Turşu denilince akla Ankara’nın Çubuk ilçesi, Turşu nereden alınır? diye sorulunca da elbette akla Bizim Köy Sepeti (www.bizimkoysepeti.com) gelir. 


Eskiden sadece kış aylarında tüketilen turşu artık yaz kış tüketilen en önemli sofraların tamamalayıcı gıdası haline gelmiştir.  


Özellikle de modern tıbbın yanında alternatif tıp yada geleneksel tıbbın önemi arttıkça önemli probiyotik ürün olan turşuya ilgi her geçen gün artmıştır. 

Yıllardır modern tıbbın geleneksel gıdalara karşı kullanılmaması yönündeki telkinleri; özelliklede tereyağı, yumurta, turşu, kuyruk yağ gibi gıdaları hayatımızdan çıkarttırmaya çalışması bazı uzmanlar sayesinde yeniden hayatımıza girmesine vesile olmuştur. Elbette bunda Kalp ve İç Hastalıkları Doktoru Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay’ın çok büyük katkısı oldu. Canan hoca, her fırsatta probiyotik ev turşusu tüketiniz, ev yoğurdu tüketiniz, tereyağ ve zeytin yağ tüketiniz diye öğütte bulunuyor. Kendisinden Allah razı olsun insanların tekrara doğal gıdaları keşfetmesine eneden olmuştur.  


Yemeklerimizin tamamlayıcısı turşu Türk mutfağının olmazsa olmazlarından. Salatalık, domates, lahana, kelek, patlıcan, karnabahar, erik, biber gibi birçok sebze ve meyve ile yapılabilen bu lezzet aynı zamanda çok sağlıklı. 


Turşu sebze veya meyvelerin yanında tuz, sirke ve su ile kolayca hazırlayabilirsiniz.


Lezzetli ve faydalı bir turşu nasıl hazırlanır? 

İşte 10 adımda sağlıklı turşu hazırlamanın püf noktaları:


1)İlk olarak turşuluk malzemenin seçimi yapılmalıdır. Salatalık, karışık, domates, batlıcan, lahana, biber gibi turşuların kurulma zamanı güz dönemidir. Ancak bu sebzeleri alırken dikkat edilmesi gereken doğal yöntemlerle yetiştirilmiş sebzeler olmasına dikkat ediniz. Turşuda kullanacağınız meyve ya da sebzenin taze olmasına dikkat etmelisiniz. Mümkünse satın aldığınız meyve veya sebzeleri hemen turşu yapımında kullanın.


2) Turşuluk malzeme kadar saklanacak kap da oldukça önemlidir. Geçmişte atalarımız küplere kurarlardı. Ancak günümüzde küplere kurmak oldukça zor görünüyor. Çünkü eskisi gibi uygun küp üretimi bulunmaktadır. Eğer turşu seven kalabalık bir aileyseniz 3-5 litrelik Tarım Bakanlığından onaylı gıda kodeksine uygun petler yada cam kavanozları tercih etmeniz daha uygun olur. Daha küçük kavanozlar da tercih edebilirsiniz.


3) Turşuda kullanacağınız su ya kuyu suyu yada klorsuz içme suyu olmalıdır. Böylece turşunuz daha uzun süre bozulmadan kalacaktır. Aynı zamanda turşunuzu tüketirken suyunu da rahatlıkla içebilirsiniz. Eğer musluk suyu kullanacaksanız kaynatıp bir akşam bekleyin. Süzdükten sonra turşunuzda kullanabilirsiniz.


4) Limon suyu mu sirke mi diye çok fazla düşünmeyin. Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. Sirkede kaliteli yada ev yapımı sirke olmasına dikkat ediniz.


5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.


6) Turşu yaparken kavanozun dibine 4-5 adet nohut koyabilirsiniz. Turşunun içerisine bir kaç adet nohut atmanız doğal mayalanmaya katkı verecektir. Böylece turşunuzun dayanıklılık süresi uzayacaktır.


7) Turşu mutlaka kaya tuzundan yapılmalıdır. Daha iri olan kaya tuzu geç çözülerek turşunun lezzetini ve dayanıklılığını arttırır. Turşunun erimesini de engeller.

 

8) Turşunun içerisine bolca sarımsak koyunuz. Oldukça faydalı olan sarımsak hem bağışıklık sisteminiz için hem de turşunun dayanıklılığı için sıkça tercih ediliyor. 


9) Bizim Çubuk Turşuları’nda turşunun içerisine konuşan malzemeler çok önemli. Turşunun içerisine hafif bir acılık için küçük acı biber, dereotu, tane karabiber, defneyaprağı turşu yapımında kullanılmalıdır. Bu şekilde hoş bir aroma ve uzun süren bir lezzet elde edebilirsiniz.


10) İyi bir turşunun oluşması için mayalanma zamanına ihtiyacı vardır. Yaklaşık 2-3 hafta, turşunuzun olgunlaşması için yeterli olacaktır. Ancak mayalanma aşamasında sık sık kapağını açıp turşuyu karıştırmayın. 3 hafta sonunda metal olmayan temiz bir kaşıkla alarak turşunuzu afiyetle yiyebilirsiniz.