Yukarı Çavundur'dan Örnek Bir Proje Daha

Yukarı Çavundur'dan Örnek Bir Proje Daha

Eskiden uzun kış gecelerinde köy odalarında gerçekleştirilen sohbet Yukarı Çavundur Mahallesi’nde yeniden hayat buldu.

 

Prof. Dr. Kankal’dan, Köy ve Şehir Hayatı Söyleşisi  

Eskiden uzun kış gecelerinde köy odalarında gerçekleştirilen sohbet Yukarı Çavundur Mahallesi’nde yeniden hayat buldu.  

Yukarı Çavundur Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği örnek bir çalışmaya daha imza attı. Dernek Başkanı Osman Şahbudak tarafından ‘Kuzine Başı Sohbetleri’ isminde başlatılan köy odası sohbetlerine, mahalle sakinleri de yoğun katılım gerçekleştiriliyor.  

Mahalle sakinlerinin destekleriyle atıl vaziyetteki binayı yeninden restore ettiren Osman Şahbudak, ‘Kuzine Başı Sohbetleri gerçekleştirilirken, konuşmacı olarak ise Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyeleri katılıyor.

Programlarda fırında pişirilen patates yiyip çay içerek sohbet ederek eski günlerin özlemini de gideriyorlar.

Konuşmacı olarak katılan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Osmanlı Tarihi uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kankal, önemli konulara değindi.  

Konuşmasında insanların bir birlerinden uzaklaştığına işaret eden Kankal, bırakın bir başkasına insanın kendi çocuğuna dahi bilgi aktarmakta zorlandığını işaret ederek, “Köy hayatına dönmediğimiz sürece şehirde bilgiyi çocuklarımıza aktaramıyoruz. Şehirde insanlar bağımsız devletler topluluğu gibi yaşıyor. Sanki her oda kurtarılmış bir bölge gibi. Çocuğumuzun odasına kapısını tıklatarak girebiliyoruz. Ama biz köyde tek odalı evlerde yaşardık” diye konuştu.

İnsanın bir bina inşa etmesinin kendisini inşa etmesinden daha kolay olduğunu dile getiren Kankal, herkesin özellikle de yöneticilerin köye dönüş noktasında biraz kafa yorması gerektiğini kaydetti.

İnsanoğlunun doğada her şeyi sorumsuzca tükettiğinin altını çizen Kankal, üretmek için köylere ihtiyaç oluğunu savunarak, “İnsanın kendisini inşa etmesi çok zor şeydir. İnsanın görevinden birincisi kendisini inşa etmesi, ikincisi ise insanın dünyayı inşa etmesi gerekiyor. İnsanın topraktan kopmaması gerekiyor, çünkü biz topraktan yaratıldık. Hırs yapmadan Allah’ın verdiğine şükrederek, yalan söylemeden, adaletsizlik yapmadan gidiyorsanız, yolunuz düzgündür demektir. Her şeyi tüketiyoruz, biraz artırmamız lazım. Köyleri yeniden nasıl cazip hale getiririz bunun için kafa yormamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.  

Küçük büyük herkesin can kulağıyla dinlediği önemli konuların dile getirildiği sohbette zaman zaman hikayeler de anlatılarak renklendirildi. 

Sohbet sonunda günün anısına Dernek başkanı Osman Şahbudak tarafından Prof.Dr.Ahmet Kankal'a agat taşından yapılan tesbih hediye edildi.

2dsc03446-vert.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum