Dr.Tuncay ACEHAN

Dr.Tuncay ACEHAN

çubuk'tan milletvekili çıkar mı ?

           ülkemiz, 22 temmuz 2007 tarihi itibari ile 23. milletvekili genel seçimini yaşayacaktır…   ülkemiz adına hayırlar getirir, inşallah…   konuya çubuk özelinde baktığımızda, geçtiğimiz 22 genel seçimde güzel ilçemizi büyük mecliste temsil eden, kendisini çubuk adına vazifeli sayan, çubuğumuzun genel idare, yasama ve bütçe faaliyetlerinden hakettiği payı almasını temin eden çubuk sevdalısı  bir milletvekilimiz hiç olmamıştır. 


           çubuk ve çevresi için -ki buna kazan, k.hamam, kalecik, akyurt, saray, pursaklar ve bu yörelerin ankara’da yaşayan kitlesi dahildir- içimizden bir milletvekili gerekli midir?   bunun cevabını vermeyi dahi boşa zaman harcamak olarak kabul ediyorum…  çubuk ve çubuklu için devlet kapısını çalanların hangi sıkıntı ve badirelerle yüzyüze geldiklerini çok dinlemişsinizdir,  sanıyorum…


          çubuk platformunun başlattığı “çubuk milletvekilini istiyor” kampanyası, tüm çubuklunun ortak bir niyet ve eylem kararına dönüşürse,  ki öyle ümit ediyorum, hedefe ulaşmak için, zor ve bir kaç aşamalı bir yol haritası bizi bekliyor.


           milletvekili adaylığı ve başka bir temsil makamı adaylığı için meydana çıkmak kesinlikle onur duyulacak bir harekettir; yürek isteyen, fedakarlık isteyen bir iştir…  böyle asil bir girişim çerçevesinde,   beni  milletvekili adayı  görmek  isteyen ve çubuk-haber  sitesinde bu yönde   kanaat  ve  yorum  bildiren  hemşehrilerime  çok  minnettarım…     ancak,  benim  böyle  bir  girişimim kesin  olmayacaktır…    bu kararımın tek nedeni, aşağıda  açıklayacağım    seçilebilecek  bir  sıradan  aday  olma  şartlarının  "mantık  çerçevesinde" değerlendirilmesinden ibarettir;  asla görev ve sorumluluktan bir kaçış değildir...  ayrıca, bu karar ve tavrım, bir taraftan da  bana şahsi bir ferahlık hissi veriyor...   şöyle ki:   çubuk platformu ilk kurulduğu günden beri, özellikle vitrinde görünen arkdaşların bu stk hareketini, siyasi bir ikbal beklentisi için kurdukları şeklinde haksız bir ithamla karşı karşıya kalınmıştır…..    bugün bu sisleri dağıtmak, kendi adımıza bir talebimizin olmadığını duyurmak, çubuk’tan meclise girecek her partiden milletvekillerine omuz ve güç vermek için işte meydandayız…  sen-ben demeden, parti ve aday ismi telaffuz etmeden, içimizden birisini meclis çatısı altına nasıl gönderebiliriz sorusunun cevabını aramaktayız... umarım,  bundan sonra niyetimiz doğru okunur..!


           şu an, ülkemizde % 10 genel barajlı, ayrıca il seçim çevre barajlı d’hont seçim sistemi uygulanmaktadır…  bu sistem güçlü ve tek başına iktidar getirmekte, ancak temsilde adaleti sağlamamaktadır…   pek çok siyasi görüşün meclise giremeyişi bir tarafa, küçük illerde 25.000 kişi ile bir milletvekili seçilirken, istanbul’da 100.000 seçmen; ankara’da 84.000 seçmen bir milletvekili seçebilmektedir. ancak bu şekliyle de dar bölge seçim sistemi ile de çubuk en az bir milletvekilini haketmektedir…  ülkemiz toplam seçmen sayısı takriben 48 milyon, ilçemiz seçmen sayısı yaklaşık 50.000; ankara 2. bölgede oturan ve çubuk nüfusuna kayıtlı olanlar, bu rakamın birkaç katıdır. ülke çapında, 130.000 nüfusa bir milletvekili veya 87.000 seçmene bir milletvekili düşmektedir. altındağ ve keçiören ilçelerindeki çubuklu nüfusu dikkate alındığında, çubuğumuzun, her halükarda en az bir milletvekili hakettiği açıktır.


