Biz çok kıymetli topraklarda yaşayan çok şanslı insanlarız. Anadolu’nun bereketli topraklarında yaşayan kadirşinas  insanlarından çıkmış turşu, tarhana, yoğurt, kefir, erişte, baklava gibi daha bir çok lezzet. 

Biz çok şanslıyız ki doğal, probiyotikler ve atalarımızdan bize miras kalan lezzetli, tarifler var bu topraklarda, bu vatanda.


Ancak maalesef son zamanlarda Avrupa’ya ABD’ye özeneceğiz diye hazır gıdalara kurban ettik tüm bu lezzetleri…

 

Köyden kente hazır yoğurt, hatta hazır ayran içer olduk son zamanlarda. Hatta inanması zor ama köylerimizde dahi hazır sarımsaklı yoğurtlar satılır oldu bu memlekette.

 

Atalarımızdan bize miras kalan tariflerden Bizim Köy Tarhanası gibi müthiş ve pratik bir çorba alternatifimiz varken, hazır çorbalar içer olduk…

 

Yaylarda doğal otlarla beslenen hayvanların yerine, etlerimize antibiyotikler basıldı. Köy tavuklarının yerine daha çabuk büyüyen ve pişirilmesi kolay hormonla şişirilmiş tavuklar tercih edilir oldu. Hele buğdaylarımız… Kolay hasat edebilmek için başak boylarını değiştirmek adına girişilen genetik modifikasyon, pek çoğumuzun bağırsaklarını mahveden bir olguyla tanıştırdı bizi: glüten!

 

Peki ne yapmalıyız? Hepimiz birer köye yerleşip, kendi ineğimizi, tavuğumuzu yetiştiremeyeceğimize göre, değişime evimizden ve ufak ufak, basit şeylerle başlamalıyız.

 

Bizim Köy Sepeti, evlerimizden uzaklaşan probiyotik bakterileri tekrar evinize kazandıracak müthiş bir ev yapımı köy ürünlerinin satıldığı sitedir. Hem probiyotik, hem prebiyotik yiyecekleri sitemizden satın alarak evinizde sevdiklerinizle birlikte gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. 

 

-Turşu, müthiş bir probiyotik kaynağı


Bizim Çubuk Turşuları doğal fermente turşudur. 

Ne müthiş bir lezzet, ne müthiş bir probiyotik kaynağıdır Bizim Çubuk Turşuları. 


Bu gün size fermente turşu yapımınıza hem kolaylık, hem dayanıklılık hem de lezzet katacak bir önerimiz olacak. 

-Öncelikle fermente turşu nedir?  Sizin yedikleriniz turşu değil midir, onu bir irdeleyelim…

 

Babaannem der ki, eskiden köylerinde turşuyu büyük küplere kurardık, içerisine ev yapımı sirke korduk. Koruk korduk sebze, sarımsak. Müthiş turşular olurmuş… Ne şahane! İşte Bizim Çubuk Turşuları aynı bu şekilde devam ediyor. 


Oysa şimdi fabrikasyon turşuları nasıl yapılıyor ve nasıl turşu yiyorsunuz?

 

Kimyasallarla yararlı/zararlı demeden tüm bakteri oluşumunu durduruyorlar. Turşu denince akla gelen probiyotikten oldukça uzak…


 

Şimdiii, gelelim fermente turşu tanımına, yani probiyotik turşu yapımına. Bu konuda üstat büyük babaannem Hatice Yiğiner ve babaannem Zeliha Yiğiner’dir. Ben sadece onun şahane tariflerine Bizim Köy Sepeti’nde minik bir dokunuş yaptım. Aşağıdaki örnek tariften çok daha fazlasını www.bizimkoysepeti.com bulabilirsiniz veya Bizim Çubuk Turşuları’ndan alarak tatabilirsiniz..

 

 ÇUBUK TURŞUSU İÇİN MALZEMELER

-3 kilo kadar salatalık (0 numara veya 1 numara salatalık)

-1 limon

-4 tatlı kaşığı kaya tuzu

-8-10 diş sarımsak

-1 avuç nohut

-Yarım çay bardağı sirke (Üzüm de olabilir elma da )


ÇUBUK TURŞUSU YAPILIŞI

-Salatalıkları hiç kir kalmayacak şekilde yıkayın.

-Turşu kuracağınız kabın dip kısımlarına sarımsakları soyup yerleştirin.

-1 avuç nohudu da sarımsakların üzerine yerleştirin.

-Daha sonra yıkamış olduğunuz salataları çatalla delerek, kabın içerisine koyun.

-Üzerine üzüm sirkesi ve az bir şekilde limon suyunu ekleyin.

-Son olarak suyun içerisine tuzu ekleyin ve eriyene kadar karıştırın.

-Hazırladığınız suyunu salataların üzerine ekleyin ve ağzını sıkıca kapatın.

-Serin yerde muhafaza ediniz.

-Turşunuz 25-30 gün sonra yemeye hazır olacaktır.

 

Hemen deneyin ve sonuçları bizimle paylaşın lütfen. Ve hatta sizin kendi geliştirdiğiniz tarifleriniz varsa bize gönderin, paylaşalım. Bilgi paylaştıkça büyür, şifa paylaştıkça artar.

 

Evinizden şifa eksik olmasın!…


Bizim Köy Sepeti 

SİPARİŞ ve BİLGİ İÇİN

www.bizimkoysepeti.com

-0552 808 35 37

Yağmur Yiğiner



Dünyanın en büyük arama motoru Google'den bizim isteğimiz, fabrikasyon turşuları değil, bizim gibi ev yapımı yöresel köy ürünlerine arama motorunun baş sayfasından getirmesidir.