-Turşunun Faydalarını öğrenince çok şaşıracaksınız...

Turşunun Başkenti olarak adlandırılan dünyaca meşhur Bizim Çubuk Turşularının üretildiği Ankara’nın Çubuk ilçesinden yazıyoruz. Doğal ev yapımı yöresel köy ürünlerinin satışının yapıldığı Bizim Köy Sepeti sayfamızda ürün satışının yanında faydalı bilgiler vermeye devam ediyoruz. 


Bilindiği üzere turşu kuru fasülye, nohut gibi bakliyat yemekleri olmak üzere birçok yemeğin yanına çok yakışan bir yiyecek çeşididir. Yaz kış insanlar severek yemeklerin yanında turşuyu tüketmek istiyor. Yemeklerin yanında turşuyu severek yemenin yanında bir de faydaları için tüketen bir kesim var. Probiyotik zengini turşunun faydaları saymakla bitmiyor. 


Denizcilerin ve orduların efsanevi yiyeceği olan turşunun salatalık, pancar, lahana, acur, fasulye, karnabahar ve sarımsak gibi 30’den fazla türü ve lezzeti bulunuyor. 



Kendine has lezzetiyle sağlığa faydalarının saymakla bitmeyeceği Bizim Çubuk Turşularının,  özellikle soğuk havaların en gözde yiyeceklerinden birisidir. 

Eskiden turşu sevenler evlerde kendileri kursada artık günümüzde hem saklama alanlarının yetersiz olması hem doğal meyve sebze yetirince ulaşılmaması hem de iş hayatı ve günümüz şartlarının verdiği koşuşturmacalar nedeniyle turşu kurmaya zaman bulunmadığı için, turşu kurmak yerine Bizim Köy Sepeti gibi ev yapımı yöresel köy ürünleri üreten işlemlerden turşu temin edilebildiği için turşu kurmak yerine almayı tercih ediyorlar. 


İhtiyaçlarına göre turşu sipariş verenler kışın soğuk havalarda yada yazın yemeklerin yanında sağlıklı şekilde tüketir. 


Turşu dozunda tüketildiği takdirde vücuda pek çok fayda sağlar. Yemeklerin yanında turşu tüketmenin de sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Yenilen yemeğin sindirimini kolaylaştırarak mideyi rahatlatmasının yanı sıra içeriğindeki sirke ve limon sayesinde vücudun ihtiyacı olan vitamini de sağlar. 

Turşunun Faydaları

-Turşu Bağışıklık sistemini güçlendirir: 


Turşu sebzeylede meyveylede kurulur. Ev yapımı doğal katkısız Bizim Çubuk Turşuları içeriğinde bulunan yoğun mineral, vitamin ve antioksidan sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkin rol oynar. Uzmanlar farklı sebzelerin turşularını tüketmenin vücuda giren antioksidanları çeşitlendirdiğinden daha fazla fayda sağlayacağını söylüyor. Özellikle kışın soğuk havaların getireceği hastalıklardan korunmak ve şimdilerde dünyanın ve ülkemizin gündemini son derece meşgul eden koronavirüs salgınından korunmak için bağışıklığımızı mümkün olduğunca güçlü tutmak için turşu tüketmek son derece önemli hale gelmiştir.

-Doğal Antibiyotik Olduğu Bilinir: 


Turşuyu sevdiğimiz için herkes tüketse de sadece sağlık için sağlığa faydası nedeniyle tüketmektedir. Bazı insanlar sadece içeriğindeki yoğun antioksidanlar sayesinde bağışıklığı güçlendirip hastalıklara kalkan olması için tüketiyor. Turşu oluşumu esnasında eklenen sarımsak, limon ve sirke zaten başlı başına vitamin kaynağı ve doğal antibiyotik etkisi gösterir.


Turşu Kilo Vermeye Yardımcı Olur


Turşu kilo vermeye karar vermiş ve diyet yapan kişilerin de menüsünde mutlaka bulunan içerdiği yoğun lif miktarı sayesinde uzun süren tokluk hissi veren bir besindir. Uzun süre tok tutması nedeniyle askerler ve denizciler tarafından yüz yıllardır kullanılmaktadır. İçindeki sirke ve limon sayesinde vücutta asidik bir etki bırakır ve vücudun yağ depolamasını engeller. Ayrıca kabızlığa karşı da iyi geldiği bilinmektedir.

Mide Bulantılarına Çok İyi Geldiği Bilinmektedir: 


Mide bulantılarına faydalı olan turşu, mide bulantısı problemi sıkıntısı çeken herkesin ilk aklına gelen önemli besindir. Tuzlu ve asitli tadıyla mide enzimlerini bastırır ve bulantı hissini ortadan kaldırır. Bu nedenle de hamilelik döneminde anne adayları kadınlar turşuyu çok sık tüketmektedir.


Kalp Damar Hastalıklarına Karşı Koruduğu Bilinir: 


Turşu içerisinde bulunan yoğun antioksidanlar, mineral ve vitaminler sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı kişileri koruduğu bilinmektedir. İçerdiği yüksek tuz ve sirke, limondan kaynaklı asidik kıvamı bu tür konulardan rahatsızlık yaşayanlara iyi geldiği bilinmektedir. 

Burada dikkat edilmesi gereken bir konu var çok aşırı da tüketmemek gerekir. Aksi halde yüksek tuz tansiyon hastalarının tansiyonlarını daha da arttırabilir. Her hangi bir olumsuzluk yaşamamak için tansiyon hastalığından muzdarip kişiler tüketimi dozunda bırakmalıdır.

Turşu Bağırsakların Sağlıklı Şekilde Çalışmasını Sağlar: 


Hijyenik koşullarda hazırlanan ev yapımı doğal organik köy turşuları çok daha sağlıklı bir besindir. Çünkü fabrikasyon turşularında daha uzun süre dayansın diye kullanılan katkı maddeleri doğal ev turşularında yoktur. Evde yapılan turşuya sadece sarımsak, sirke ve tuz eklenir. Bu nedenle ev turşusu probiyotikler nedeniyle tam bir bağırsak dostudur. Bağırsak sağlığını koruyarak sağlıklı ve düzenli çalışan bir bağırsak sistemi sağlar. Özellikle yüksek lif içeren meyve ve sebzelerden kurulan turşular kabızlığı önleyerek sindirim sistemine daha sağlıklı bir çalışma sistemi kazandırır.

Turşu Kas ve Kemiklerde Oluşan Kramplara İyi Geliyor: 


Tuşunun sağlık açısından çok faydalı olduğu biliniyor. Turşu yemenin insan sağlığına sağladığı bir diğer fayda ise vücutta kaybedilen sıvıların mineral ve vitaminlerinin hızlıca vücuda geri alınmasını sağlamaktır. İçeriğindeki sirke sayesinde kemik ağrıları ve kaslarda oluşabilecek krampları da engellediği bilinir. Yapılan araştırmalara göre turşu suyu içen sporcuların turşu suyu hiç içmeyen sporculara göre kas krampları daha kısa sürdüğü görülmüştür.

Turşu A Vitamini Deposu: 


Göz sağlığı açısından önemli A vitamini içerir turşu. Turşu, sağlıklı görmeyi sağlayan ve vücutta eksildiğinde görme duyusunda eksikliğin hissedildiği A vitamini açısından zengin bir besindir. Turşudaki A vitamini vücuttaki kalsiyumun tutulumunu arttırarak osteoporuzun oluşumunu da engeller. 

Uzmanlara Göre Turşu Kansere Karşı Korur: 


Turşu içeriğinde bulunan yoğun antioksidan sayesinde vücuda dışardan girmeye çalışan serbest radikal zararlı bakterilerle savaşır. Kanserli hücrelerin oluşumunu büyük ölçüde engellediği bilinmektedir. Turşulardan sarımsak turşusu, karnabahar turşusu ve pancar turşusunda ekstra olarak bulunan flavonoidlerin antioksidan kapasitesi çok yüksektir. Uzmanların önerdiği tek bir turşu yerine birden fazla çeşitli turşu tüketerek bağışıklığı daha fazla güçlendirmektir. Güçlenmiş bir bağışıklık sistemine sahip olan kişiler de daha sağlıklı olurlar ve özellikle kanser hücreleri zarar veremeyecek oluşumu büyük ölçüde engellenecektir.

Yemeklerin Yanında Turşu İyi Gider Mi?

Yemeklerin Yanında Turşu Yesek Faydası Olur Mu?



Tarih boyunca turşu genelde yemeklerin yanında tüketilir. Özellikle de kuru fasülye, nohut, bulgur pilavı, makarna, güveç, türkü, et yemeklerinin yanında, homaça, Ankara tava, Beypazarı güveçi vb. bakliyatların yanında sıklıkla yenen turşuyu yemeklerin yanında yerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. 

Turşu kurulurken kullanılan yoğun tuzdan kaynaklı olarak yanında yenilen yemeklerin tuzlarına dikkat edilmeli ve yemeklerinin tuzları eksik olmalıdır. Her ikisi de tuzlu olursa başta tansiyon olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkarabilir. Lütfen dikkat bu çok önemli yemeklerin yanında yenen turşu sindirim sistemini olumlu etkileyerek hazmı kolaylaştırır. Ayrıca midede asit birikimini engeller. 


Ancak tüm bu şartlar dozunda turşu tüketimiyle mümkündür. Haddinden fazla yendiğinden her besinde olduğu gibi turşu da bazı olumsuzluklara yol açabilir. 


Koronavirüs Döneminde Probiyotik Turşunun Önemi Arttı

Tüm dünyada ve ülkemizde etkisini sürdüren koronavirüs döneminde turşu ve turşu suyunun önemi bir kat daha arttı. Koronavirüs hastalığına karşı turşu tüketmek son derece önemlidir. Bunun sebebi şüphesiz turşunun bağışıklık sistemini güçlendiren bir etkisinin bulunmasıdır. Turşu içeriğinde yoğun miktarda bulunan sarımsak, sirke ve limon sayesinde vücuda gereken vitaminleri bir miktar sağlarken bağışıklığı güçlendirmede de etkin rol oynuyor. O yüzden nasıl ki kışın soğuk algınlığı grip gibi hastalıklardan korunmak için tercih ediyorsa turşu, şimdi de koronavirüse karşı bir nebze de olsa vücudumuzu korumak için tüketebilirsiniz.


Bizim Köy Sepeti 

Bizim Çubuk Turşuları


KATKISIZ • DOĞAL • PROBİYOTİK


TURŞU • MARMELAT • REÇEL • SİRKE • SALÇA

Yağmur YİĞİNER

Bilgi İçin: 0552 808 35 37 

Sipariş için: www.bizimkoysepeti.com