Bizim Köy Sepeti olarak zaman zaman tarifler vermeye devam ediyoruz. Bu gün Bizim Köy Sepeti’nin markası olan Bizim Çubuk Turşuları tarafından üretilen Brüksel Lahanası Turşusunun pratik kısa bir tarifini vermek istedik. Biliyorsunuz Bizim Köy Sepeti yöresel ev yapımı doğal köy ürünlerinin satışı yapıldığı bir internet satış sitesidiri. Bizim Köy Sepeti’nin kadın kurucuları tarafından evlerde üretilen bu sağlıklı, lezzetli ve geleneksel ürünlerimizden biri de Bizim Çubuk Turşuları. Bizim Çubuk Turşuları olarak başta salatalık turşusu olmak üzere 30’un üzerinde turşu çeşiti üretmekteyiz. Az miktarda ürettiğimiz tüm ürünlerimizi sadece internet sayfamızda ve sosyal medya sayfalarında satışını yapmaktayız. Başka bir yerde bayimiz yada satış noktamız yoktur. Öncelikle bunu belirtmek istedik. Çünkü bizimle alakalı olmayan bir çok sayfa açarak bizim markamızı taklit etmeye çalışanların olduğunu görüyoruz. Yada bize bu konuda dönüşler oluyor. Zaten kaliteden neyin taklit neyin hakiki olduğu anlaşılıyor.  

Gelelim tarifimize; 

Bu gün sizlere çok sağlıklı sebzelerden olan Brüksel Lahanasından turşu yapacağız. Turşuyu çok sevdiğimizden bütün sebze ve meyvelerin turşusunu çok severek tüketiyoruz. Bunlardan bir tanesi de Brüksel Lahanası Turşusudur. İlk yediğinizde neden daha önce bu turşudan yemedim diye kendi kendinize hayıflanacaksınız.

Turşunun yapımına geçmeden önce, gelin brüksel lahanası turşusu için bize gerekli olan malzemelere bir göz atalım. Sonrasında hemen turşumuzu kuruyoruz.

Brüksel lahanası turşusu malzemeleri

-650 gr brüksel lahanası

-2 kapya biber

-1 baş sarımsak

-1 su bardağı su

-1 su bardağı sıvıyağ

-1 su bardağı sirke (elma)

-1 çay kaşığı şeker

-1 çorba kaşığı kaya tuzu


Yapılışı; 


Önce kapya kırmızı biberleri ikiye bölüyoruz ve güzelce içini temizliyoruz. Sonra belirli ölçülerde kızartmalık patatesleri doğrar gibi dilimliyoruz. Bunları çukur bir kapın içerisine koyuyoruz. Soyduğumuz sarımsakları da ikiye bölerek içerisinde atıyoruz. Daha sonra Brüksel lahanalarını temizleyerek (üzerindeki kabukların bir yaprağını alırsanız çok daha güzel olur ) içerisine atıyoruz. 

Bunların hepsini alabilecek bir tencereye suyumuzu, sirkemizi, sıvıyağımızı, şekerimizi ve tuzumuzu atarak iyice karıştırıyoruz ve kaynatıyoruz. Kaynayan karışımın içerisine sonra diğer kaptaki sebzelerimizi boşaltıyoruz.  Burada 15 dakika pişiriyoruz.

Daha sonra dezenfekte ettiğimiz kavanoza bu ürünlerimizi güzelce yerleştiriyoruz.  Kendi suyunu da üzerine doldurup kavanozun ağzını iyice kapatıyoruz. Mayalanma sürecinde sık sık ters çevirerek mayalanma sürecini kontrol edelim. Turşumuz yaklaşık 35 - 40 gün sonra yemeye hazır hale gelir.

Afiyet olsun…