Türk Patent Enstitüsü (TPE)’nin son coğrafi tescilleri arasına Çubuk Turşusu’da girdi. Çubuk Turşusu aldığı Coğrafi İşaret belgesiyle sadece Türkiye’de değil Dünya’da da markalaşmış oldu.  



TÜRK Patent Enstitüsü tarafından ülkemizin değerli ürünleri tescillenmeye devam ediyor. Türkiye’de tescillenen ilk ürünlerden olan Çubuk Turşusu, 2008 yılında tescillenerek markalaşmıştır. 


Alınan coğrafi işaret ile Çubuk Turşusu, belli bir niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürün haline gelmiştir. 


Bizim Çubuk Turşuları, sebzelerin cinsi, üretimleri, turşu kurulumundaki üretim safhasındaki işlemleri, diğer yörelerde üretilenlerden farklı ve özgün olması nedeniyle benzerlerinden çok farkılıdır.  


Sadece Türkiye’deki değil, dünyanın dört bir yanındaki kaliteden ve lezzetten anlayan tüketiciler tarafından özel olarak tercih edilen bu lezzet, Çubuk’un Ankara’nın ve ülkemizinde tanınmasına da büyük katkı sağlıyor.


Çubuk Turşusu’ndan sonra tescillenen bazı ürünler


Türkiye’nin yeni tanıştığı tescilli ürünlerden bazıları şöyle:


Adapazarı keşkeği, Akbaş Türk Çoban Köpeği, Akhisar Köfte, Akkuş Şeker Fasülyesi, Ankara Keçisi, Ankara Tavşanı, Aydın Memecik Zeytini, Beypazarı Telkari İşi, Beypazarı Havucu, Beypazarı Kurusu, Bodrum Guleti, Bodrum Mandarini, Bolu Çikolatası, Buldan Bezi, Burdur Şiş Köftesi, Denizli Taşı, Diyarbakır Örgü Peyniri, Edremit Çizik Yeşil Zeytini, Elazığ İnce Tırnak Ekmeği, Erzurum Çağ Kebabı, Erzurum Göğermiş Peyniri, Eskişehir Met Helvası, Gaziantep Bakır El Sanatı, Türk Ahududu Likörü, Gönen Baldo Pirinci, Hakkari Ters Lalesi, İzmir Tulum Peyniri, Keles Bebeği, Kırklareli Üzüm Hardaliyesi, Maraş Tarhanası, Mersin Tantunisi, Safranbolu Safranı, Tokat Kebabı, Uşak Halısı, Van Kürt Köftesi. Hereke İpek Halısı, Simav El Halısı, Bünyan El Halısı, Kars El Halısı, Türk Rakısı (Tekel), Eskişehir Lüle Taşı, Antep Fıstığı, Bozdağ Kestane Şekeri, Bayat Türkmen Kilimi, Erzincan Tulumu, Giresun Fındığı, Malatya Kaysısı, Urfa Biberi, İzmit Pişmaniyesi, Kayseri Sucuğu, Kayseri Pastırması, Erzincan Bakır İşlemeciliği, Gemlik Türk Atı, Kars Köpeği, Çorum Leblebisi, Maraş Biberi, Mersin Cezeryesi, Kangal Balıklı Kaplıcası, Kemalpaşa Tatlısı, Kangal Köpeği, Anamur Muzu, Siirt Battaniyesi, Devrek Bastonu, Maraş Dondurması, Isparta Gülü, Aydın İnciri, Antep Baklavası, Rize Bezi, Antakya Künefesi, Elazığ Öküzgözü Üzümü, Kayseri Mantısı, Zile Pekmezi, Taşköprü Sarımsağı.