Turşu denilince akan sular durur derler Ankara’nın Çubuk ilçesinde. Binlerce yıldır şifacılar tarafından turşunun çok çeşitli faydalarının olduğu bilinmektedir. Günümüz hekimleri de özellikle alternatif tıp uzmanları turşunun faydaları noktasında hem fikirdir. Bu nedenle de ev yapımı turşu tükletmeyi şiddetle önermektedirler. 


Gelin hep birlikte hem şifacıların hem de günümüz hekimlerinin turşu hakkındaki faydalarına gözatalım.  



Bizim Köy Sepeti’nin üreterek satışa sunduğu Bizim Çubuk Turşuları arasından lahana turşusu bulunmaktadır. Dünyanın her yerinde sevilen lahana turşusunu en güzel yapan yine Ankara’nın Çubuk ilçesinde üretim yapan Bizim Çubuk Turşuları’dır. Lahana turşusu kış aylarının gözdesi bir turşu çeşididir. Lahana turşusu zayıflatıcı özelliği ile bilinmektedir. Lahana turşusu metabolizmayı hızlandırır. Metabolizmayı hızlandırdığı için de kilo verdiriyor. Uzmanlara göre kansere, kalp ve sinir sistemi ile damar tıkanıklıklarına karşı etkili olduğu bilinmektedir



Bizim Çubuk Turşuları’nın sevilen turşularından bir diğeri de acı biber turşusudur. Yada diğer ismiyle frenk biberi turşusu. Uzmanlara göre acı biber turşusu kış aylarının müzmin hastalığı olan grip, nezle ve soğuk algınlığına birebir gelir. Acı biber turşusu prostat kanserini önleyici özelliğide bulunuyor. Ancak unutulmamalıdır ki, mide rahatsızlığı olanlar kesinlikle tüketmemesi gerekiyor. Acı Frenk biberi metabolizmayı çalıştırdığı için zayıflamada da yardımcı bir aktör konumundadır.



Bizim Köy Sepeti’nin en çok sattığı turşu çeşitlerinden biri de sarımsak turşusudur. Sarımsak turşusu adeta tek başına bir şifa kaynağıdır. Üzüm yada elma sirkesi ile yapılan sarımsak turşusu uzmanlara göre karanlıkta saklanılmalı ve yemekten yarım saat önce tüketilmesi makbuldur. Sarımsak turşusunun faydalarının başında metabolizmayı hızlandırması ve tokluk hissi merkezini uyararak doyma hisse vermesi geliyor. Bu sebeple kilo vermek için ideal. Gripten koruyan sarımsak turşusu, insülin dengesizliğini yok eder, ağız içinde oluşan aft, apse ve yaraları da iyileştirdiği biliniyor.


Doğal antibiyotik özelliği bulunan sarımsak, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolu ve vajinal enfeksiyonlarada iyi geldiği uzmanlar tarafından deneylerle kanıtlanmıştır.

Bunlarla sınırlı değil sarımsak turşusunun marifetleri. Cildi tazeleme etkisi olan sarımsak turşusu, kadınların kabusu olan akne oluşumunu da yok ettiği bilinmektedir. Kan akışını hızlandıran sarımsak turşusunun en önemli faydası ise akciğerlerde oluşan enfeksiyonları yok etmede son derece etkili olmasıdır. Enerji verdiğini ve yağ yakımını hızlandırdığını da sarımsak turşusunun faydalar listesine ekleyebilirsiniz.



Bizim Köy Sepeti tarafından en çok satılan turşulardan birisi de kırmızı pancar turşusudur. Kırmızı Pancar turşusunun da çok fazla faydası bulunmaktadır. Alyuvarların oluşmasında rol oynayan kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir. Havuç suyuyla yarı yarıya karıştırılan kırmızı pancar suyu, günde 400 gr. içildiğinde alyuvarların sayısını kısa zamanda yükseltir. Damarlarda toplanan mineral kalsiyumu en iyi eritebilen de yine pancar suyudur. Zerdeçal, mürrüsafi veya tarçınla pişirilmiş kırmızı pancar, karaciğer ve dalaktaki tıkanıkları açar. Böbrek ve safra kesesini temizler. Kırmızı pancar şişliklere sarılırsa, şişlikleri indirir.


Kırmızı pancar suyu içmek, rahmin fibromlarını ve miyomları ile göz perdelerini eritir, yüksek kan şekerini ve tansiyonu indirir. Prostat, verem ve sinir hastalıklarında faydalıdır. Ilık pancar suyu kulağa damlatılırsa, ağrısını keser ve iltihaplanmayı durdurur. Kafa derisine sürülürse kepeğe karşı çok iyi gelir. Mide ve bağırsak üzerinde olumlu etkisi vardır. Kemik zafiyeti olanlara çok fayda verir. Karaciğer hastalıklarına karşı koruyan özelliği ile tanınır ve karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar.


Dedik ya turşunun saymakla bitmeyen bir çok faydası vardır. Turşunun bir diğer faydasıda mide ve bağırsak sorunları ve özellikle de hazımsızlık şikayetleri olanlar içindir. Özellikle de salatalık turşusu mide ve bağırsak sorunları olanlar için çok faydalıdır. Bu besinlerde bulunan yüksek orandaki diyet lifleri, sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını teşvik eder. 


Turşu yapımında kullanılan sebzeler genellikle antioksidan bakımından son derece zengin gıdalardır. Bu nedenle de kanser yapıcılar olarak da adlandırılan serbest radikalleri yok eder ve dolayısıyla kanseri önleyen özelliklere sahiptirler. Bu kanser önleyici fayda, turşuya da geçmektedir.


Turşu ve turşu suyu magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum, çinko gibi insan bedeninin yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli olan mineralleri ve elementleri bünyesinde bolca barındırır. Bu durumda bunun bir kısmını en azından turşu tüketerek karşılayabiliriz. Bağışıklık kuvvetlendirmek için son derece faydalı olan turşu, içerdiği düşük kalori miktarı ile de zayıflama diyetleri nde kullanılmasını tavsiye ettiğimiz bir besindir.


Halk arasında bunama olarakta bilinen Alzaymır hastalığına bitkisel çözüm amacıyla turşu tüketmeyi doktorlar tavsiye ediyorlar. Turşuda bulunan sarımsakta bir takım flavonidler isimli bitkisel kimyasallar, insanların yaşlılık döneminde alzheimer hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde bertaraf ettiği biliniyor. Buna ek olarak reflü ve kabızlık gibi yaygın görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi gelen yiyecekler arasında turşu ön plana çıkıyor.


Bizim Çubuk Turşuları turşuları hakiki fermente turşuları ile kurulmaktadır. Fermente edilmiş sirke, turşunun ham maddesi olup aynı zamanda sindirim sistemindeki zararlı mikropları kontrol altına alan faydalı bir takım bakterileri ihtiva eder. Turşunun mayalanma sürecinde üretilen laktik asit, tansiyonu düşürür ve kan dolaşımını teşvik ederek damar açıcı  etki gösterir. Buna ilave olarak şeker hastaları için de faydalı bir besin maddesi olarak bilinmektedir. 


Bizim Çubuk Turşuları’nda kullanılan sebzeler ile turşunun olmazsa olmazı sirke, sindirim sistemine iyi gelmektedir.  Bunula birlikte bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve idrar yolları hastalıklarını tedavi eder. İçerisindeki maddeler nedeniyle turşu bağırsaklarda bakteri oluşumuna da mani olur. Buna mide mikrobu denilen ve ülsere neden olan helikobakter bakterileri de dahildir.


KATKISIZ • DOĞAL • PROBİYOTİK


TURŞU • MARMELAT • REÇEL • SİRKE • SALÇA

Yağmur YİĞİNER

Bilgi İçin: 0552 808 35 37 

Sipariş için: www.bizimkoysepeti.com 


Dünyanın en büyük arama motoru Google'den bizim isteğimiz, fabrikasyon turşuları değil, bizim gibi ev yapımı yöresel köy ürünlerine arama motorunun baş sayfasından getirmesidir.