           nasıl bir aday?... elbette, kendi parti teşkilatında hizmet vermiş, emek vermiş, taşın altına elini koymuş bir kişi… parti tabanında ve toplumda sevilen, dürüst, fedakar, midesi-gönlü tok bir aday gerek… bunlar tamam… başka… devlet ve bürokrasi tecrübesi ve vizyonu olan bir aday… başka… halkın nabzını tutan, halkla içiçe yaşayan, kapısını her an çalabileceğimiz, dert dinleyecek, sorun çözecek, biz istemeden ilçemize kamu ve özel yatırım girişimlerini ve imkanlarını yönlendirebilecek... iş, aş, kültür ve kentleşmede çubuğumuza yüksek standart kazandıracak bir aday…


            eğer çubuk bir çankırı, bir bartın, bir kırşehir olsaydı,, bu niteliklere sahip bir çok çubuklu arkadaşımızdan bir tanesini meclise gönderirdik... ama burası ankara…!!!      türkiye’nin başkenti…!    parti genel merkezi veya parti kurmayları ve hatta parti genel başkanı tarafından işaret almadıkça seçilebilir bir sıradan aday olmak mümkün değildir…    bu gerçeği görmeden yol haritamızı doğru çizemeyiz ve başarıyla sonuçlandıramayız.


           hasbel kader, iki defa milletvekili seçim yarışına katıldım… aday belirlenme sürecinde, kalecik’ten nallıhan’a kadar tüm sahayı harmanlayan aday adayları, aday listeleri açıklandığında  hesapta hiç olmayan isimleri listenin üst sıralarında şaşkınlıkla gördüler….. seçilebilecek yerden aday gösterilen bu seçkin ve atanmış adaylar, ne parti teşkilatlarını gezdiler, ne bağış yaptılar… ne de teşkilat yoklamaları, anket çalışmaları gibi sanal yarışlara katıldılar… isimleri ve kendileri hiç ortada görünmediler…   onları, yüksek seçim kurulu aday listeleri açıklandığında duyduk…   hatta il örgütü bile, bazı aday isimlerini ilk kez duydu…  bunların kimisi müstakbel bakan adayı, kimisi parti kurmayı, kimisi genel merkezin has adayı idi…   bu durum, bir partiye ve seçime özel bir karakter olmayıp, genel bir aday belirleme yöntemidir, ankara ve diğer büyük şehirler için...


            şimdi, çubuk’tan her parti için çıkaracağımız adayların en önemli vasfını iyi kavramış olmamız lazım…  açıkçası bu işi tepede bitirecek ve tabanda kabul görecek adaylar gerekli…. yani, parti genel başkanına veya parti kurmaylarından bir isme çok yakın adaylar, ya da parti üst yönetiminin dikkatini çekecek akademik-bürokratik kariyere sahip adaylar… bu noktayı gözardı edersek, 23. milletvekili seçiminde de havanda su döğmüş oluruz.


            ilçemizin siyasi parti başkanları ve yönetim kurulu üyeleri açısından hassas bir konu olduğu için ifade etmem gerekir ki, “çubuk milletvekilini istiyor” kampanyamız, siyasi partilerin disiplin ve hiyerarşisine müdahil olan ya da parti tüzük ve gayelerine aykırılık taşıyan bir tavır, hiç bir şekilde içermeyecektir. partilerimiz, aday tespit etme ve seçim çalışmaları hususunda bilinen usullere göre çalışmalarını tabi ki yürüteceklerdir….  sivil toplum kuruluşları olarak, bizler partilerimizin çubuklu aday konusunda elini güçlendireceğiz; onlara destek olacağız, omuz vereceğiz…      afiş, medya, internet, interaktif toplantı ve mitingler vasıtası ile kamuoyu oluşturmak ve siyaset zirvelerini etkilemek hedefli faaliyetler yapacağız.


          çubuk'tan milletvekili çıkar mı ?   neden olmasın... bu iş için, ayağımızı  yerden kesmeden, duygusallığa kapılmadan, gerçekçi ve mantıklı bir strateji ile yola koyulmak gerekiyor…  doğru metod ve isabetli tercih, çubuklunun 80 yılı aşkın rüyasını gerçek kılabilir...  

         bütün çubuklu aday adaylarımıza başarılar diliyorum…   12,5,2007

Bu yazı toplam 1589 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar