Tarık Sezai Karatepe

Tarık Sezai Karatepe

“Yerel Lider”den Beklenen!

“Yerel Lider”den Beklenen!

“Yerel lider”dir onun adı, yüzde yüze taliptir; şehre ne yandan bakarsa baksın, tüm kenttir, dünyası. Soluduğu hava, döktüğü ter, kuşandığı sorumluluk halkı içindir. Yunus"un Sakarya kıyısındaki isyanıdır: “Kastım budur, şehre varam / Feryad-ı figan koparam!”

Yerel lider, özelde kentini, genelde yer küreyi kucaklar; her ne var ise şu alemde ilgi alanıdır, onun. Maddedir, manadır; duygudur, şuurdur; sevinçtir, kederdir; bireydir, toplumdur; öğretmendir, mühendistir; işçidir, işverendir; savcıdır, avukattır; “dosta güven, düşmana korkudur.”

Akmayan sudan, tütmeyen ocaktan, yanmayan ışıktan, sulanmayan topraktan, ödenmeyen hesaptan… odur kendini hesaba çeken. “Ölmeden önce ölen”.

Canlı cansız her varlığa adil, “Halık"a tazim, mahluka şefkat” medeniyetinin önde giden atlısıdır. Seçildiği gün rozetini çıkaran, halkını “Bir tarağın dişleri gibi eşit” gören; hizmeti, uzaktan yakına götüren yine o.

“Küresel ısınma bahane!” diyerek, Ferhat misali dağları delen, ayağının bastığı yere ağaç diken; Rabb"i ile barışık, halkı ile barışık, kendisi ile barışık… heyecanın adıdır, yerel lider.

Akrabalık bağı, parti bağı, sendika bağı, ırk bağı, renk bağı dahil, tüm bağlarından boşalmış bir küheylan gibi başı dik, alnı açık…

Kambursuz, minnetsiz; borçsuz, alacaksız; korumasız, kollamasız; yenilikçi, gelenekçi; redd-i miras etmeyen, ahde vefa timsali, paylaştıkça sevinen; “alan el” değil, “veren el” olmaya talip bir şehir sevdalısıdır, yerel lider.

Küçük, orta, uzun vadeli projeleriyle şehrini önce bölgesine, nihayet dünyaya açacak coşkuyu taşıyan; enerjiyi sinerjiye çeviren öz-güvendir onun adı.

Kimsenin telaffuz bile etmediğinin hayalini kuran; “Kimle yapacaksın?” burun kıvırmalarına: “Herkesle, her kesimle; en çok da, bana en zıtla; insan tanımadığının düşmanıdır.” diyebilecek cesaretle donanmış Akıncı ruhuyla.

Yedi bölgeden, yedi kıtadan, yedi kardeş kent ilan eden; tarihinde soykırım yapmamış bir milletin ferdi olmanın verdiği referansla, başı göklere eren. Vahyin serinliğinde bir damla olabilen, yer altı / yer üstü zenginliklerini harekete geçirebilen…

İşsiz bir fert varsa sokaklarında, “Bu benim günahım!” diyebilen; mesai kavramına inanmayan, “Hayat bir mesaidir!” düsturunu ilke edinmiş, gözü kara bir şehir delisidir.

Tabelaların böldüğü şehrin insanını, “kıyamete dek geçerli bir tek tabela”da buluşturan mücadele adamıdır, yerel lider.

Kavgasını tembellere, asalaklara, lümpenlere, kemirgenlere…  saklayan;  “oyun kuran”lara karşı “oyun bozan”dır. Halkının çıkarları için panter kesilen, şehrinin üç kuruşu için yollara düşen; milyarları, ekran bozuntularına değil, karanlık sokaklara akıtandır, yerel lider.

Semt evleri kurandır, mahallenin nabzını tutan. Her genci lisanslı sporcu bir kentin tutkunudur; sigarasız, alkolsüz, ganyansız, lotosuz… Hayalden geçinen değil; terini kahverengi toprağa katandır, bereket niyetine.

Yerel lider, omuzlarına binen veballe kuşanmış, “Durun kalabalıklar, bu cadde çıkmaz sokak!” nidasıyla yüz yılın maddi / manevi kalkınma seferberliğine çağırandır, halkıyla bütünleşen…

Yerel lider, harcamalarında şeffaf, kararlarında katılımcı, davranışlarında müşfik, yer yüzünü ve gök yüzünü “vakıf” bilen Ömer huylu bir dünya insanıdır.

Sahada komutan, pazarda zabıta, çarşıda Ahi, kürsüde öğretmen, acıda kardeş, dertte sırdaş, sofrada gardaş, yolda arkadaş.

“Bu şehir bana dedelerimden miras değil, torunlarıma emanettir.” uzak görüşlülüğüyle, gelecek yüz yılı planlayan bir kent tasarımcısıdır.

Milyonluk bir kent dizayn eden; her ferdini kurslara alan, “Mesleği olmayanın şehri olmaz!” çağlarüstü normuyla yer yüzünün en bilgin toplumunu yetiştiren, bir ilim aşığıdır, yerel lider.

Gazi Hüsrev"in Saraybosna"sı, Muhiddin Arabi"nin Şam"ı, Selahaddin"in Kahire"si, Gazali"nin Bağdat"ı, İshak Paşa"nın Üsküp"ü…

Barışkent, huzurkent, güvenkent, bizimkent… Yerel liderin rüyasıdır bu! Yetki beklemez, yerel lider; halkının duası, yeter de artar bile…

Azim, sebat, gayret…


 

Bu yazı toplam 2433 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum