Yazın o kavurucu sıcaklarından sonra havalar serinlemeye başlamasıyla tüm dünyada bir koşturmaca başlar. Kış hazırlıkları telaşı evlerde tatlı bir telaş yaşanmasına neden olur. 

Ancak biz Bizim Köy Sepeti olarak telaşa ilkbahar ile başlarız. Tarlalar sürülür, meyve ağaçları budanarak üretim için hazırlanır. Ekmeye ve ektiklerimizle yeni üretime başlamak için hazırlıklar başlanır. Yani ilk baharda başlayan telaş kışa kadar ara vermeden devam eder. Bizim Köy Sepeti’nin tatili kışın hazırlanan ürünlerin satışa sunulmasıyla başlar. Çiftçilik ve üretmek işte böyle bir şey. 


Temmuz ve Ağustos ayında başlayan üretim ve turşu kurulumu Eylül ayında olgunlaşmaya başlamasıyla şenlik havasına dönüşür. 


Bu önemli ön bilgin ardından Turşunun keşfine bir yolculuk yapalım istedik. 

Turşu olmasaydı Amerika keşfedilmezdi!


Denizcilerin en önemli gıdası

Dünya tarihinin en önemli ve en eski gıda saklama yöntemlerinden birisi elbette turşudur. Bazı kaynaklar turşunun ilk yapımı için M.Ö 3000 – 4000 dönemini bazı kaynaklar 1402 Ankara Savaşı’nı bazı kaynaklar ise Romalılar Dönemini gösterseler de tam olarak ne zaman yapıldığını tespit etmek şu an için mümkün değildir.

Ancak, insanların gıdaları tuz ve sirke yardımıyla uzun süre koruma yönteminin, gıdaları farklı koruma yöntemlerinden çok daha eski olduğunu söyleyebiliriz. Bu yöntem sebze, balık, et gibi birçok gıdayı uzun süre saklayarak yeni bir döneme geçişin önünü açtı diyebiliriz. Tarihte tuz savaşları da hep bu nedenle çıkmıştır. 

Denizcilerin uzun süre karadan uzak yaşadıkları için gıdalarını saklamak için en çok kullandıkları yöntem olduğunu bildiğimiz, kışın sofraların vazgeçilmezi olan turşu, günümüzde en çok salatalıktan yapılıyor. Dünyada Turşu denince akla ilk olarak gelen Ankara’nın Çubuk ilçesinde de üretilen Bizim Çubuk Turşuları’nın en çok satanı ve tüketileni de salatalık turşusudur. 

Kökeni Hindistan'a dayanan ve ilk Mezopotamya'ya gelen salatalık daha sonra tüm dünyaya yayıldı. Denizcilerin en önemli gıdası olduğunu bildiğimiz turşunun önemini size dönemden bir örnek vererek açıklamak isteriz; adının Amerika'ya verildiği iddia edilen Amerigo Vespucci, İspanya'da gemilere turşu tedariki yapan bir turşucuydu. 

Eğer turşu olmasaydı, denizciler aylar boyunca yolculuk yapmakta zorlanacak ve Amerika başta olmak üzer bir çok yerin keşfi olamayacaktı. Net bir şekilde şunu söyleyebiliriz keşifler buzdolabının icadına kadara gecikebilir. Bu nedenle diyoruz ki tarih turşunun keşfiyle yeniden yazıldı. 


Hatta Napolyon ve Sezar turşunun askerlere cesaret verdiğini iddia etmişler ve savaş boyunca askerlerine turşu yedirmişlerdir. 


