ilgili kararın Ankara Valiliği’nin 2005 yılında Mahalli Çevre Kurulu Kararı gereğince alındığına dikkat çeken Özden, şunları söyledi:

’’2005 yılında alınan kararla sadece Çubuk ilçesi için oluşturulan ‘kırmızı hat’ Akyurt ilçesi hiç gündemde yoktu. Tabiri caizse hava alanındaki kolu için Çubuk günah keçisi olmuştu. Hayvancılık yapanların mağdur edilmemesi için O.S.B kuruldu. 2005’ te yine Mahalli Çevre Kurulu Kararı gereğince O.S.B kayıtlı olanlar O.S.B bitene kadar herhangi bir yaptırım uygulanmayacaktı. Ancak 2009 yılında göreve geldiğimde yeni alınan Mahalli Çevre Kurulu Kararı gereğince ‘kırmızı hat’ içindeki işletmelerin kapatılması talimatı verildi. Yaptığımız çalışmalar sonucunda asıl konunun Akyurt ilçesi içindeki Büğdüz ve Balıkhisar Mahallelerinden kaynaklandığını tespit ettik. Bunu valiliğe anlattık ‘kırmızı hat’ böylece kalkmış oldu. Daha sonra alınan Mahalli Çevre Kurulu Kararı gereğince hava alanı etrafında tel örgüden 5 kilometrelik alan olarak belirlendi. Bu alanın belirlenmesinde, fuar alanı, otonomi, üniversite ve Esenboğa Havalimanının uluslararası olması etkili oldu.’’

Çubuk’ta 5 kilometrelik alan içerisinde Sünlü, Taşpınar, Yenice, Esenboğa ve Güldarpı Mahalleleri girdiğini ifade eden Özden,  Çubuk Belediyesi olarak 5 yıl boyunca hiçbir hayvancılık işletmesine belediye encümenince ceza yazmadıklarını da kaydetti. Bu süre zarfında kokunun giderilmesi anlamında Taşpınar Mahallesindeki gübre işleme tesisini kapattıklarını anlatan ve ruhsatsız hayvancılık işletmelerini de kapattıklarının altını çizen Özden, besiciliğin sayılan mahalleler ve merkez mahalleler dışındaki yerlerde yapılabileceğini de söylediklerini anlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

’’5 adet süt ineği besleyenlerin ahırlarına her hangi bir işlem yapmadık. Akyurt ilçesindeki büyük işletmeler kapanınca koku sorunu azaldı. Yenice Mahallesindeki işletmeler ilçemiz açısından sıkıntıydı. Çünkü, Sayın Başbakanımız talimatıyla kurulan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Kampüs alanı Esenboğa ve Yenice’deydi.  Burada hayvancılık yapılmasına müsaade edemezdik. Üniversite ilçemiz için büyük bir kazançtı. Bunu göz ardı edemezdik. Yenice Mahallesi’ndeki büyük besi işletmelerini kapattık. Yenice bölgesinde bizzat kendim ve ekibimle yapılan incelemede uçakların iniş pistine Pursaklar yönünden yaklaştığında özellikle 3. büyük işletmeyle uçak arasında 80-100 metre mesafe olduğunu bu işletmelerin burada olduğu sürece tüm Çubuk ilçesinin bundan etkileneceğini tespit ettik. Bu işletmelerde toplam 1500 adet büyük baş hayvan vardı. Esenboğa Belediyesi’nden ruhsatlı idi. Bu işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatlarını yasal dayanaklara göre iptal ettik. Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü de işletmeye hayvan giriş ve çıkışlarını yasakladı. Şuanda bu 3 işletmeden ikisinde hiç hayvan kalmadı. Sadece birinde 150 adet hayvan var. Şunu açıksa söyleyebilirim, Uluslararası Havaalanının etrafında üniversite kampüsünün yanında, fuar alanının yanında, otonomi alanının yanında, hiçbir şekilde hayvancılığa müsaade edilmez. Ben ilçenin geleceği için olan üniversite alanında hayvancılık yapılmasına izin vermedim.‘’

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Melih Gökçek’inde dediği gibi 5 km alanın dışında ve merkez mahallelerin dışındaki her yerde şartlara uygun olarak hayvancılık yapılabileceğini söylediğini hatırlatan Özden, ’’Biz 5 yıl boyunca, Yakuphasan Köyünde tavukçuluk işletmesi yapılmasını sağladık. Ömercik Mahallesinde 3 adet büyükbaş hayvancılık işletmesine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verdik. Bu işletme sahipleri Bügdüz, Balıkhisar, Yenice’de hayvancılık yapan kişilerdir. Görev yaptığımız süre boyunca sadece ilçenin gelişimini düşünerek hareket ettik. İlçemizin üniversite tarım hayvancılıkla bütünleşen ilçe olması için çalıştık. Hiçbir zaman hayvancılığa karşı olmadık. Ama ilçenin de köy olmasını istemedik’’ dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum