-Dikkatlice Okuyun Başka Yerde Bulamazsınız?


Bizim Köy Sepeti’nden Merhabalar Sevgili Dostlar;

Sağlıklı organik turşu kurmak her ne kadar bizim işimiz olsada turşunun nasıl kurulduğunu tüm müşterilerimizin bilmesi hakkıdır. Bu nedenle turşularımız ve özellikleri hakkında zaman zaman bilgilendirici yazılar yayınlıyoruz. 

Bu yazımıza turşu nedir? Sorusuna yanıtla başlamak istedik. 

Turşu en yaygın şekliyle kaya tuzu, ev yapımı sirke ve limon eklenerek hazırlanmış salamura suyu içinde bekletilerek hazırlanan bir tür yiyecektir. Turşu, bin yıllardır gıda maddelerini uzun süre saklama yöntemlerinden biridir. Turşular sadece sebzelerle kurulmuyor. Meyvelerle de çok lezzetli turşular kuruluyor. Ayrıca örneğin kekik, pancar sapı gibi ot veya yapraklarla da faydalı turşular kurulmaktadır. 

Turşunun temel malzemeleri nelerdir? Turşu kurarken olmazsa olmazlar nelerdir?

Turşu kurarken olmazsa olmaz bazı malzemeler vardırki bunlardan birincisi ve en önemlisi elbette tuzudur.


Turşu tuzu sofralık tuzdan çok farklıdır. Turşu doğal kaya tuzundan kurulur. Turşu kurarken iri kaya tuzu kullanılıyor. Bu tuzu marketlerden ve pazarlardan kolaylıkla temin edebilirsiniz.

Turşunun diğer önemli malzemeleri ise sirkedir. Sirkenin de kalitelisi olmalıdır. Sirkeniz ne kadar kaliteliyse o kadar güzel turşu olacaktır. Turşu kurulurken, farklı sirke çeşitleri kullanılsa da en yaygını bizimde kullandığımız üzüm sirkesidir. 

En önemlisi de turşu kurarken, mutlaka kaynak suyu yada kuyu suyu kullanmalısınız. Çeşme suyu kullanacaksanız kaynatıp soğuttuktan sonra turşu kurulumunda kullanmalısınız.

Turşu kurulacak malzemeleri de özenle seçmelisiniz. 

Turşu kurulacak malzemelerden salatalık, domates, lahana, havuç, biber, acur, kelek gibi malzemeler kesinlikle diri ve iyi tarım uygulaması ile üretilmelidiri. İlaçlı ve gübreli sebzelerle ezik, yumuşamış, berelenmiş malzemelerden yapılan turşular çabuk yumuşayacağı gibi çabuk da bozulur. Ayrıca her cins salatalıktan da turşu kurulmaz. 

Turşuyu hangi kaplara kurmalıyız?  Ne kadarlık kavanozla, ne kadar turşu kurulabilir?

Geçmişte turşular küplere kurulurdu. Günümüze ise cam kavanozlara, gıdaya uygun plastiklere yada tenekelere kurulur. Biz turşularımız için cam kavanozları tercih ediyoruz.  

Bir diğer önemli konu da turşu kurulacak kavanozların ölçüsü. Bunu daha iyi anlamanız için temel ölçü olan 1 kiloluk cam kavanozu örnek verelim. 

1 kiloluk yani 1 litrelik kavanozlar 500 gr turşuluk malzeme ve 500 ml özel hazırlanmış suyu tam geliyor. Bu ölçü 2 kiloluk kavanozda 1 kilo turşuluk malzeme ve 1 litre özel hazırlanmış suyu olarak katlarınca çoğaltılabilir.

Yani kullanacağınız kavanoz kaç kiloluk ise yarısı kadar turşuluk malzeme yarısı kadar da turşu suyu alacaktır.

Turşuya lezzet verici malzemeler hangileridir? Mayalanmayı hızlandırıcı malzemeler hangileridir?

Turşu kurarken içine sarımsak, maydanoz, dereotu, defne yaprağı gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. Ayrıca isteğe bağlı kereviz sapı, kişniş tohumu, koruk üzüm ve hardal tohumu da ekleyebilirsiniz. İçine ekleyeceğiniz nohut da mayalanmayı hızlandıracaktır. 

Turşunun beklediği ortama göre belirli süre olgunlaşma süresi vardır. Olgunlaşma süresi ne kadar zamandır?

Turşu malzemesinin konuşul şeklinde göre ve sebzesine yada meyvesine göre süre değişiyor. Turşunun olgunlaşma süresi 30 gün ila 45 gün arasında sürüyor. Tabi Pancar turşusu gibi istisnalar da var. Önceden haşlanan pancarla kurulan turşu 5 gün içerisinde yenilecek duruma geliyor.

Yada ince kıyılmış lahana ve havuçtan yapılan turşu en fazla 1 hafta 10 gün içinde tüketilmeye hazır oluyor.

Bütün kullanılan malzemelerle kurulan domates turşusu ve salatalık turşusu gibi turşuların daha hızlı olgunlaşması ve salamura suyunun işlemesi için bir bıçak ya da kürdan yardımıyla delinmesi gerekiyor.

Sonuç olarak turşu kurduktan 2 hafta sonra tadına ve durumuna bakabilir. Ara ara kontrol ederek takip edebilirsiniz.

Turşunun çabuk bozulmaması için yapılması gerekenler nelerdir?

Turşunun uzun süre dayanması için turşu kurulacak kavanozlar önceden sterilize edilmesi gerekiyor. Bunun için kavanozlarınızı kaynayan suda bir kaç dakika tutabilir, ardından da 180 derecelik fırında birkaç dakika tutarak kavanozların kurumasını sağlayabilirsiniz.

Bizim tavsiyemiz turşuları bir kaç litrelik kavanozlara kurmanızdır. Ev yapımı turşular büyük kavanozda uzun süre kalamazlar. Turşuyu açtıktan sonra hızlıca tüketilmelidir. 

Küçük kavanozlardaki turşular açtıktan sonra  buzdolabında da saklamanız daha kolay olacaktır.

Turşu suyu bulanık mı olur?  Turşunun üzerinde beyaz bir tabaka var ne yapabilirim?

Ev yapımı turşunun suyu bulanık olur. Özellikle de acur ve salatalık turşularının suyu bulanık olur. 

Turşular açıldıklarında ya da yenmeye başladıktan sonra kavanozda kalanlarda ince beyaz bir tabaka görülebilir. Kokusunda değişim yoksa bu tabaka temizlenip turşu sudan geçirildikten sonra tüketilebilir.


Karışık Turşu kurmak için yola çıktık

Köylü pazarından domateslerin kızaramamış, yeşil yeşil olanları. Acurların olgunlaşamadan toplananları, lahananın en beyazını aldık. 

Karışık turşunun içine her şeyden bir parça koyalım istedik. Bizim Çubuk Turşuları kütür kütür olmalı. Bir kışı çıkaracak uzun ömürlü turşu olmalı. Bu nedenle küçük kavanozlar tercih edilmeli. 

En iyi turşu tarifi Bizim Köy Sepeti tarafından üretilip satılan Bizim Çubuk Turşuları tarifleridir.  Elimizdeki tarif, tüm zamanların en çok denenmemiş ve en doğru tarifidir. 

Turşu kurmak bir sanattır. Öyle herkes kuramaz.

Bizim Çubuk Turşuları karışık turşu tarifimizi veriyoruz sizlere.

Malzemeler:

  • 2 adet 5 litrelik kavanoz
  • 1 kilo salatalık
  • 1 kilo acur
  • 1 kilo havuç
  • 1 kilo yeşil domates
  • 1 küçük boy lahana
  • 4 baş sarımsak
  • Turşu tuzu
  • 2 su bardağı ev yapımı sirke
  • Dereotu
  • Defne Yaprağı
  • 4-5 adet nohut
  • 2-3 avuç süs biberi


Yapılışı:

  1. 5 litrelik kavanozlardan birinin içine 1 su bardağı tuz ve 2 su bardağı sirke eklenir ve tuz üzerine kavanozun üzerini dolduracak kadar su doldurulur ve tuz tamamen eriyene kadar karıştırılır. ( 1 adet yumurta içine atılır eğer batmıyorsa tuzu tamamdır)
  2. Salatalıklar ve acurlar boyuna ve enine isteğe göre doğranır, havuçlar soyulur ve dilimlenir, domatesler isteğe göre kürdan yardımı ile delinir ya da dörde bölünür, lahanalar iri parçalara halinde doğranır. Sarımsaklar soyulur ve dereotundan bir tutam ayrılır.
  3. Sırasıyla domates, lahana, havuç, acur, süs biberi, dereotu şeklinde yerleştirilir. Her sebze arasına sarımsaklardan serpilir.
  4. Üzerine boşluk kalmayacak şekilde su doldurulur ve kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.
  5. İkinci kavanoza da aynı işlem yapılır kalan su az gelirse başka bir kapta tuz, sirke, su karıştırılarak üzerine eklenir.


KATKISIZ • DOĞAL • PROBİYOTİK


TURŞU • MARMELAT • REÇEL • SİRKE • SALÇA

Yağmur YİĞİNER

Bilgi İçin: 0552 808 35 37 

Sipariş için: www.bizimkoysepeti.com 


#bizimkoysepeti #bizimcubuktursulari #cubuktursusu #tursu #evyapımı #köyürünleri #Organik #Doğal #Sağlıklı #bizimkoysucuklari #Çubuk #yoreselurunler #Yöreselürünler #saglikli #Ankara #İstanbul #İzmir #Muğla

@bizimkoysepeti #kavun #kelek #tursu #kadikoy #ozcantursu #limon #sirke #nefis #pickle #melon

#bizimkoysepeti #bizimcubuktursulari #cubuktursusu #tursu #evyapımı #köyürünleri #Organik #Doğal #Sağlıklı #bizimkoysucuklari #Çubuk #yoreselurunler #Yöreselürünler #saglikli #Ankara #İstanbul #İzmir #Muğla

@bizimkoysepeti #kavun #kelek #tursu #limon #sirke #nefis #pickle #melon