Nasıl turşu denilince akla Ankara ve Ankara’nın Çubuk ilçesi geliyorsa Hamsi denilince de akla elbette Karadeniz gelmektedir. Her ne kadar Marmara’da da yaşasa hamsi Karadeniz’in meşhurudur. Turşu nereden alınır? Elbette Bizim Köy Sepeti’nden yani dünyanın neresinde olursanız olun bir tık ötenizde www.bizimkoysepeti.com adresinde alınır. 
Hamsinin mangalda veya tavada kızartması yapılsa da çorba, pilav ve çeşitli yemeklerde de kullanılmaktadır.  

Ülkemizde en çok tüketilen balık cinsi hamsidir. Hatta Karadenizliler hamsiye balık demezler ve balık denmesinden de hiç hoşlanmazlar. Doktorların da sıklıkla üzerine basarak söyledikleri gibi vitamin ve protein deposu olan hamsi, kas ve kemik gelişimini de desteklemektedir. Ayrıca içeriğindeki omega 3 yağı sayesinde beynin gelişmesini, güçlenmesini ve korunmasını sağladığı bilinmektedir. Kan basıncını düzenlerken, kalpte oluşabilecek ritim bozukluklarını önlemektedir. 

Tüm bu faydaları nedeniyle uzmanlara göre en az ayda bir kez tüketilmelidir balık. Tabi balığın yanında en güzel lezzet verici olarak Çubuk Turşusu yenilmelidir. 


-Turşu Balığa, Balık da Turşuya Aşıktır


Hamsinin de en çok sevilenlerinden biri olan tavada hamsi buğulamadır. 

Malzemeleriniz hazırsa, yanında Bizim Çubuk Turşularıyla lezzeti bir kart daha artan tavada hamsi buğulama tarifine başlayabiliriz.


Turşunun aşık olduğu Hamsi buğulama için gerekli malzemeler:

-1 kg hamsi

-2 kuru soğan

-2 Çubuk yada Ayaş domates

-2 adet hakiki limon mandalina ağaçlarına aşılanmış limonları tercih etmeyin

-4-5 dal maydanoz

-1 çorba kaşığı sıvı zeytin yağı veya ayçiçek yağı

-Kaya Tuzu

-Karabiber

-2 çay bardağı su


Hamsi Buğulama Yapılışı Nasıldır? Hamsi Buğulama Nasıl Yapılır?


Öcelikle bir balıkçıdan taze hamsi almak gerekiyor. Daha sonra hamsileri temizleyip kılçıklarını ayıklayın. Bol suda bir kaç kez yıkayıp süzgece alın ve suyunu iyice süzün.

Bu arada o özenle seçtiğiniz güzel domatesleri, soğanları ve limonları ince halkalar halinde dilimleyin. Maydanozları yaprak yaprak ayırın.

Hamsileri derin bir kaba alın. Sıvı yağ, tuz ve karabiber ekleyip iyice karıştırın. Hamsileri düz bir tencereye düzgün bir şekilde dizin ve üzerine domates, limon ve soğan halkalarını yerleştirin. Üzerine maydanoz yapraklarını serpiştirip 2 çay bardağı suyu ilave edin.

Kapağını kapatın ve orta ateşte 15 dakika pişirin. Daha sonra 5-7 dakika dinlendirin. 

Hamsi buğulamayı, Bizim Köy Sepeti’nden alacağınız o lezzetli ev yapımı kıtır kıtır Bizim Çubuk Turşuları, kuru soğan, yeşillik ve barbunya pilaki ile birlikte servis edebilirsiniz. 


Bizim Köy Sepeti’nin değerli takipçileri şimdiden afiyet olsun.



Hamsi Buğulamanın Püf Noktaları Nelerdir?


Balık temizlemenin bazı püf noktaları vardır. Bunlardan birisi de hamsileri temizlerken önce baş kısımlarını, ardından kılçıklarını çıkartmak gerekiyor.

Tüm balıklarda olduğu gibi kamsilerin de lezzetini arttırmak için, temizledikten sonra tuzlayın ve 20 - 30 dakika buzdolabında bekletin. Ardından bol su ile durulayın pişirmeye başlayın.

Biliyorsunuz defne Romalılardan bu tarafa bir çok alanda kullanılmıştır. Hatta Romalılar mimarilerinde dahi defne ağacını ve yapraklarını süslemelerinde kullanmışlardır. Kimi zaman fallarda kullanılan defne turşu da olduğu gibi balık pişirmede de kullanılmaktadır. Balıkta verdiği lezzetin yanında pişirme esnasında oluşan kokuyu azaltmak için, de balıkların üst kısımlarına defne yaprağı eklemenizi tavsiye ediyoruz.  

Pişirdiğiniz balıkları servis etmeden önce, birkaç damla limon sıkın.


Bir Porsiyon Hamsi Buğulama Kaç Kaloridir?

Balık belkide et ürünlerinde en az kaloriye sahip bir üründür. Ne kadar tüketilirse tüketilsin kilo aldırmaz. Hamsi buğulamanın bir porsiyonu, yaklaşık 80 kaloridir. 


Fosfor, potasyum ve folik asit bakımından zengin olan bu tarifi, diyet listelerine ekleyebilirsiniz.


Bizim Köy Sepeti

KATKISIZ • DOĞAL • PROBİYOTİK


TURŞU • MARMELAT • REÇEL • SİRKE • SALÇA

Yağmur YİĞİNER

Bilgi İçin: 0552 808 35 37 

Sipariş için: www.bizimkoysepeti.com 


#turşu #turşutarifi #turşunasılyapılır #turşuyapımı #çubukturşusu #çubuk #çubukturşusunasılyapılır 

#evyapımı #köyürünleri #organik #doğal #sağlıklı #yoreselürünler #sağlıklı #Ankara #İstanbul #İzmir #Muğla #kelekturşusu #kadıköy #limon #sirke #nefis #pickle #melon #kelek #marmelat #vişne #salça #probiyotik #katkısız #evyapımı #balık #hamsibuğlamaveyanındaturşu #hamsitava #yemektarifi 

@bizimkoysepeti