Osmanlı Mutfağı'nda birçok turşu tarifi bulabiliriz, çünkü turşu aynı zamanda şifa verici olarak uzun süre mutfakta yerini korudu. Eski kaynaklara baktığımızda nane turşusu tarifi dahi görüyoruz ve bu kaynaklarda nane turşusunun mideyi güçlendirdiğini, hıçkırığı kestiğini, yemek arasında ve yemekten sonra yenildiğinde sindirimi kolaylaştırdığını, diş ağrısını dindirdiğini, iştah açtığını ve kokulu kirleri vücuttan attığı belirtiliyor. Eskiden hastalandıklarında mahalle aralarında bulunan küçük dükkanlara ya da seyyar satıcılara koşa koşa gidip turşu suyu içenler bu bilgiyi nesilden nesle aktarılması gerekir diye düşünüyoruz. Bu kadar turşudan konuştuğumuza göre artık turşumuzu kurma vakti geldi.


Çubuk Salatalık Turşusu

Turşuluk Malzemeler;

-2 kilogram salatalık

-2 litre su

-3 yemek kaşığı kaya tuzu

-1 su bardağı sirke 

-1 tatlı kaşığı limon suyu

-1 tatlı kaşığı toz şeker

-1 avuç nohut

-20 diş sarımsak

-4 adet orta boy kırmızı biber

-2-3 adet defne yaprağı

-1/2 demet maydanoz

-1 tutam dereotu 


Turşumuzun Yapılışı; 

Çubuk’ta yetişen ve cinsi Çengelköy bademi olarak bilinen özel salatalıklarını ve maydonozu yıkayın ve kuru bir bezle suyunu alın.

Unutmayalım turşu için kullanılacak 2 litre su da sadece Çubuk’tan kaynak suyu olmalı. Diğer sulardan turşu olmaz olsa da lezzetli ve kıtır kıtır olmaz. 

Daha sonra kırmızı biberlerinizin içini ayıklayın ve orta boy olacak şekilde doğrayın. Nohutlarınızı ve sarımsaklarınızı da ayıkladıktan sonra suya ev yapımı sirke, kaya tuzu, limon suyu ve toz şekeri ekledikten sonra karıştırın. Temiz ve kuruladığınız cam turşu kavanozunun dibine yıkadığınız nohutları yerleştirin. 1-2 diş sarımsağı kavanoza atın. Salatalıkları sıkı bir şekilde, aralarda fazla yer bırakmadan cam turşu kavanozunuza yerleştirin. Kavanoza hazırladığınız turşu suyunu ekleyin. 

Kavanozunuz tamamen dolduysa üstüne defne yaprağı, dere otu ve maydanozları ekleyin ve kapağı hafifçe üstüne koyun ve turşunuzu 2 saat güneş görmeyen ve nemli olmayan bir ortamda bekletin. Daha sonra kapağını tamamen kapatın ve turşu kavanozuna malzemelerin eşit olarak dağılması ve hava yapmaması için 2-3 saat kadar ters çevirip, bekletmeye devam edin. Birkaç saat sonra kavanozu ters çevirip 30 gün boyunca yine güneş almayan ve kuru bir ortamda beklettikten sonra turşunuz hazır. 


Bizim Köy Sepeti olarak afiyet olsun diyoruz. Ama siz zahmet etmeyin çünkü Çubuklu kadılar olarak bizler sizler için tamamen doğal, ev yapımı, köy ürünleri olan Bizim Çubuk Turşuları markamızla turşularımızı özenle kuruyoruz. 


BİZİM KÖY SEPETİ


KATKISIZ • DOĞAL • PROBİYOTİK

TURŞU • MARMELAT • REÇEL • SİRKE • SALÇA

Bilgi veSipariş için: 

www.bizimkoysepeti.com 

0552 808 35 37

Yağmur YİĞİNER


#bizimkoysepeti #bizimcubuktursulari #cubuktursusu #tursu #evyapımı #köyürünleri #evyapimi #koyurunlari #Organik #Doğal #dogal #Sağlıklı #saglikli #bizimkoysucuklari #Çubuk #cubuk #yoreselurunler #Yöreselürünler #saglikli #Ankara #İstanbul #İzmir #Muğla #baskent 

@bizimkoysepeti #kavun #kelek #tursu #kadikoy #ozcantursu #limon #sirke #nefis #pickle #melon #rod #pickledchopsticks