Dolma Kelek Turşusu zahmetli yapılışı ve içerisine doldurulan sebzelerle kurulan lezzetli Çubuk Turşularından bir tanesidiri. 

Dolma Kelek turşusu sebze ve meyvenin müthiş lezzet buluşmasıdır. 

Ankara’nın Çubuk ilçesi turşusu kadar olmasa da kavunu ile de ünlü bir ilçesidir. Özellikle Yazır ve Ağılcık Mahalleleri en lezzetli kavunun yetiştiği bölgelerindendir. Tonlarca özel ve lezzetli kavunun yetiştiği Çubuk’ta kavunun olgunlaşmamış küçük boyları ile de turşu kurularak eşsiz bir lezzete dönüştürülüyor.  

Çubuk bölgesinde yetişen organik sebzelerle içi doldurulan ham kelek dolma turşusunda aynı anda birçok turşunun lezzetini tatabilirsiniz. Bizim Köy Sepeti tarafından Bizim Çubuk Turşuları markasıyla ürettiği geleneksel ev yapımı Çubuk Dolma Kelek Turşusu, kelek, domates, biber, maydanoz dereotu, sirke, su, tuzdan elde edilerek kurulan turşu çeşididir. 

İçerik bakımından çok zengindir, içinde neredeyse yok yok, sağlık, sıhhat, huzur hepsi var. 

Kelek Neye Denir?

Kelek, kavunun olmamış ham şekline denir. Kelekler küçük yumruk büyüklüğünde toplanır. Küçük ve ham olmasına rağmen lezzetlidir. Tadı birazda salatalığı andırır turşusu sade veya içi doldurularak yapılabilir. Tarla veya bahçelerde yetiştirilir su istemez. Kelek turşusu çok lezzetlidir. Toplanan kelekler temiz bir şekilde yıkanır, temizlenir dış kabuğu kısmen soyulur. İsteğe göre içi doldurularak yada doldurulmadan turşusu kurulur. 

Bizim Çubuk Turşuları’nın Dolma Kelek Turşusu kadınlarımızın usta ellerinde lezzete dönüşüyor. Tüm turşularımızda olduğu gibi Dolma Kelek Turşumuzun suyu da afiyetle içilebilir.

Dolma kelek turşumuzu serin ve gölge yerde bekletilirse uzun ömürlü olur. Özellikle yemeklerde beraber tüketilirse iştah açar. 

ÇUBUK TURŞUSU SAKLAMA KOŞULLARI KULLANMA TALİMATI

Çubuk Ev Turşusu doğru saklama koşulları, sağlıklı tüketim ve kullanma talimatı için içeriği dikkatli okuyunuz.

Çubuk Turşusu karanlık, serin bir yerde veya buzdolabında muhafaza ediniz. Sıcak veya güneşli ortamda muhafaza yapılmaz.  Katkısız Ev Turşusunun kapağını açtıktan sonra 1-2 ay içinde tüketmelisiniz. Tüketeceğiniz kadar küçük kavanozlarda turşunuzu alınız. Ev yapımı turşusu probiyotik turşudur ve turşunun suyu gönül rahatlığı ile içebilirsiniz. İçerisinde koruyucu katkı maddesi kullanılmayan doğal gıdalar, canlı probiyotik mikroorganizma sayesinde fermente olmaya devam eder. Turşu hava ile temas ettiğinde üzerinde beyazlanma olabilir. Bu gayet doğal bir olay üzerindeki tabakayı alıp tüketmeye devam ediniz.

Turşu, açılıp kapanması sırasında hava alır, dolayısıyla turşu ve suyu üzerinde renk değişimi (beyazlanma, barlanma) meydana gelebilir. Üzerinde oluşan tabakayı alarak tüketmeye devam edebilirsiniz. Ürünümüz doğal olduğundan mümkün mertebe hava ile az temas etmesi gerekir. Tüketilen turşunun suyu azalacaktır. Turşumuzun kapağını açtıktan sonra tekrar ağzını sıkı bir şekilde kapatınız. Suyu azalınca, kapağına kadar üzerinde hava boşluğu kalmayacak şekilde yiyebileceğiniz ölçüde tuzlu su ilave edebilirsiniz. Turşu, uzun süre susuz kalırsa rengini, tadını ve özelliğini yitirir. Bozulmuş turşu; yumuşamış, rengi mat, tadı mayhoş olur. Sert ve çıtır olmaz.

Bizim Çubuk Turşuları Coğrafi İşaret Belgesine Sahiptir

Dünyaca Meşhur Çubuk Turşularının sevilen eşsiz lezzeti, onaylanarak tasdik edildi

Çubuk Belediyesi tarafından Çubuk Turşusu için 2008 yılında 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname’nin 12. maddesi gereğince, tescil edilerek patent ve coğrafi işaret belgesi almıştır. 

Çubuk Turşusu üretimi gıda kodeksine uygundur. Çubuk Turşusu cam kavanozlarda, tenekelerde veya Tarım ve Orman Bakanlığından onaylı pet kavanozlarda satışa sunulmaktadır. Bizim Çubuk Turşuları brüt, net, kg ve litre olarak satılır. 

Çubuk Turşusu, katkısız organik olması nedeniyle sürekli fermentasyon içerisindedir bu nedenle saklama koşullarına uyduğunuz takdirde güvenle ve afiyetle tüketebilirsiniz. 

Çubuk Turşusunun içerisindekiler: 

Sebze, meyve, kaya tuzu, üzüm sirkesi, doğal kaynak suyu, Çubuk veya Taşköprü sarımsağı, biberiye, defneyaprağı, dereotu ve tane karabiber. 

Çubuk Turşusu ve yöresel ürünlerini gönül rahatlığı içerisinde www.bizimkoysepeti.com adresinden veya 0552 808 35 37 numaralı WhatsApp adresimizden güvenli bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz.

Bizim Çubuk Dolma Kelek Turşusu


Bizim Çubuk Dolma Kelek Turşusu Tarifi İçin Malzemeleri:

-10 adet kelek

-15-20 adet sivri biber

-4-5 adet domates

-10-15 adet cin biber

-1, 5 su bardağı üzüm sirkesi

-2 baş sarımsak

-5 yemek kaşığı kaya tuzu

-1-2 limon tuzu

-İsteğe bağlı maydanoz

-Su


Bizim Çubuk Dolma Kelek Turşusu Tarifi Yapılışı

Sadece Türkiye’de yaşayanlar değil Dünya’da herkes bilir Çubuk turşusunun meşhur olduğunu. Bizim Köy Sepeti olarak bizde nesilden nesile aile büyüklerinden aktarılan bu lezzetli tariflerle Bizim Çubuk Turşuları’mızı üretmeye ve turşu severlerle buluşturmaya başladık.

Öncelikle kelekleri iyice yıkayarak alaca soyalım. Oyacak yada tatlı kaşığı ile içlerini iyice temizleyelim. Diğer yandan biberleri, 1 baş sarımsağı domatesi ince ince doğrayalım. Doğranan malzemenin üzerine sirke ve 2 yemek kaşığı tuzu ekleyerek karıştıralım. Hazır olan iç malzemeyi oymuş olduğumuz keleklerin her birine doldurup üzerini domates ile kapatalım. İç malzememizin dökülmemesi için. Turşuyu kurcağımız bidona yerleştirelim. Arada boş kalan yerler olucaktır salatalık, domates, vs. ile doldurabilirsiniz. Hepsi bitince limon dilimi ve kalan tuzu, sarımsağı üzerine serpelim. Aldığı kadar su ilave ederek güneş almayan ortamda bekletelim.

Turşularımız nasıl oluşuyor

Turşularımızı doğal fermantasyon yöntemiyle yapıyoruz ,
Belirli miktarda tuz  ve bizim kendimize has probiyotik mayamızla beraber ürünü 2 aya kadar fermantasyona bırakıyoruz ,
Fermantasyon sonucu çıtır çıtır mis gibi sağlığa faydası saymakla bitmeyen probiyotik turşular oluşuyor.